CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az ügynök vérforraló hűsölése

2017. június 21. 03:12 - csú

aspen_usa_siparadicsom.jpegA dollármilliomosok kedvelt amerikai üdülőhelyén, közpénzen küzd a hazai kisvállalkozások felemelkedéséért a nemzeti kereskedőház ügynöke.

A nemzetközi celeb- és milliomosvilág kedvelt uticélja az Egyesült Államokban található Aspen. Colorado államban az aranyláz egykori bányászvárosa ma felkapott síparadicsom és üdülőhely a Sziklás-hegységben. Jellemzően nem a magyar kis és közepes vállalkozások célpontja, de ez nem tántorította el a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t attól, hogy itt is meglássa a kereskedelmi potenciált, és egyik ügynökét ide telepítse. A Népszava információ szerint ugyanis Aspen az a coloradói város, ahol Hajdu Petra a magyar állam alapította részvénytársaság megbízásából a hazai kkv-k érdekében dolgozik. Az MNKH Zrt. megkeresésünkre nem volt hajlandó elárulni,

Colorado mely városában dolgozik Hajdu, sőt azt se, egyáltalán melyik államban. „Az MNKH Zrt. Hajdu Petra magánszeméllyel áll szerződéses kapcsolatban, aki az Amerikai Egyesült Államokban ügynöki tevékenységet végez az MNKH Zrt. részére.” Szintén hiába tudakoltuk az ügynöki helyszín kiválasztásának okait.

Egy lehetséges indoka biztosan van, hogy miért éppen Aspen: Hajdu férje ugyanis sí- és siklóernyőoktató itt. Közösségi oldala profilja szerint Aspenben síeléssel és siklóernyőzéssel foglalkozó cégekhez kötődik. A 470 kilométernyi sípályával rendelkező Aspenben kurrens foglalkozásnak számít mindkét sport oktatása akár téli akár nyári hónapokban a több ezer méteres hegyek vidékén. A beszámolókban több a munkájával kapcsolatos bejegyzés, ahhoz érkezett köszönetnyilvánítás, Aspenhez kötődő élmény látható, felesége profilja szintén nem nélkülözi az Aspenre való utalásokat. Hajdu Petrát is kérdeztük megbízatásáról, de nem reagált kérdéseinkre.

hajdu_petra.PNGAmikor még nem volt kiküldött, és csak hazai jutott neki szolgálataiért

Az, hogy Hajdu Coloradóban dolgozik, már ismert volt, kiküldetésének pontos helyszíne viszont nem. A Magyar Nemzet június elején számolt be arról, hogy Hajdu ügynöki tevékenységet végez az MNKH Zrt-nek havi 1 millió forintért. Konkrét fizetését mi is tudakoltuk megbízójától, de erre se kaptunk választ. Megkérdeztük azt is, konkrétan milyen feladatokat látott el Hajdu, azoknak mi lett az eredménye. A kereskedőháztól megtudtuk, feladatai közé tartozik a „partnerek keresése, beazonosítása, valamint releváns üzleti lehetőségek felkutatása.” Az MNKH a konkrét eredményekre vonatkozó kérdésünkre azt írta, „Hajdu Petrának köszönhetően több alkalommal is részt vettek magyar vállalkozások nemzetközi szinten is kiemelt élelmiszer-, valamint kreatívipari kiállításokon New Yorktól Los Angelesig, melyek eredményeként számos üzletkötést bonyolítottak le.”

Hajdu korábban a TV2 riportere volt, 2010 februárjában vált meg tőle a tévétársaság. Később a Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozott Giró-Szász András akkori kormányszóvivő mellett. Főosztályvezetői besorolásban akkor havi 507 ezer forintos fizetést kapott.

Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH Zrt. vezetője 2016. augusztusban az origónak felfedte: összesen kilenc magánszeméllyel és három céggel kötöttek tanácsadói szerződés. Ennek oka pedig a takarékoskodás. „Ha minden speciális tudással és kapcsolatrendszerrel bíró szakembert állományba vennénk, akkor sokkal többe kerülne a foglalkoztatásuk. Vagyis ez egy költséghatékony megoldás” - indokolta foglalkoztatásukat.

A vezető szavainak ellentmond, hogy a költséghatékony gazdálkodás jeleit egyre kevésbé mutatja fel az MNKH Zrt., minél tovább működik, annál rosszabb lesz. A 2016-os üzleti eredménye még nem ismert, nem tette közzé határidőre beszámolóját. A 2015-ös év rettenetes lett, a 6 milliárd forintos veszteség elérésével az előző évi 2,3 milliárdos negatív rekordot is sikerült alulmúlnia. Igaz, a kereskedőházat nem is a profit miatt hozta létre a kormány. Az alapító célja az volt, hogy „fejlessze a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító, magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők exportképességét, egyúttal lehetőséget teremtsen számukra exportsikerek elérésére.”

Legdrágább régió
A dollármilliárdos amerikai elit luxus-síparadicsoma ma az Egyesült Államok egyik legdrágább települése. 2011-ben hivatalosan is Aspenben voltak a USA legdrágább ingatlanjai: egy átlagos családi ház 5,4 millió dollárba, úgy másfél milliárd forintba kerül, de a város legolcsóbb ingatlanát is félmillió dollárért, potom 140 millió forinttért árultak. Az egykori bányászváros épületeibe költözött luxusszállodákban egy hetes üdülés akár egymillió dollárjába kerülhet a pihenésre vágyóknak. A négy fő aspeni  sípálya közül a Snowmass a legmagasabb, a 8,5 kilométer hosszú pálya 3800 méter magasan kezdődik, ezzel a világ egyik legmagasabb lesiklópályája. Aspen évről-évre a politikai elit és a celebvilág egyik fő találkozási helyének számít az Egyesült Államokban, az üzleti világ nagymoguljai mellett olyan hollywoodi celebeknek is van háza, mint Jack Nicholson, Mariah Carey, Kevin Costner vagy Antonio Banderas.

Zsidai Péter

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4412599159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása