CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az Orbán-rendszer családpolitikájának kudarca

2024. augusztus 09. 00:03 - csú

csok_gyerek_gyerekkocsi_csalad_1.pngOlyan kevés gyerek született júniusban, amire nem volt példa egyetlen hónapban sem az elmúlt 20 évben. A 6040 baba 1217-tel kevesebb, mint tavalyi júniusban, s ez új mélypont. Ráadásul nem kirívó eset, hanem egy régóta tartó folyamat újabb állomása

Jövőre megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt, 2035-re demográfiai értelemben Magyarországnak „önfenntartó állapotba kell kerülni, nem lehet szó migrációból pótólt népességről” – jelentette be Orbán Viktor Tusnádfürdőn.

Nagyjából azzal egy időben, hogy kijöttek a friss adatok, miszerint olyan kevés gyerek született júniusban, amire nem volt példa egyetlen hónapban sem az elmúlt 20 évben. A 6040 baba 1217-tel kevesebb, mint tavalyi júniusban, s ez új mélypont. Ráadásul nem kirívó eset, hanem

egy régóta tartó folyamat újabb állomása. Mi ez, ha nem a Fidesz elmúlt másfél évtizedes családpolitikájának kudarca?

Erre a helyzetre válaszul született az adókedvezmény két lépcsőben történő megduplázásáról szóló miniszterelnöki bejelentés, amit Orbán egy igencsak vaskos vállalással is megfejelt: „Belátható időn belül az összes, magyaroknak járó támogatást, például a családtámogatást kiterjeszti a kormány a magyarok lakta területekre az országhatárokon kívül is”.

Azt egyelőre senki nem tudja, hogy a miniszterelnök ezt hogyan képzeli el, és leginkább miből, ezért maradjunk is inkább a belföldiekre vonatkozó ígéreteknél. A családi adókedvezmény egy gyerek után 10, kettő után 40, három vagy több gyerek után gyerekenként 33 ezer forint havonta, és 2011-es bevezetése óta nem növekedett jelentősen, az emelése ilyen szempontból eléggé időszerű.

De ugyanaz vele a probléma, mint a Fidesz összes gyerekvállalást ösztönző intézkedésével: eleve a jobb módúakat jutalmazza. Hiszen az tudja igénybe venni az dókedvezményt, aki adózik legalább annyit, amennyi a kedvezmény.

Éppen ezért megduplázása azt is jelenti, hogy a jelenleginél kevesebben tudják majd a teljes összeget visszaigényelni. Emellett a 3. vagy 4. gyerekek sokkal többet „érnek” a rendszerben, mint az elsők vagy másodikok. Holott a legtöbb fiatal családban az a dilemma, hogy egyáltalán a második gyereket vállalják-e. Nem utolsósorban, de nem is kizárólag anyagi okokból. Nem kockáztatunk nagyot ha azt jósoljuk, nem ez az intézkedés állítja majd meg a népességfogyást.

Forrás: F. Szabó Kata (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4918457109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása