CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dr. Vári Zoltán állatorvos tanácsa: a kullancsveszélyt meg lehet előzni

2013. április 20. 01:11 - csú

Kullancsoshoz.pngA kellemes idő beköszöntével megjelentek a kullancsok is. Dr. Vári Zoltán, a Szigetszentmiklósi Állatgyógyászati Központ állatorvosának írásából kiderül, hogyan érdemes védekezni ellenük, és milyen betegségek okozói lehetnek ezek a kellemetlen élősködők. A Szigetszentmiklósi Állatgyógyászati Központ facebook oldalán rendszeresen olvashatóak lesznek további állatorvosi tanácsok is. Lájkolja és kövesse az oldalt:  https://www.facebook.com/miklosvet

Hazánkban az utóbbi években jelentősen elszaporodtak a kullancsok. Szigetszentmiklós és a környező települések zöld területei is jelentősen fertőzöttek ezekkel az élősködőkkel. Különösen a Duna-part, a bányatavak környéke illetve a mezők, parkok veszélyesek, melyek kedvelt kutyasétáltató helyek is egyben.

Kedvence védelme érdekében ne mulassza el a megelőzést! Rendelőnkben többféle kullancs elleni készítményből választhat:

Az úgynevezett spot-on készítményekkel megfelelő védettség érhető el. A készítményeket a kutya tarkójára illetve hátára kell csöpögtetni. Hatásuk 4 hetes, adagjuk a kutya testtömegétől függ.
A kullancsnyakörv hatóanyaggal átitatott nyakörv, melyet kedvencének folyamatosan viselnie kell. Hatástartamuk fajtától függően 2-8 hónap.

Kullancs-1.pngAmennyiben kutyájában kullancsot talál, fontos, hogy minél előbb távolítsa vagy állatorvos által távolíttassa el. A kullancs kiszedésének leghatékonyabb módja, ha csipesszel, főleg speciálisan ilyen célra kialakított eszközzel (kullancscsipesz) húzza ki a kutyából.

Kisebb, kevésbé megszívott kullancsok eltávolítása során gyakran tapasztalható, hogy a feji rész részlegesen beszakad, melynek a fertőzés átadásának szempontjából jelentősége nincs. A beszakadt fej kráterszerű mélyedés létrehozásával eltávolítható ugyan, de nem érdemes.
Az eltávolítás során fontos, hogy a megszívott kullancstestet ne nyomjuk össze.

Ha eltávolította a kullancsot, néhány hétig érdemes fokozottan figyelni a kutya viselkedését, ugyanis a fertőzött kullancs komoly betegséget okozhat kedvencének.

A kutyáknál a leggyakrabban előforduló kullancsok által terjesztett fertőző megbetegedések a Babesiosis és a Lyme borreliosis.

A babesiosis esetében a kórokozó a vörösvértesteket támadja meg, azok szétesését eredményezi. Klasszikus esetben néhány nap lappangás után láz, bágyadtság, étvágytalanság, illetve véres vizelet figyelhető meg. A betegség a kezdeti fázisban gyógyítható, viszont előrehaladott esetben halálos kimenetelű lehet.

A Lyme borreliosis során gyakran tartós lázas állapot, ízületi fájdalom miatt sántaság,esetleg idegrendszeri tünetek illetve szívproblémák jelentkezhetnek. Folyamatos és hosszantartó antibiotikumos kezeléssel a betegség az esetek többségében gyógyítható.

A Szigetszentmiklósi Állatgyógyászati Központ facebook oldalán rendszeresen olvashatóak lesznek további állatorvosi tanácsok is. Lájkolja és kövesse az oldalt:  https://www.facebook.com/miklosvet

Forrás: A MI VÁROSUNK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr175235703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása