CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Megérik a pénzüket? - A Ki, mit tud?-ban szerepel a kerületi pazarló bulik háttere - Díszpolgárság gyűlölködésért?

2024. június 30. 00:05 - csú

edda_pataki_attila_orban_triko_kokarda_1.jpgKiderült: a Csepeli Városkép Kft a Retro Majálissal kapcsolatosan 16 céggel kötött szerződést, ezek teljes összege. 13.494.750.- Ft, (!) amelyből ~7,5 milliót tett ki az Edda együttessel kötött szerződés.

Szerdán tartotta utolsó ülését a 2019-ben megválasztott önkormányzati Képviselő-testület. 

Az öt év alatt a 31 képviselő-testületi ülésen 104 rendelet, közel 1500 határozat született. A COVID19 miatt azonban elmaradt a tervezett ülések 38 százaléka, amely megnövelte a polgármester döntési hatáskörét. Így hozhatott a polgármester, saját hatáskörben, ~ 300, külön nyilvántartott, polgármesteri határozatot, többek között szerződésekkel, költségvetéssel kapcsolatos témakörökben is. Ezek közül néhány esetben jelentős támadások értek, amelyek ügyészi vizsgálatokat is eredményeztek. 

    Mindezek a tények komoly politikai csatározások, adok-kapok között születtek meg, miközben három részre szakadt a képviselő-testület, a polgármestert meg kirúgták

pártjából. Blogunk a képviselő-testület munkájának értékelésével külön is foglalkozott:  https://csepeliek.blog.hu/2024/06/20/reszletes_elemzes_a_csepeli_onkormanyzati_valasztasrol#more18431251 

    A Csepeli Hírmondó alig mutatta be ezt a politikai botránysorozatot, viszont a polgármester érdekeinek megfelelő értelmezéseknek, magyarázgatásoknak többször is készségesen helyt adott.

    A szerdai testületi ülés nyilvánosságnak szánt hat napirendjét ~24 perc alatt lezavarták. A tájékoztató anyaggal együtt összesen 269 oldalról pillanatok alatt döntöttek, pedig a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2023. évi teljesítése, illetve a tavalyi összefoglaló éves ellenőrzési jelentés megért volna sokkal több időt. Különösen annak tükrében, hogy pl. az elmúlt években jelentősen fogyott a gyermekintézményeket (óvodákat, bölcsődéket, általános iskolákat) igénybe vevők száma, állami irányítás alá került a védőnői hálózat, stb. Vagy a tavalyi évről szóló összefoglaló ellenőrzési jelentés, amely szerintünk több vonatkozásban sem felelt meg az előírásoknak, így pl. hiányzott a jegyző nyilvános értékelése a belső kontrollrendszer megítéléséről, munkájuk minősítéséről.

    A képviselő-testületi ülések a polgármester előkészítő, vezetői és szakmai munkájának, politikai együttműködési készségének, demokratikus munkamódszerének igazi fokmérői. Szerintünk az elmúlt öt év ülései közül jónéhány nem kerülhet be Borbély Lénárd dicsőségkönyvébe, bár valószínűleg a polgármestert és választóit ez nem igen érdekelte. 

**********

    A portfolio.hu pénteken hozta nyilvánosságra a Gubacsi híd vasúti részének átfogó felülvizsgálatáról készült jelentést. https://www.portfolio.hu/ingatlan/20240628/lezarult-a-vizsgalat-kiderult-mi-lesz-a-gubacsi-hid-sorsa. … Blogunk éppen egy hete foglalkozott a témával, akkor még a vizsgálat eredménye nem volt ismeretes. A MÁV szerint június 30-a után is mehet tovább a vasúti közlekedés, azonban a korábbinál sokkal szigorúbb feltételek mellett. A cikk szerint

„…E feltételek magukban foglalják az 5 km/órás sebességkorlátozás maradéktalan betartását és azt, hogy a jövőben már 2 havonta kell állapotfelmérést végezni.” …A hídelemek ideiglenes megerősítésével december 31-ig végezni kell, ezt követően újabb vizsgálatok után lehet dönteni a híd jövő évi használatáról. Érik az új vasúti híd megépítésének szükségessége, bár szerintünk még további százmilliók mennek majd el az újabb és újabb, alkalmasságot igazoló vizsgálatokra. Az önkormányzat vezetése pedig hallgat.

**********

    Kedden jelent meg a Csepeli vagyok nyilvános közösségi oldalon a Független Kerekasztal – Csepel név alatt a kerület jegyzőjének válaszlevele, amelyben válaszolt a kérelmező, többek között az önkormányzat csepeli rendezvényeinek kiadási költségivel kapcsolatos, Közérdekű adatigénylésére.

Vadai Attila hozzászólásban reagált, hogy a válasz egy része a kimittud.hu-n már olvasható. Megnéztük. A Csepeli Városkép Kft pl. a május 1-én megrendezett Retro Majálissal kapcsolatosan 16 céggel kötött szerződést, ezek teljes összege. 13.494.750.- Ft, (!) amelyből ~7,5 milliót tett ki az Edda együttessel kötött szerződés.

A szerződések között nem volt fellelhető, hogy az önkormányzat gazdasági társasága, a Városgazda Zrt. mennyit költött a rendezvény előkészítésére, illetve mibe került a rendezvény reklámozása, majd a terület rendezvény utáni rendbetétele. Ez csak egy rendezvény volt a sok közül, amelyre Borbély Lénárd kampánycsapatának egy fillért sem kellett költeni, mégis remekül szolgálta, a természetesen megjelent és aktívan kampányoló, virslit osztogató polgármesterjelölti csapat kampánycéljait. 

    Ennél azonban érdekesebbnek tűnik, egy nevét vállaló hozzászóló bejegyzése, miszerint „a polgármester egyesülete kapott egy több mint 560 millás támogatást.” Már csak azt kellene tudni, igaz-e ez az összeg? 

**********

    Szerdán jelent meg egy negatív olvasói reakció a Csepeli vagyok nyilvános csoport közösségi oldalán Kispál György atya Csepel Diszpolgára címmel való kitüntetése alkalmából, amellyel egyébként egyetértünk. Mint ismeretes a 25-i képviselő-testületi ülésen, zárt ülés keretei között döntött a testület a Csepel Díszpolgára cím odaítéléséről. Az érvényben lévő rendelet szerint a javaslattétel joga a polgármesteré, így egyértelmű, hogy Kispál György elismerésére csak ő tehette a javaslatot.

Eddig ritkán reagáltunk a személyi elismerésekre. Most, Wittner Mária hasonló elismerése, majd a tiszteletére készült emlékszoboravatás után, mégis megtesszük.  Úgy látszik, Borbély úr baloldal ellenessége időnként erősen eluralkodik rajta, s most a választások után, mintha elfelejtette volna valamennyi csepeli szolgálatára tett kampányígéreteit, ismét ez történt. Kispál atyát javasolta díszpolgári címre, aki a Borbélyt támogató kampányfilmben azt mondta: „Mi csepeliek a kettős gyilkosság óta tudjuk, mire képes a baloldal…” 

    Mi, sok más csepelivel együtt pedig már régóta tudjuk, mire képesek egyes egyházi személyiségek a jobboldali hatalom, például korábban Németh Szilárd, most Borbély Lénárd kiszolgálása érdekében.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Csúcsra nőtt a kivándorlás tavaly: több mint 35 ezren hagyták el az országot. https://444.hu/2024/06/28/csucsra-nott-a-kivandorlas-tavaly-tobb-mint-35-ezren-hagytak-el-az-orszagot 

2) 14 milliárd forintért kezdődik a Mini-Dubaj előkészítése Rákosrendezőn. https://telex.hu/gazdasag/2024/06/28/mini-dubaj-rakosrendezo-kozbeszerzes 

3) Kincses Gyula: csak az orvosok megbecsülésével nem oldható meg az egészségügyi ellátás helyzete. https://hirklikk.hu/kozelet/kincses-gyula-csak-az-orvosok-megbecsulesevel-nem-oldhato-meg-az-egeszsegugyi-ellatas-helyzete/433958 

4) Felcsúti Péter: többen már inkább letérnének az „Új selyemútról”.  https://hirklikk.hu/kozelet/felcsuti-peter-tobben-mar-inkabb-leternenek-az-uj-selyemutrol/433931 

5) Tavaly 5,4 milliárdos támogatást kapott a Szijjártó emberei által vezetett alapítvány. https://atlatszo.hu/kozugy/2024/06/28/tavaly-54-milliard-tamogatast-kapott-a-szijjarto-emberei-altal-vezetett-alapitvany/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818437579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása