CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

HÉV-hazugság a rezsibiztostól - Kedélyborzoló bújócska – Csendet kérnek! - Kitekintés - Egy hét Csepelen

2022. augusztus 14. 00:02 - csú

csepeli_hev_vegallomas_csepelen.pngÖrökös végállomás? A hét kérdése: vajon helyesen értelmezte-e Németh Szilárd a HÉV-üggyel kapcsolatos kormányrendeletet, vagy csak sorozatos csepeli választási vereségei  és rezsibiztosi munkáinak kudarcai feletti elkeseredése miatt  "értette félre" a Magyar Közlönyben megjelenteket?

A tavaly megalakult KÖZÖSSÉG A CSENDESEBB DÉL-BUDAPESTI LÉGTÉRÉRT Facebook-csoport (link a csoporthoz) petíciót indított: „három kerület összefogásával (XI., XXII., XXI.) és három önkormányzat támogatásával próbálunk tenni a csendesebb lakókörnyezetért. Aránytalanul sok utasszállító repül felettünk a képen látható útvonalon, pedig más felszállási útvonalak is lennének.”, amelyet a 21.kerulet.ittlakunk.hu csütörtökön tett közzé.

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/220811/elindult-az-alairasgyujtes-csendesebb-legterert 

A csendesebb légtérért indított petíciót szombatig közel 800-an írták alá.

*****************************

Csepelen a héten egyébként megállt az idő, ha a

hivatalos szócsöveket figyeljük. Az önkormányzatnál igazgatási szünet van, de attól még volna bőven feladat, amivel nem a köztisztviselőknek, hanem a választott polgármesternek és helyetteseinek foglalkozni kellene. A hivatalos (fideszes) önkormányzati médiánál, a csepel.hu-nál a héten mindössze néhány új hír jelent meg. Borbély Lénárd polgármester „hivatalos oldala” is csak takarékon „ég”, miközben a fővárosban és az országban a héten is sok minden történt, ami felborzolta a kedélyeket.

„Kimaradunk” olvasható mostanában a kormány propagandagépezetének plakátjain, röpirataiban, reklámfilmjein. Csepelen a fideszes vezérkar ezt már évek óta alkalmazza, különösen a tájékoztatáspolitikában, ahol rendre kimaradtak/kimaradnak a csepeli embereket foglalkoztató gondok, az önkormányzat munkájának hiányosságai, az elmúlt 12 év alatt megígért fejlesztések elmaradásának okai, mindezek hatásának, illetve a lakossági véleményeknek a bemutatása. 

A regnáló polgármester mintha nem is akarná érteni ennek jelentőségét. Az utóbbi időkben menekül a kényes kérdések megválaszolása elől, inkább önmagával, önmaga dicsőítésével, a korábbi fejlesztések ismételt bemutatásával foglalkozik. Ezt bizonyítják az elmúlt hetekben fb oldalára feltett képsorozatok (hárosi bejárás, Csikó-sétányi orvosi rendelő korábbi felújításának ismételt bemutatása) vagy a múlt heti videóklipje a volt ifjúsági tábor felújításának megkezdéséről.

Ide tartozik a Rákóczi Kert – Családok Parkjáról csütörtökön közzétett videóklip, amely a park három évvel ezelőtti, 550 milliós felújításának akar emléket állítani. A polgármester a park „körbejárása” kapcsán mondja el a félénken alákérdező riporternek, micsoda nagy dolog volt felújítása, s milyen komoly változásokat hozott a csepeli családok életében. Ami nem fért bele a polgármesteri sikertörténet ismertetésébe, az az igazság egy része (2010 előtt is megújult, részben, a park, az ott lévő épület, s akkor készült el a zenepavilon is), illetve a park kihasználtsága és fenntartási költségeinek alakulása. Lehet, hogy nemsokára emlékkő is elhelyezésre kerül a park közepébe, s Borbély neve is szerepel majd a hősi tettet márványtáblán megörökítő szövegben? Hasonlóan mint Németh Szilárd fénylő neve, amelyet a Csepel SC előtti Czibor Zoltán – Tóth II. József szobor-kompozíció talpazatára véstek be…

********** 

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlöny idei 135. száma, benne a kormány 305/2022.(VIII.11.) sz. rendelete, „..a H7 HÉV kül- és belterületi szakasza nyomvonalának megállapításáról.” A rendelet 1. sz. mellékletében kijelölt nyomvonal a HÉV nyomvonalát az Erdősor utcáig jelöli meg, ami, szerintünk azt jelenti, hogy eddig tervezik déli irányba meghosszabbítani csepeli HÉV-et. A rendelet szövege egyetlen magyarázatot, indoklást nem tartalmaz, viszont 3.§-ában a nyomvonal melletti területsávra kétéves védettséget, azaz építési tilalmat határoz meg, lezárva ezzel az adott terület, az ott lévő ingatlanok bármilyen fejlesztési lehetőségét. 

A kormánydöntést indokolta, hogy július végén a fővárosi kormányhivatal felfüggesztette a

„H7 HÉV-vonal fejlesztésével és meghosszabbításával kapcsolatos csepeli autóbusz és HÉV-végállomás, parkolóház, üzemi, szolgálati és járműtároló épületeinek építési engedélyezési eljárását.”

https://nepszava.hu/3164662_hev-lazar-janos-projekt-budapest   

Ezek után valóban szükségessé vált az esetlegesen érintett terület más irányú fejlesztési lehetőségeinek megakadályozása, védetté nyilvánítása, ami egyelőre két évig, de ténylegesen valószínűleg annál is hosszabb ideig, lehetetlenné teszi a területen élő csepeliek és az ott működő vállalkozások bármilyen fejlesztési lehetőségét.

Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos viszont saját fb oldalán, pénteken dél körül, így értelmezte a kormányrendeletet:

„Célegyenesben Csepel egyik legfontosabb fejlesztése! Elkészültek a tervek a H6/H7-es HÉV korszerűsítésére és Kálvin térig tartó meghosszabbítására.

A beruházással a csepeli és a ráckevei HÉV utasai is közvetlenül elérhetik a metrót, csakúgy, mint a szentendrei HÉV utasai a Batthyány térnél, vagy a gödöllői HÉV-vel közlekedők az Örs vezér terén.

Itt olvashatják a részleteket: ”https://magyarkozlony.hu/.../5ed22ca65cb3ceb3648.../letoltes

A kormánybiztos mondatai nincsenek benne a rendeletben, azaz koránt sincs célegyenesben a HÉV fejlesztése, ám a tervek elkészülte sem olvasható ki a szövegből. A hét kérdése: vajon helyesen értelmezte-e Németh Szilárd a HÉV-üggyel kapcsolatos kormányrendeletet, vagy csak sorozatos csepeli választási vereségei miatt és rezsibiztosi munkáinak kudarcai feletti elkeseredése miatt  "értette félre" a Magyar Közlönyben megjelenteket? Netán éppen „egyszerű” ebédje utáni sziesztázása közbeni elbóbiskolása zavarta meg? 

Reálisabban fogalmaz a csepel.hu „Kiemelt beruházás maradt a csepeli HÉV felújítása” c. pénteki írása. https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/14301-kiemelt-beruhazas-maradt-a-csepeli-hev-felujitasa A cikk azzal fejezi be, hogy „a rendelet a beruházás lebonyolítására vonatkozó adatokat nem tartalmazza, időbeli hatálya két év”. Ennek függvényében sajnos nem vigasztaló, hogy kiemelt beruházás maradt a HÉV fejlesztése, mert kiemeltségével együtt halasztották el megvalósítását, a gazdaság helyzetét látva, valószínűleg évekre. 

**********

Szerdán a csepeli vagyok közösségi oldalon, 11:09 órakor jelent meg az egyik hozzászóló jelzése, miszerint „Egész Csepelen nincs 95-ös benzin.” Miként a több mint 110 hozzászólás egy részéből kiderült, délután már lehetett kapni, azonban a mondatra érdemes odafigyelni a csepelieknek, de az önkormányzati vezetésnek is. Egyrészt nincs tudomásunk arról, hogy a polgármester és csapata, bár nem kötelező feladata, figyeli-e benzin ellátás helyzetét, amit az önkormányzati gépjárműpark (személy-, teherautók és a munkagépek) nagysága igényelne, másrészt jelzi-e a kormányzatnak a benzinellátás hiányosságait, az árak növekedése miatt a kerületben is növekvő anyagi és feladatellátási feszültségeket, s végül van-e valamilyen helyi válságterv az esetleg bekövetkező benzinhiány miatt kialakuló válsághelyzet helyi kezelésére. Persze, lehet, hogy az önkormányzati és a gazdasági társasági vezetők szerint a csepeli önkormányzati költségvetése mindent kibír, s egyébként meg, tudják, a helyi önkormányzatnak már semmi hatása a folyamatokra. 

Egyébként a szakértők szerint még csak „most jön a legrosszabb”. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220808/benzinhiany-es-kutbezarasok-magyarorszagon-a-szakertok-szerint-csak-most-jon-a-legrosszabb-560061 

**********

A csepeli vagyok közösségi oldalon, a szerkesztők által indított szavazás szerint, az augusztus 20-i tűzijátékot ellenzők száma már elérte a szavazók (1331 fő) 97(!) százalékát. 

A szombat délelőtti egyértelmű adat értékelhető reprezentatív eredményként, de mutatja, a csepeli közvélemény iránt érdeklődők véleményét, amelyre a helyi vezetés az elmúlt hetekben még csak nem is reagált. Ezzel szemben az elmúlt napokban sok városi önkormányzat, köztük többet fideszes polgármester vezet, állt el a tervezett tűzijáték megrendezésétől. Egy július végén közölt hírből kiderült, „Kistarcsán a polgármester a saját fizetéséből állja az augusztus 20-i tűzijátékot.

A költségvetésben biztosított pénzből tűzifát fog venni a város, amit a legrászorulóbb idős emberek fognak megkapni.” https://www.hirstart.hu/hk/20220721_kistarcsa_fideszes_polgarmestere_a_sajat_zsebebol_fizeti_az_augusztus_20-i_tuzijatekot?autorefreshed=1 

A csepeli polgármester meg hallgat. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

> Nagyon alacsony a magyar rezsi a kormány ábráján, csakhogy több fontos dolgot nem mutat. https://www.lakmusz.hu/nagyon-alacsony-a-magyar-rezsi-a-kormany-abrajan-csakhogy-tobb-fontos-dolgot-nem-mutat/ 

> A tűzifarendelet úgy veszélyezteti a pótolhatatlan természeti értékeket, hogy nem enyhít az energiaválságon. https://qubit.hu/2022/08/12/a-tuzifarendelet-ugy-veszelyezteti-a-potolhatatlan-termeszeti-ertekeket-hogy-nem-enyhit-az-energiavalsagon 

> Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P. https://telex.hu/gazdasag/2022/08/12/s-p-leminosites-magyarorszag 

> Teljesen leállnak a kisbenzinkutak augusztus 19-20-án. https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/12/kisbenzinkut-benzinkut-tankolas-augusztus-19-20-szunetel/ 

> Drónfotók: letarolták a fákat a Velencei-tónál épülő kajak-kenu akadémia telkén. https://atlatszo.hu/kornyezet/2022/08/11/dronfotok-letaroltak-a-fakat-a-velencei-tonal-epulo-kajak-kenu-akademia-telken/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9817907347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása