CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jótanács a csepeli SZTK-ból: „Vigye a beteget kórházba, majd ott elintézik!”

2015. szeptember 08. 05:55 - csú

Hepiend nincs? De van! És még lehet is, csak ne adjuk fel...!

bicska-nyilas_2.PNGKÁL KÁROLY: KINYÍLOTT A PITYPANG? MEGÍROM! 

Kerényi Imre urunk néhány éve eme felszólítást intézte a magyarokhoz. Mint jogkövető állampolgár ismét eleget teszek ennek a felkérésnek, habár nem a pitypang hanem valami más nyiladozik a csepeli történet hallatán az ember zsebében.

Csak tájékoztatásul közlöm ( persze lehet, hogy az erre kíváncsiak már tudják ), augusztus 24-én,hétfőn  a csepeli központi rendelő intézetben jártam. Nem a szabad időm kellemes eltöltése miatt, hanem azért mert szükségszerű elintézni valóm támadt. A háziorvos által aznap kiállított sürgősségi beutalóval ultrahang vizsgálatra próbáltam időpontot kérni.  Még mielőtt bárki bánkódna, vagy örömujjongásba törne ki, nem magamnak!

Beálltam a sorba, ahogy azt illik, majd miután lehetőségem adódott előadtam a kérelmemet. Az ügyintéző hölgy megvizsgálta a beutalót bepötyögte a számítógépbe a megfelelő adatokat és rögvest közölte, hogy akkor szeptember 25-én (!) szeretettel várják a beteget.

Elképedve kérdeztem:  ez nincs egy kicsit későn? Érkezett azonnal a lakonikus válasz:

Ekkor van időpont!

De hölgyem ez egy sürgősségi beutaló!

  • - Ne mondja már, hol van erre ráírva?
  • - Tetszik látni, ott az orvos pecsétje mellett!
  • - Az nem az, az az orvos aláírása!
  • - Ha lenne szíves szemügyre venni a beutalót, ott két pecsét van. Az egyik az aláírása, a másik mellett pedig ott van, hogy SŰRGŐS!
  • - Na és a háziorvos telefonon egyeztetett az ultrahangos orvossal a sürgősségről?
  • - Nem tudom, de már megbocsásson a betegnek ezt miért kéne tudnia?
  • - Na, ha nem akkor sajnos nincs időpont, vagy jó a szeptember 25., vagy vigye a beteget kórházba, majd ott elintézik!
  • - Ne vicceljen kedves hölgyem, pont azért van szükség az ultrahang vizsgálatra, mert annak alapján kéne a dokinak eldöntenie, hogy kórház, vagy gyógyul anélkül is. Szóval kedd reggel lesz vizsgálat, vagy nem?
  • - Ha ez egy sürgősségi beutaló akkor ez csak 24 órát érvényes, tehát holnap már nem!
  • - Ugye nem gondolja komolyan azt amit mond? Ma hétfő délután 15 óra van, ha ezt a beutalót, tegyük fel reggel nyolckor állították ki, akkor ez a 24 órát figyelembe véve kedden reggel nyolckor még mindig érvényes! Reggel pedig van rendelés és már csak azért is kedden reggel, merthogy a hasi ultrahangra éhgyomorral kell menni!
  • - Na figyeljen ide! Ha nem telefonált a háziorvos akkor nincs előjegyzés reggelre, ez a szabály!

Ezek után itt feladtam, mert nem láttam értelmét a „ kedves hölgy „ további nyomorgatásának. Az ügyintézést azonban nem! Most már a végére járok ennek!. Irány a harmadik emelet az intézmény igazgató titkársága.

Kellemes meglepetésben volt részem. Az ott jelenlévő a szó szoros értelmében kedves hölgy, meghallgatta a panaszomat, sőt ígéretet tett arra, hogy intézkedik, és még aznap felhív telefonon, hogy mit sikerült intéznie.

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó! Ezt mondja a közmondás. A hölgy betartotta amit ígért. Másfél óra elteltével csörgött a telefon, s a kedves hölgy, kedves hangon tájékoztatott arról, hogy az intézmény igazgatójával egyeztetett és holnap reggel 9 órára várják a beteget  ultrahang vizsgálatra.

És akkor itt meg is állhatnék, mivel az ügyet befejezettnek tekinthetjük.

De mégsem. Először is köszönet illeti az intézkedő kedves hölgyet, és az intézmény igazgatóját. Jó példát mutattak segítőkészségből, és a köz ,- a betegek szolgálatából, amire munkavégzésük megkezdésekor igazából szerződtek.

És most a kedves olvasókkal megosztom azt a tudást, melyet ennek az ügynek a kapcsán megszereztem!

A központi rendelő intézet által kiadott szabályzat szerint, a háziorvosoknak, minden esetben telefonon jelezniük kell  és időpontot kell egyeztetniük az illetékes szakorvossal ha sürgősségi vizsgálatot kér!  Ez nem válaszható, hanem kötelező érvényű!  Ezt a betegeknek nem kell tudnia, de a háziorvosoknak igen. Ha a jövőben bárki ilyen helyzetbe kerül, szóljon háziorvosának, hogy ez a rend, s ezt neki kötelessége megtenni.

És még egy információ!

Tapasztalat, hogy a háziorvosok egy része EKG vizsgálatra is a központi rendelő intézetbe küldi a betegeit. Ugyanakkor az érvényes rendelet szerint minden háziorvosnak kötelező a saját rendelőjében EKG készüléket tartania, s a szükséges vizsgálatot ott helyben elvégeznie.

Csak remélem, hogy mind a két információ az illetékesekhez is eljut, s a jövőben senkinek nem kell kálváriát járnia, és igazgatói segítséget kérnie, ahhoz ami jogszabály szerint a rendelet erejénél fogva jár neki!

Kál Károly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr467764382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása