CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli csalódás: nem szálltak le a magas lóról a kerület vezetői

2015. december 02. 05:59 - csú

Mivel akarta megetetni a csepeli cégvezetőket a Németh-Borbély duó?

csepel_muvekrol-2.jpg„Összefogás a gazdasági élet szereplőivel” címet kapta az önkormányzat honlapján, a csepel.hu-n  megjelent írás, amely a „Gazdasági fórum”- ról tájékoztatta a nagyérdeműt. Na, végre! - mondtam magamban. Öt év után, rájöttek a fiúk, hogy legalább a gazdaság szereplőivel muszáj lenne összefogni. Kóstolgattam a szót, mármint az összefogást. Számomra benne van az együttműködés, a korrekt partneri viszony kialakítása, a döntések előtti egyeztetés, az érdekképviseleti, érdekvédelmi szervekkel való együttgondolkodás, a másik fél véleményének megismerése. Hogy miért ez a szómagyarázat?  Mert ezek az urak hatalomra kerülésük óta csak magas lóról beszéltek mindenkivel, még a kerület költségvetéséhez leginkább hozzájáruló nagyvállalatok vezetőivel is. A címet olvasva, gondoltam, végre-valahára leszálltak a paripáról. Igaz, a cím alatti felvezetőben már csak „konzultációt” írt a szerző, ami számomra kevesebb, mint az összefogás, de még bizakodtam.

Csalódtam.

Az aláírás nélküli cikk kiábrándító volt.

003-deru-strand-20130301-529.pngLényegében Borbély Lénárd (képünkön jobbra fent, félig takarásban) polgármester, Süle László az önkormányzat egyik gazdasági társaságának ügyvezető igazgatója, illetve a Fidesz listás országgyűlési képviselő, Németh Szilárd (képünkön jobbra lent, fürdőköpenyben és zakóban) kinyilatkozásaiból kaptunk néhány összevágott mondatot.

Mit mondtak a megjelent „cégvezetők”, mitől lett valódi fórum a találkozó? Ez a szócső, a csepel.hu tudósításából nem derült ki. Vajon miért nem? Valakinek nem tetszettek az elhangzottak? Vagy a résztvevők inkább hallgattak? Lehet, hogy ezért szerepel az írás végén a polgármester jelenlévők felé elhangzott biztatása: „javaslataikkal bátran forduljanak a városvezetés felé.” Kis bátortalan butuskák. Nem mertek megszólalni, konzultálni? Nem baj. Majd írjátok le ötleteiket a „városvezetés” hatalmas gondjaival birkózó bácsijainak, akik majd megsimogatják kis buksi fejecskéiteket. Még az is lehetséges, hogy válaszolnak, sőt talán együttműködési megállapodást is felvállalnak, ha nagyon akarjátok.

Ami pedig az összevágott mondatokat illeti, fel sem vetem, hogy 2010 óta minden fórum, közmeghallgatás, a 2010 előtti szocialista vezetés hibáinak felsorolásával, a fideszes vezetők hőssé, de lehet, hogy szerencsésebb szó a szentté avatásával kezdődik. Erre szokták vakbuzgó híveik mondani, ezért szeretjük őket. Szerintem meg csak arról van szó, nincs igazi mondanivalójuk.

csepeli_cimerreszlet_loval.PNGFontosabb, hogy a volt és a jelenlegi polgármester öt év után még mindig csak tervekről beszélt ‑ az összefogásra vonatkozó konkrét javaslatok helyett. Borbély úr fontosnak tartotta a helyi adók beszedését, megemlítve a gyárterületi utak rossz állapotát, de közölte, egy fillért sem akar „visszaadni”, „a gyári utak karbantartását kivéve”, semmire. Azt mondja, „nincs egyéb jogosítványa”. Amire viszont jogosítványa van, a fejlesztéshez, a munkahelyteremtéshez szükséges kedvezmények, jogi, szabályozási körülmények, feltételek javítása, megteremtése, arról meg hallgatott.

Németh Szilárd ellenben, mint mindig, bátran kimondta tutit. Neki csak az a fontos, hogy nagyot mondjon. Ilyenkor érzi jól magát. Ez legyen az ő, és a benne vakon bízók gondja. Az azonban már elgondolkodtató, hogy konkrét ingatlanadó, amiről beszélt, nincs is Budapesten, de szerinte ennek nagyságában Csepel a legalacsonyabbak között van az országban. Bravó. Értik ugye? Lehet, hogy építményadóra gondolt? Bár abban meg nem vagyunk a legalacsonyabbak között az országban. Nem érdekes. Úgy sem néz utána senki – gondolta, s legalább jól hangzik. Eszik az emberek. Majd hozzátette: „Ahol termelőmunka folyik, ott az ingatlanadó megfizethető, de ahol csak parlagon hevernek a termelőüzemek, ott biztosan nem”, majd így folytatta: „a Csepel Művek, amely valaha az ország egyik termelési központja volt, hosszú évek óta csak vegetál.” Elképesztő! Nem az a legnagyobb gond, hogy így általában nem igaz. Az sem, hogy ebből az is kiolvasható, hogy amikor az országban jól működnek a reformok, a gyárban csakis a cégvezetők a hibásak. Ami leginkább felháborít, hogy lassan hat éve nem tudjuk mit tett és mit akar tenni a fideszes csepeli vezetés a „vegetálás” felszámolása érdekében. Lehet, hogy „parlagon heverő termelőüzemek” emlegetésével Németh úr arra célzott, hogy be akarják vetni a Csepel Műveket? Talán már országos jó barátjával, a földművelésügyi miniszterrel is egyeztette a megműveletlen terület esetleges kiárusítását is?

A Fidesz országgyűlési képviselője ezután, Orbán Viktor, a Kedves Vezető helyi vazallusaként, kiosztotta a kerületi vezetés és a vállalatok megjelent képviselői számára a feladatot. Idézem: „Csepelen úgy kell megalkotni a jövőt, hogy a múltat, a százéves ipari hagyományokat és a jelent össze kell kapcsolni. Közös érdekünk az összefogás, hogy Csepel visszakapja régi fényét, azt, hogy az országban újra gazdasági hatalom legyen.” Szerintem erre a résztvevők, felfogva gondolatának nagyságát, bizonyára felugrottak, s állva tapsolták meg a fényes jövőhöz vezető utat kijelölő képviselőt.

Meglehet, hogy lelkesedésük tovább fokozódott, amikor a következő szónoktól, Süle úrtól megtudták, hogy „kulturális és szórakoztató rendezvényeknek is helyszínt” adó, multifunkcionális sportcsarnok épül majd Csepelen a birkózóknak, „piacteret” hoznak létre ahol a „csepeli állásadók ajánlatai” megjelenhetnek. Inkubátorházat is tartalmazó gazdaságfejlesztési park épül, ahova meghívják majd a „jelentős innovatív erővel” rendelkezőket, „megtöltik” az évek óta üresen álló üzlethelyiségeket, stb. Nagyszerű, szinte már fantasztikus tervek. Nem tudom, azóta lehiggadtak-e már a mindezt közvetlenül átélő gazdasági vezetők. Feltették-e maguknak a kérdést, mindezt miből? Vélem, hogy igen. Már akkor. Lehet, hogy el is mondták? Netalántán ezért nem írtak egy sort sem a hozzászólásokról?  

Fenti véleményemből talán látszik, engem, végigolvasva az időnként kioktató szöveget, nem igazán kapott el a lelkesedés. Sőt! A november 26-i csepeli testületi ülés után meg egyenesen borúlátó lettem. Aznap ugyanis a fideszes többség, az összefogást szorgalmazó fórum ellenére, adót emelt! Felemelték, 15,3 %-kal a telekadót, január 1-től megadóztatják a magánszemélyek gépkocsi tárolóit, 1,6 %-kal növelték az építményadót. Nesze neked „közös érdeken” alapuló összefogás!

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr338129748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása