CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Pánikra semmi ok sincs! - Sajnálatos események - Gyáva a régi-új polgármester? – Békét papol, ellentéteket szít

2024. július 07. 00:05 - csú

tanarno_fogja_a_fejet_beremeles_megbecsules_9.jpgA polgármester szerint sajnálatos esemény, ha Csepelen három közkedvelt, kiváló kerületi iskolaigazgatónak nem  hosszabbítják meg a szerződését az állami szervnél, a tankerületi igazgatóságon. Másutt a polgármesterek a tiltakozás élére állnak és követelik a döntés visszavonását. Csepelen mi akadályozza meg ebben a független polgármestert?

Kedden jelent meg a csepel.hu Közérdekű rovatának oldalán a Metrans Kft. – Biztonsági jelentés c. pár soros tájékoztató, amelyben közlik, a cég Biztonsági jelentése és Lakossági tájékoztatója, véleménynyilvánítása céljából, 2024. július 9-én 10 óráig megismerhető.

A Biztonsági jelentés nyilvános változat címoldalán 2017-es dátum olvasható, míg a jelentés 23. oldaláról kiderült, a kft. idei felülvizsgálatát ugyanaz a cég végezte, mint hét éve. A cég mostani, 9 oldalas jelentése is a veszélyes anyagok kezelésének témájára koncentrál, megállapítása szerint minden rendben van. Ha jól értjük, akkor pánikra semmi ok sincs. Reméljük, hogy

mindez igaz is, mert a terület ~ egynegyede beleesik a Fővárosi Vízművek ivóvízbázis-védőterületébe, ami 2016-ban komoly vitát váltott ki, szakemberek körében is. A jelentés szerint azonban megnyugodhatunk(?), és ráadásul még van két napunk véleménymondásra.  

    Nekünk azonban a cég egészével, pontosabban annak kerületi önkormányzati támogatásával volt és van gondunk. Az önkormányzat képviselő-testülete, Borbély Lénárd javaslatát, miszerint az önkormányzat kössön a Metrans-szal együttműködési megállapodást, 2016. május 25-én tárgyalta. Annak ellenére, hogy a cég 500 milliót ajánlott fel a kerület fejlesztésére, és polgármester együttműködési megállapodásban rögzítette annak konkrét céljait, s mellékelte a kerület 2014-ben elfogadott településfejlesztési koncepcióját a 2030-ig tartó időszakra, de az ellenzék nem fogadta el a javaslatot. Az előterjesztés csak a fideszes többség támogatásával ment át. Borbély akkor a következőkkel érvelt: 

> A cég teherforgalma, megígérték, nem fogja akadályozni a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a személy– és tehergépkocsik áthaladását a Corvin csomóponton. 

> A társaság 200 új munkahelyet teremt, amelyet jelentős számú csepeli munkaerővel kívánnak feltölteni.

> 500 milliós közérdekű felajánlásával segíti a kerület további fejlődését. 

    A megállapodással pedig az önkormányzat vállalta, hogy a felajánlott összeg felével a kerületi gazdaság további fejlődését segíti elő, míg a másik felét „…elsősorban Csepel közlekedési körülményeit és elérhetőségét javító közlekedés-fejlesztéssel kapcsolatos tervezési feladatok finanszírozását szolgáló projektekre használhatja. Ilyen kulcsprojektek: 

> a Corvin csomópont kétszintű, a vasúti és közúti forgalmat külön szintre helyező kiépítése.

> A Gubacsi vasúti híd felújítása, átépítése.

> A csepeli teherforgalmi tehermentesítő közút megépítése. 

    Már korábban is, de nyolc év után, mindenképpen illene elszámolni a megállapodásban foglaltak végrehajtásáról is. Mert a cég jövője érdekében is fontos, a kerület közlekedési gondjai megoldása szempontjából pedig meghatározó fejlesztési tervekből semmi sem valósult meg.

A cég ugyan jól járt, hiszen az önkormányzat sok tízmilliárdos fejlesztések elindítását vállalta fel, az eltelt évek alatt a kerület közlekedési helyzete viszont, a Metrans teherforgalom miatt is, jelentősen romlott. Egyre több a lakossági kritika a cég kamionforgalmára az érintett útvonalakon lakók részéről, vagy pl. a Corvin csomópont miatt, a Gubacsi vasúti híd pedig már csak kéthavi felülvizsgálatokkal működhet tovább stb. (https://csepeliek.blog.hu/2024/07/01/a_gubacsi_hid_kegyelmet_es_ujabb_uzemengedelyt_kapott_rendkivuli_szigoritasokkal#more18437955)  A teherforgalmi tehermentesítő fejlesztése meg el sem kezdődött. 

    A közlekedési viszonyok alakulásáról lásd tavaly novemberi cikkünket a csepeli momentumosok II. Rákóczi Ferenc út és a Tejút u. kereszteződésében készült forgalomszámlálásról:

https://csepeliek.blog.hu/2023/11/22/12_oras_tenyek_az_elviselhetetlen_csepeli_kozlekedesi_helyzetrol Az akkori felmérés szerint reggel 7 és 19 óra között a kereszteződésen 18.161 jármű haladt át, amelyből 3.537 (~ 20 %), óránként 147! volt a nagy nyerges vontató, illetve teherautó

    Mindez jelentős környezeti szennyeződést, egészségkárosodást okozott és okoz a kerületben, rontja a kerületben élők létfeltételeit, Csepel megítélését. Borbély úr akkori javaslatai felelőtlen ígéretek voltak, s ha a tervek vagy egy részük el is készült, gyakorlatilag elévültek, s kezdhetjük elölről az egészet. Csepel közlekedési helyzete pedig mára már gyakorlatilag kezelhetetlen, komoly hátrányokat jelent a kerület további fejlődése szempontjából. 

    Borbély úrnak viszont a csepel.hu-n közzé tett pár soros közleményről egyelőre nem volt véleménye. Nem az ő ügye, vállalati felelősség mondta korábban, több téma kapcsán elhangzott lakossásági panaszokra, válaszul. (Lásd pl. a Cirmos sétányi 153 lakásos társasház építése.)  

    A csepel.hu fb oldalán csütörtökön 14:40–kor jelent meg a polgármester meghívója a hivatal Nagytanácstermében július 10-én 14.00 órára tervezett közmeghallgatásra. Reméljük, Borbély úr most jelen lesz, s az érdeklődők végre megismerhetik véleményét nem csak a veszélyes hulladékkal kapcsolatos vizsgálatról, de a 2016-ban létrejött együttműködési megállapodás eredményeiről is.  

**********

    A Csepeli vagyok nyilvános csoport fb oldaláról szerdán délután tudhattuk meg, hogy az illetékesek ismét elutasították három csepeli általános iskola (Hermann, Kölcsey és Katona) igazgatói állására benyújtott pályázatokat. Csütörtök délután, saját fb oldalán, a polgármester is reagált a döntésre, sajnálatosnak nevezve azt. Hozzátette nem volt ráhatása a döntésre, majd név nélkül, arra kente a felelősséget, aki, szerinte, tavaly is befolyásolta a pályázatok elutasítását. Érhetetlen: ha van bizonyítéka, miért nem lép fel az illetővel szemben, ha pedig nincs, akkor név nélkül sincs értelme a vádaskodásnak. 

    A témával foglalkozott a 24.hu is. https://24.hu/belfold/2024/07/05/igazgatok-levaltasa-tankeruletek-kolcseny-ferenc-altalanos-iskola-karolyi-mihaly-gimnazium-szekesfehervar/ A cikkre reagálva, magyarázkodott a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, Tóth Endre is, de ennél fontosabb, hogy fideszes városvezetők, képviselők is felszólaltak az iskolájukat érintő döntésekkel szemben. Borbély úr is nyíltan, pl. sajtóközlemény vagy sajtótájékoztató formájában is felléphetne a döntés ellen. Vajon miért nem tette/teszi? Már civilként választották meg polgármesternek, s mégsem mer nyíltan kiállni a kormánnyal szemben (a végső döntés a Belügyminisztérium államtitkárának hatásköre), a pedagógus társadalom mellett. Mitől fél? 

    Ami pedig Dél-Pesti Tankerületi Központ – a cikk szerint kinevezett –, vezetőjét, Németh Szilárd szerint igazgatóját, illeti, a központ honlapján, szombaton, a „pár hete” kinevezett Tóth Endre még mindig tankerületi igazgatóhelyettesként szerepelt. Akkor most van igazgatója a tankerületi központnak vagy nincs?

**********

    Július 2-án újabb győzelmi jelentés jelent meg a csepel.hu-n, Csepel történelmet írt címmel. Mivel szerzője nem merte aláírni nevét, nem találgatunk kilétét illetően, viszont sajnálattal állapítjuk meg, hogy cikke szellemisége nem tükrözi Borbélynak, a legutóbbi Csepeli Hírmondóban megjelent véleményét: „Szeretném, ha a lakókörnyezetünkben nyugalom lenne és béke. Nem szeretnék senkivel sem értelmetlen harcokat folytatni. Ehelyett együtt kívánok működni mindenkivel, aki Csepel fejlődését és az itt élők boldogulását szeretné szolgálni. A kormánnyal és a fővárossal is minden olyan kérdésben együttműködünk, ami a kerület javát szolgálja.” https://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/2024/06/19/csepeli-hirmondo-xv-17-szam/

    Mivel inkább a kerület jelenével és fejlődéseinek kérdéseivel szeretnénk foglalkozni, tényszerűen és kritikusan, nem látjuk értelmét, hogy immár sokadszor cáfoljuk a Karácsony Gergellyel kapcsolatos, egyoldalú állításokat. A Németh-Borbély féle hatalmi harc kulisszatitkai is a múlt részei, amelyek gyakorlatilag július 9-ével eldőltek. Ha a szerző és megrendelője folytatni akarják, lelkük rajta, csak ne lepődjenek meg, ha a másik oldal visszavág, sőt, saját szavazótáboruknak is lassan elege lesz a hatalmi harcból.   

    Egyébként csak egy szám s történelmi győzelemmel kapcsolatban: nem Borbélyra szavazott vagy el sem ment szavazni a csepeli választópolgárok 59,4 százaléka…

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) A brutális vereség után a vesztes brit miniszterelnök olyan jellemzést adott legyőzőjéről, hogy azt egyetlen magyar olvasó se fogja elhinni. 

https://444.hu/2024/07/05/a-brutalis-vereseg-utan-a-vesztes-brit-miniszterelnok-olyan-jellemzest-adott-legyozojerol-hogy-azt-egyetlen-magyar-olvaso-se-fogja-elhinni 

2) Iskolaigazgatók leváltása: szakmai döntés vagy bosszú? https://telex.hu/belfold/2024/07/05/igazgato-kinevezes-tankeruletek-belugyminiszterium-vasvari-pal-gimnazium 

3) Kifogásolható a mini-Dubaj előkészítésére kiírt tender, akárcsak a Városliget Zrt. felhívása. https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/07/04/kifogasolhato-a-mini-dubaj-elokeszitesere-kiirt-tender-akarcsak-a-varosliget-zrt-felhivasa/ 

4) Lakner Zoltán: Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet. https://www.szabadeuropa.hu/a/lakner-zoltan-orban-tuzszuneti-kezdemenyezese-egy-ujabb-fegyveres-konfliktus-melegagya-lehet-/33023106.html  

5) Karácsony Gergely szerint a főpolgármester-választásról hozott döntés azt jelenti, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja. https://nepszava.hu/3241859_karacsony-gergely-vitezy-david-fopolgarmester-valasztas-alkotmanybirosag-kuria-bizonytalansag 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8918441781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása