CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ez volt a hét… Polgár Dénesnek a Magyar Televízióban nincsenek utódai

2015. január 31. 05:14 - csú

hajdu_janos.PNGÉs van egy mások Magyarország is...Simkó János sorozatának következő, a csepelieket is közelről érintó írása:

„Ez volt a Hét…” - köszönt el a műsor nézőitől Hajdú János műsorvezető (képünkön), úgy harmincvalahány évvel ezelőtt minden vasárnap a Magyar Televízió akkori egyetlen csatornáján este 8 órakor.  A népszerű összefoglaló műsormagazin atyja, Polgár Dénes kitűnő külpolitikai újságíró volt, aki olyan népszerű magazint hozott létre, hogy állítólag befolyásolni tudta vele az M7-es autópálya forgalmát, mivel mindenki igyekezett a műsorkezdésre hazaérni.

Csak a korombeliek emlékeznek a főcímre: a háttérben a Föld forgott, körben pedig bolygóként a hét napjai keringtek, mialatt Vangelis L’Enfant című zenéje ment az Opera sauvage című lemezről. A műsornak több korszaka volt, a felívelések és a mélyrepülések egy másik írás témáját képezhetnék.

Mindenesetre az emblematikus műsor meglepően sok, akkoriban nem látható és nem hallható témát vetett fel, elsősorban természetesen a külpolitikai interjúk, tudósítások nyitottak ablakot a világra, de a műsor második felében már fel-felvillant a Másik Magyarország. Jó, ma már megmosolyogtató az interpretáció, a szóhasználat, a körmönfontság, a ritmus, de hát az nagyon más világ volt.

polgar_denes.PNGEz csak azért jutott eszembe, mert 2015. január 17-én, szombaton, a fél nyolcas esti Híradó a következő belpolitikai témákat kínálta Magyarország lakosainak:

Headline: Új korszak a tömegközlekedésben

– „Erős kormányt választottak a magyarok” … ” ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya” – mondta Orbán Viktor. (Illetve – ezt szombaton írom  – fogja mondani a Vasárnapi Újság című rádióműsorban, a lakáshitelek forintosításáról. Tegyük hozzá, amit a Híradó természetesen nem tett meg: a felcsúti hős persze nem láthatta előre a svájci jegybank döntését, de a véletlen szerencse nagyon jól jött, és most szívesen ünnepelteti magát.)

– Génmódosított termékek betiltása (interjú egy családi gazdálkodóval, az Agrárgazdálkodási Kamara illetékesével és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel)

– Ellenzéki pártok reagálása a devizahitelek forintosítására

– Ne legyen másra felhasználható a gyermekétkeztetésre elkülönített pénz – MSZP sajtótájékoztató. Fidesz reagálás: A legmélyebb szegénységben élőknek is segélykezet nyújt a kormány.

– Csökkenek a reálbérek Magyarországon – hír az LMP sajtótájékoztatójáról.

– A Raul Wallenberg egyesület koszorúzása.

– A budapesti gettó felszabadulásának évfordulója – rövidhír.

– Középiskolai felvételik (a felvételit megelőző káoszról egyetlen szó se esett).

– Családi tragédia – egy férfi kidobta gyerekét a negyedik emeletről, majd utánaugrott.

– Valószínű nálunk is megdőlt az éves melegrekord.

– Interjú egy klímakutatóval a szélsőséges időjárásról – műsorvezető: oda jutunk, hogy a magyar gyerekek nem is ismerik a havat.

– Megkezdődött a pollenszezon (a mogyorópollen koncentrációja nő).

– Új korszak a fővárosi tömegközlekedésben – a legzöldebb kékbusz. Huszonnyolc új hibrid közlekedési jármű áll majd forgalomba. Bejátszás: – Ez volt az álmom – mondja egy utas.

– Pásztor János lett az ENSZ klímaügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettese.

– Jótékonysági ételosztás  (Máltai szeretetszolgálat és az újpesti Szent József plébánia).

– Véget ér a „Játék határok nélkül” című vetélkedő.

Ehhez képest a hét és ez a szombati nap például alábbi híreket, információkat kínálta:

– A Baranya megyei Gyöngyfa független polgármestere lemondott hivataláról. A Népszabadság tudósítójának a következőket mondta: „Úgy éreztem, csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom, a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét.” A helyi közmunkások fél éve egy 300 méteres árkot kapirgálnak!

– Fenyegetőztek, káromkodtak, és útlezárást terveznek Bogyiszló, Sükösd és Dusnok lakói a januártól az M9-esen is bevezetett útdíj miatt. Egy helybéli, Hepp Miklós így fakadt ki: „Mostantól járhatok a régi, szar utakon, kerülhetek nyolc kilométert. Kurvára örülök ennek, amiképp az 1,8 százalékos nyugdíjemelésnek, miközben a politikusok bére harminccal emelkedett.”

– A fagyi visszanyal: a rezsicsökkentés „eredményeként” minden negyedik dolgozójától megválik a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

– A közoktatási törvény módosítása után megszűnt a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetősége, és ennek hatálya kiterjedt a felvételire már jelentkezett diákokra is. Az Emmi megindokolta a lépést, másfelől tisztázta, hogy azokra nem vonatkozik a döntés, akik már beadták a jelentkezést, és félő volt, hogy szombaton hiába indulnak el felvételizni.

– Az Index közreadta az új nagykövetek teljes listáját. Eddig 60 misszióvezetőt cseréltek le és újabb 14-et fognak.

– Romlott a levegő minősége az utóbbi napokban Miskolcon, a levegő szennyezettsége az esti és a hajnali órákban meghaladta az egészségügyi határértéket.

– Egy jogszabályt megváltoztatva az egészségügyért felelős tárca vénykötelessé tette azt a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, amely január elsejétől az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne

– Tüntetést szerveznek a diákok a szegedi Rogers Gimnázium bezárása ellen. Egy végzős diák kezdeményezte ezt a Facebookon, mert mint írta: fel kell hívni a figyelmet erre a problémára. Mások támogatókat keresnek a világháló segítségével, hogy legalább a tanévet be tudja fejezni az oda járó 380 diák. Nem adják fel, és még nem is hajlandók pakolni, pedig – hacsak csoda nem történik – már hétfőn mindenkinek új iskolában csengetnek be.

– Belváros akciósan eladó! Csaknem négymilliárd forint kedvezményt adott a belvárosi önkormányzat az utóbbi hat évben üzlethelyiségek bérlőinek, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant. Több cég tízmilliókat nyert azzal, hogy néhány hónap után megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt. Különleges módszertannal is csökkentették az ingatlanok árát.

Még hosszan folytathatnám, a lényeg nyilvánvaló: az utóbbiak egy másik Magyarország hírei. Hogy „melyik volt a hét” – nos ez választás, és persze még sok minden más kérdése.

De semmi baj, már csak párat alszunk és jön… jön… jön az új, közpénzen finanszírozott extraszuper Nemzeti Hírcsatorna, Rákay, Habony, Várhegyi instrukciói szerint.

A nyugdíjam tovább nem csonkolható, de egy 1938-as Szent István ötpengőst ajánlok fel annak a riporternek, aki az első valódi kérdést teszi fel Orbán Viktornak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr877122307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása