CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Óriási a felháborodás Csepelen az óvodák összevonása miatt

2015. március 03. 05:59 - csú

stop.pngNagy erőkkel dolgoznak Csepelen a Borbély-korszak első igazi skandalumának elkenésén. Miként beszámoltunk róla, a fideszes többségű képviselő-testület február 26-án ismét, immár másodszor foglalkozott a csepeli óvodák összevonásával. Az ülésen kiderült: a csepeli szülők, az óvodavezetők, óvónők és óvodai dolgozók egyöntetűen ellenezik a tervezett intézkedést. Magyarán: senki sem ért egyet Borbély Lénárd polgármester ötletével, Morovik Attila alpolgármester magyarázkodásával,  az óvodák összevonására vonatkozó javaslatukkal. 

Ezt az égbekiáltó botrányt, felháborító és elfogadhatatlan vircsaftot, az önkormányzat felelőtlenül felelős vezetését ért inzultust valahogy meg nem történtté kellett tenni a nyilvánosság előtt. Ezért beindult a városvezetők által fizetett, mindig lojális, elefántnyi médiagépezet, s alig három napi vajúdás után, megszülték az elfedő akciót, amely a”Megépülhet az új csepeli birkózócsarnok” elnevezést kapta, s február 28. óta olvasható a csepel.hu-n. A kincstári írás kincstári szerzője nem kevesebbet állít, mint, hogy „parázs vitát váltott ki az óvodák összevonásáról szóló előterjesztés”, de az óvodavezetők és a szülők, csak aggódtak a várható változások miatt. 

Hazugság!

A résztvevő szülők egyértelműen fogalmaztak vagy egy-egy ellenzéki hozzászólás kapcsán tapsukkal fejezték ki: nem értenek egyet az óvoda-összevonásra vonatkozó  javaslattal. Volt óvodavezető is, aki a szakmai veszélyekre hívta fel a figyelmet. 

A  probléma lekicsinylése, elkenése ezzel még nem ért véget. A hivatalos szócső cikkében azt is  olvashatjuk, az összevonás „a kilencvenes években megkezdett átalakulások utolsó állomása”. Hazugság! A 90-es években meglévő 26 kerületi óvoda összevonása (26-ból 12 óvoda lett), csak az egymáshoz közel elhelyezkedő óvodák összevonására terjedt ki, s nem volt célja az egész óvodai rendszer most tervezett centralizációja. Ebből következően azt állítani, hogy „az átalakításokat elindító balliberális képviselők ellenzékben már nem támogatták a javaslatokat”, már több, mit csúsztatás. Hazugság! Egyrészt, mert a több mint 15 évvel ezelőtti folyamatot nem lehet a jelenlegivel összehasonlítani, másrészt, mert olyan baloldaliak sem támogatták a javaslatot, akik akkor nem voltak képviselők, harmadrészt, nemcsak a „balliberális képviselők” szavazták le Borbély Lénárdot. A fideszeseken kívül senki sem támogatta javaslatát. 

A legszomorúbb azonban Borbély Lénárd polgármester reagálása,a testületi ülésen való szereplése volt. Nem tudta kezelni a helyzetet, a spontán összegyűlt közönséget, a tömegből áradó ellenállást, a szakmai ellenérveket felsorakoztató higgadt megjegyzéseket, a valódi egyeztetéseket hiányoló megjegyzéseket, az óvoda-összevonást  javaslókkal szembeni hangulatot. Politikai érvelése, miszerint   a szülők ellenvéleményét az MSZP mesterkedése generálja,a helyszínen azonnal csúfosan megbukott, szakmai argumentumát („a gyerekek és a szülők semmit sem fognak érezni az átalakításból”) senki nem fogadta el. Kivéve a most is bólogató jánosként, minden érveléstől irtózó, beintésre némán  szavazó párttársait. Őket ugyanis csak a frakciófegyelem tartja kordában.

A képviselő-testület ezzel kapcsolatos vitája komoly visszhangot kapott a csepeli internetes médiában. Már a testületi ülést követően sok százan olvasták, véleményezték a történtekről szóló internetes tájékoztatókat, szülői, ellenzéki, blogozói elemzéseket, kritikákat. Számuk azóta több ezerre nőtt, s talán már az önkormányzati vezetők, a fideszes képviselők is látják: a csepeli közvélemény döntő többsége ebben az ügyben nem az ő oldalukon áll.

Illúzióim azonban nincsenek. A fideszes fiúkban szemernyi kétely sincs. Nem ismerik az 1961-ben elhunyt amerikai bíró, filozófus, Learned Hand mondását: „A szabad ember sajátja az az állandóan gyötrő belső kétely, hogy vajon igaza van-e.”

A hazudik szóra 16 szinonimát találtam a szinonimaszotar.hu-n. Tehát a következőket is használhatnám alábbi írásomban: csal, megtéveszt, valótlant állít, ámít, füllent, lódít, hazudozik, nagyot mond, vetít, ferdít, ködösít, hantáz, nem mond igazat, hamukázik, svindlizik, kamuzik.

Maradok a hazudik-nál! Ki hazudik? Véleményem szerint a csepel.hu-n, február 28-án megjelent „Megépülhet az csepeli birkózócsarnok” című cikk szerzője. Írása ugyanis megtéveszt, mert azt a látszatot kelti, hogy „parázs vitát váltott ki az óvodák összevonásáról szóló előterjesztés”, de az óvodavezetők és a szülők csak aggódtak a változások miatt, míg az ellenzéki pártok nem támogatták a javaslatot.

V O X

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr407235745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása