CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

MEGCSONKÍTVA ÉS ELNÉMÍTVA

2010. október 21. 00:17 - Anzágo

 

Bárány Tibor, a megszüntetett Csepel újság főszerkesztője 2010. október 15-én a következő írással búcsúzott az olvasóktól a lap 3. oldalán:

 

 

 

 

 

Döntés született: meghal a Csepel újság. Politikai döntés volt, melyet pénzügyi okkal indokoltak. Az elhatározást „ésszel, szívvel, tisztességgel Csepelért” (a nemzeti együttműködés jegyében) hozta az új többség – lelkük rajta. Viháncoló, tapsikoló híveikkel a háttérben most elégedetten dőlhetnek hátra: végre sikerült! Eltűnik a Csepel újság, melyben (a politikai sokszínűség jegyében) olyan vélemények is megjelenhettek, melyek nem vetettek jó fényt eddigi ténykedésükre.

 

Cseppet sem zavarja az igennel szavazó döntéshozókat, hogy egy tollvonással a csepeli lakosok azon többségétől vették el a Csepel újság által nyújtott heti, ingyenesen élvezhető tájékozódás, szórakozás lehetőségét, akiknek szerény jövedelmükből nem telik az internet használatára (talán nem is értenek hozzá), s nem volt más lehetőségük a helybéli tájékozódásra sem.

 

A megjelenés, a megmutatkozás és a megszólalás fórumától fosztotta meg a döntés a csepeli vállalkozásokat, civil szervezeteket, sportegyesületeket, egyházakat, művelődési házakat, könyvtárakat, óvodákat, iskolákat, s magát az olvasót is, aki névvel vállalt véleményét mindig elmondhatta e hasábokon.

 

A hatvankettedik évfolyam csonka marad. A hajdani elődök – a nagygyár lapja, a Fogaskerék, mely később nevét Csepel újságra változtatta, s e néven évtizedeken át volt az egykori Csepel Művek dolgozóinak lapja, mely a kerületre is figyelt, s amely a rendszerváltás után a kerületi önkormányzat lapjaként új életre kelt – mellé most a mai Csepel újság is odakerül a könyvtárak polcára, az archívumok mélyére. Kérjük a Tisztelt Olvasót: ne felejtse el a Csepel újságot, ha módja van rá, lapozza fel újra a régi számokat, mert a történelem, saját múltunk van abban. S a múltból mindig lehet tanulni… A Csepel újság eltűnése pótolhatatlan veszteség Csepel lakosai számára. Lehet más lappal előhozakodni, de az már nem lesz ugyanolyan, mint a régi.

 

Pénzhiány. Ez az oka a döntésnek: világos, érthető ok. A döntők által kihirdetett ok mögött azonban félelem rejlik. Nem merik kimondani a valós okot: attól tartanak, hogy írásban is napvilágot láthat ésszel, szívvel tisztességgel Csepelért végzett dicső tevékenységük hibáinak kritikája. Most már biztosan nem kell tartaniuk attól, hogy másként gondolkodók véleménye is megjelenhet. Ha lesz más lap, melyet az önkormányzat arra használ, hogy törvényes tájékoztatási kötelezettségét teljesítse, abban már– ne legyen igazam – bizonyára nem lesznek olyan zavaró momentumok, melyek árnyékot vethetnének döntéseikre, s azok következményeire.

 

                                                                                             Bárány Tibor

                                                                                          felelős szerkesztő

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr92387557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása