CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A fájdalom még élesebb, a veszteség egyre kínzóbbá válik

2017. január 22. 10:19 - csú

Rendkívüli miniszteri sajtótájékoztató a  magyar diákok és tanárok veronai tragédiájárólgyasz_gyertyakkal.PNG A péntek éjfél körüli balesetben tizenhatan meghaltak, több mint húszan  megsérültek. A franciaországi sítúráról Olaszországon át hazafelé tartó buszon többségében a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak.

A fájdalom még élesebb, a veszteség egyre kínzóbbá válik - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a vasárnapi, rendkívüli sajtótájékoztatóján. A konzulok szerint a helyzet kint is egyre nehezebb, a holttestek azonosítása még csak most kezdődik meg. (A tragédiával kapcsolatos legfrissebb információk ITT OLVASHATÓK)

A miniszter elmondta: szombaton háromszor változott az utaslista hossza és összetétele is, mostanra az biztos, hogy

56-an utaztak a buszon, köztük a két sofőr. A buszon 43 fiatalkorú és 11 felnőtt volt. Nemcsak a holttesteket, hanem két válságos állapotban lévő sérültet sem sikerült még azonosítani, így összesen 18 személy azonosságát nem tudni hivatalosan. A konzulok az érdeklődő családtagoknak csak arra a kérdésére tudnak válaszolni, hogy az illető szerepel-e a kórházban ápolt, vagy már kiengedett sérültek, illetve a hotelben tartózkodó, sérülésmentes utasok listáján.

Az olasz hatóságok jelentése alapján továbbra is 16 halottról van szó, jelenleg 6 ember van kórházban. Öten a Borgio Trento nevű kórházban, amely egy regionális idegsebészeti és égési centrum. Ketten válságos állapotban vannak, őket nem sikerült kétséget kizáróan azonosítani. Az egyik sérült testfelületének több mint 60 százaléka megégett, harmadfokú égési sérülés miatt kezelik. A másik súlyos sérültön nagyon komoly koponyaműtétet kellett végrehajtani. A miniszter egy kérdésre válaszolva azt mondta, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kint tartókodó főigazgatójának tájékoztatása szerint felnőttekről van szó.

A másik négy sérültet akár már ma hazaszállíthatják, vagy közúton vagy repülővel. Ezt az OMSZ oldja majd meg. Közülük két felnőttet súlyos égési sérüléssel szállítottak kórházba, a harmadik utas az égési sérülés mellett végtagtörést és zúzódást is szenvedett, a negyedik sérültről nincs részletes információja a miniszternek. Szombaton 26 utast szállítottak kórházba, tehát 20-an már elhagyták a kórházat.

Az olasz rendőrség mindenkit meghallgatott, akit akart, hamarosan eldöntik, hogy elindulhatnak-e haza a jól lévők, és a sérültek. Egy kisebb csoport már elindult, ők erre engedélyt kaptak - tette hozzá a miniszter.

A külügyminiszter azt mondta, érti a türelmetlenséget és az információigényt, de a holttestek azonosítása még napokat vesz igénybe. A hajnali információk szerint hat szülőtől vettek DNS-mintát, ennek "párosítása" több időt vesz igénybe. Volt olyan, aki fogászati vagy valamilyen más röntgen lelettel érkezett, azzal könnyebb az azonosítás.

"Nincs olyan lista, ami a halottak nevét tartalmazná."

Az egyik áldozat egy dunakeszi futsallos fiatal - Szijjártó is ott focizik -, kérdésre annyit mondott, a fiú családjával beszélt.

A miniszter megköszönte az olasz hatóságok és a magyar mentőszolgálat munkáját, a helyszínen a minisztérium 8 munkatársa dolgozik. Még éjjel is jelentkezett olyan szülő, akinek segítik a kiutazását. A kormány a hazautazás és a kint tartózkodás költségeit átvállalja - ismételte meg a miniszter.

A baleset okáról az olasz hatóságok nem közöltek információt, annyit tudni, hogy a busz jobb oldalának nagyrészét letarolta az autópályafelüljáró pillérje. Az olasz hatóságok órákon keresztül helyszíneltek, kérésükre magyar szakértő is a helyszínen van. Az ő döntésükön múlik, hogy kell-e itthon is vizsgálat. Szijjártó azt mondta, a túlélők beszámolója alapján két magyar sofőr vezette a buszt, nem tudja, hogy a francia sofőr teória hogy röppent föl.

A tragédiával kapcsolatos legfrissebb információk ITT OLVASHATÓK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2512144711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása