CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csatornázás rohamtempóban januártól

2011. április 20. 14:54 - Szerkesztő73

Közbeszerzési, adminisztrációs és előkészítési huzavona miatt csak késve, 2012 januárjában kezdődhet meg Csepel csatornázásának - elvileg - utolsó szakasza. Lesz olyan időszak, amikor egyszerre 35 utcában dolgoznak majd az építők szombaton és vasárnap is. A noplaza.hu hírportál a csepel.hu-ra hivatkozva számol be a XXI. kerületi önkormányzat tegnapi, április 19-ei rendkívüli üléséről. Miként írják, 2012 januárjától elkezdődik Csepel utcáinak csatornázása, "amit rohamtempóban – tíz hónap alatt - kell elvégezni. A munkálatok meggyorsítása érdekében szombaton, esetenként akár vasárnap is dolgozhatnak a kivitelezők - erről döntött egyhangúan  a képviselő-testület." (A TERVEZETT CSATORNÁZÁS PREZENTÁCIÓJA INNEN TÖLTHETŐ LE.)

Németh Szilárd fideszes polgármester elmondta, hogy Csepel régi gondja a szennyvízcsatorna kiépítése, aminek megvalósítása régóta húzódik. A kivitelezést nagyobb gondossággal végzik el, mint történt a gerincút tervezése során. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kerületben szennyvízcsatorna-hálózatot építenek, vagyis ezzel a beruházással a csapadék elvezetését nem oldják meg. Erre ugyanis az Európai Unió nem adott pénzt. Németh Szilárd szerint a lakók kötelesek lesznek rácsatlakozni a csatornahálózatra, ellenkező esetben talajterhelési díjat kell fizetniükWertan Zsolt, az Enviroduna Kft. ügyvezető igazgatója a csatornázás előkészületeiről, a kivitelezés várható bonyodalmairól számolt be a testületnek.

A fővárosi közgyűlés új közbeszerzési eljárást ír ki a kivitelezésre májusban. Eredetileg 18 hónap alatt készítették volna el a csatornázást, de az idő rövidsége miatt 10 hónap alatt kell befejezni a munkákat. Ha ez nem sikerülne, az Európai Unió, amely jelentős összeggel támogatja a beruházást, bírságot szabhat ki. Ráadásul a fővárosi közgyűlést terhelnék a plusz költségek 2013-tól, amit Budapest mindenképpen el akar kerülni.

Csepel északi és középső területén, valamint Királyerdőben összesen 45; Hároson 8 kilométer szakaszon építik meg a csatornahálózatot. A beruházás után gyakorlatilag a kerület minden utcájában lesz szennyvízcsatorna. A projekt finanszírozása főleg a kohéziós alapból történik, amely a költségek 65 százalékát viseli; az állam 20, a főváros pedig 15 százaléknyi támogatást nyújt. A munkálatok 25-35 utcában folyhatnak egy időben, ami kellemetlenséget okozhat a helyben lakóknak. A kivitelezőnek ügyelnie kell a polgárok biztonságos közlekedésére, s arra is, hogy a mentők, tűzoltók bármikor megközelíthessék a helyszínt szükség esetén. Forgalmi torlódásokra, autóbuszok elterelésére is számítani kell. A csatornázást hétköznapokon nyújtott munkaidőben, reggel 7-től este 7 óráig végzik, hogy az átadás tervezett időpontját betartsák. Szombaton, esetenként vasárnap is folyhatnak munkák reggel 8-tól délután 4 óráig. A kivitelezést ugyanakkor nagyban lassíthatják a kötelező régészeti feltárások, amiket folyamatosan végeznek. Ha a régészek jelentős leletre bukkannak, akár 6-8 hónappal is csúszhat egy-egy utca csatornázása.

Wertan Zsolt közölte, hogy a csatorna bekötését az udvarokra a porták tulajdonosaival egyeztetve végzik el. Az úttesten felbontott aszfaltot csak azon a helyen állítják helyre, ahol a gödör keletkezett. A földes utakon úgy temetik be az árkokat, hogy az ne süllyedjen meg.

Forrás: noplaza.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr632842524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása