CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A szolgalelkűség gyakorlata Csepelen

2014. május 30. 05:55 - csú

Horváth Gyula újabb_4.PNGCsepelen a most regnáló vezetés az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a lakosság mind szélesebb körében bizonyítsa, hogy nincs érzéke az itteni viszonyokhoz. Nem szolgálni, nem választói igényeket kiszolgálni, hanem arroganciára és önkényre támaszkodva uralkodni akart. 

A gondolkodó emberben igen gyakran felmerül Csepelen a kérdés, hogyan lehet, hogy mindez nálunk megtörténhetett? 

Most éppen az, hogy a Közterület Felügyelet irodájában kifüggesztettek egy listát, melyre azon emberek neve és kocsijaiknak rendszáma van felírva, amelyeket nem lehet megbüntetni. Nincs semmi megdönthetetlen és megfellebbezhetetlen bizonyíték arra, hogy ez így van, mégis mindenki elhiszi, hogy az eset igaz. Nem a fotó, meg a hozzá írt komment az eligazító, hanem a kerületben tapasztalható viselkedésük hozzák az elfogadáshoz szükséges muníciót.

A most regnáló vezetés az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a lakosság mind szélesebb körében bizonyítsa, hogy nincs érzéke az itteni viszonyokhoz. Nem szolgálni, nem választói igényeket kiszolgálni, hanem arroganciára és önkényre támaszkodva uralkodni akart. 

A polgármester helyetteseinek megválasztása is (egy kivételtől eltekintve) azt mutatta, hogy a kreativitást és a felkészült rátermettséget inkább a feltétlen hűség prioritása váltja fel. Az apparátusban elvégzett tisztogatás is ezt az elvet erősítette. A jutalmazások és büntetések is ilyen srófon mozogtak. 
Csoda-e, ha kialakult a szerviensek hada és a szolgalelkűség gyakorlata Csepelen? 
Csoda-e, ha terror házának mondja a köznyelv a Polgármesteri Hivatalt? Nem csoda!

Mindenki láthatja, a képviselő-testület ülésein, ahogy néma mamelukként bólogatnak a Fideszes képviselők, és ahogy bagatell leegyszerűsítéssel és primitív lekezeléssel válaszolja meg (vagy kerüli meg) az ülés vezető, az ellenzékiek konstruktív kérdéseit. Ezt demonstrálja továbbá az is, ahogy kirugdosták, vagy vissza vetették bérüket a gyakorlott, köztiszteletnek és szeretetnek örvendő felkészült "régieknek" és hozzá nem értő, de annál hálásabb párt prominensekkel töltik fel, - kiemelt bérekkel és átlag feletti jutalmakkal látják el- a hivatalok alkalmazotti állományát. "A Fidesz, csak a Fidesz" itt nem szólam, hanem gyakorlat! 

"Egy, csak egy legény van talpon e vidéken" a helyi Közterület Felügyelet vezetője. 
Ő a jóknál is jobb! Ő a "főnök" előtapsolója, a "hangulatbrigád" testületi vezetője. 
Bármilyen gyermeteg is a nagyfőnök ellenzéket ócsárló "viccelődése" a közterületi vezető az első sorban és elsőnek tapsol, ha kell térdét verdesve hahotázik, de legtöbbször úgy bólogat, hogy a mögötte ülők attól tartanak, hogy feje egyszer az ölébe esik. Ezzel biztosítva (egyben demonstrálva) feltétlen egyetértését, és azt, hogy a poénokat piszkosul érti. (Úgy, mint annak idején a másik vezetőjének, aki most éppen a nemszeretem rokon helyzetébe került azért, mert koncepciós eljárás áldozataként bírósági tárgyalások kereszttüzében őrlődik.) 

A vezetői megfelelést bizonyítja az is, hogy az ellenzék törvényben biztosított rendezvényeit nagy szorgalommal "ellenőrizteti". Mondvacsinált ügyekkel zaklatja aktivistáit, előszeretettel készíttet hang és képfelvételeket, vezetőit feljelenti, velük szemben, igyekszik rendőrségi eljárást kreálni. 
A többszörösére duzzasztott, radikálisokra épülő személyzetet "istenostoraként" - a látszat szerint- magánrendőrségként használja. A törvényesség látszata mellett, sokkal inkább a vezető feltétlen szolgálatának behódoló imázsa érvényesül. 

A Közterület Felügyelet szorgalma a bírságolásoknál, meg a demonstratív megjelenéseknél, a feleslegesség és a fényűző pénzpazarlás keverékét szolgáltatja az itteniek számára. Az az igen gáláns juttatásrendszer, amit a képviselő-testület velük kapcsolatban érvényesített, már magában is gyanússá teszi a szervezetet. Különösen akkor, amikor gépkocsik garmadája, vérebek falkája és gumibotok tucatjai állnak rendelkezésükre akkor, amikor az egészségügyben, oktatásban, szociálpolitikában jelentős megszorítások érvényesültek. 
Nem csoda, ha ebben a környezetben nem érezni a lakosság egészére kiterjedő, megelőző, szolgáltató jelleget, viszont annál inkább a szűk klientúrára összpontosító, de az egész kerületre kiterjedő, "testőrségre" hajazó gyakorlatot. 

Ezek azok a hosszú idők alatt a csepeli érzetben feltorlódó jelenségek, melyek minden bizonyítéknál ékesebben demonstrálják azt, hogy itt a Közterület Felügyelők nem csak a törvényesség megtartására helyezik kizárólag azt az erőt, melyet a közösségi felhatalmazottságból kaptak. 
Ezzel erodálják saját tekintélyüket, és tovább rombolják a lakosság egyébként is igen alacsony velük szembeni bizalmát. 

A felelősök bugyutaságukkal így teremtették meg azt a társadalmi közérzeti alapot, amelyben azonnal bizonyított tényként szerepelhet egy kifüggesztett papír: Ne bírságold meg! Tartalmazza a papír. Majd mi megtesszük októberben is: érződik a ki nem mondott népi verdikt!

HORVÁTH GYULA

Forrás: a szerző blogja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr726210547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása