CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kallódásra ítélt csepeli gyerekek?

2010. december 12. 13:52 - Szerkesztő73

 Az önkormányzat új vezetése egyik első intézkedéseként minden forrást elvont az Esély a megújulásra Egyesület által működtetett Csepptanodától. Több tucat hátrányos helyzetű gyermek kerül ki azonnali hatállyal a programból.

A csepelinfoplusz a döntés következményeiről készített interjút az egyesület elnökével, Kállai Józseffel. -Trockij- írása a jelentős társadalmi problémára hívja fel a figyelmet:

 

Megvonások kerületszerte – Csepptanoda

 

Az önkormányzat új vezetése egyik első intézkedéseként minden forrást elvont az Esély a megújulásra Egyesület által működtetett Csepptanodától. Több tucat hátrányos helyzetű gyermek kerül ki azonnali hatállyal a programból. Lapunk a döntés következményeiről beszélgetett az egyesület elnökével, Kállai József lelkésszel.

CSIP: Lelkész úr, mióta foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával és felzárkóztatásával?

KJ: 2008-ban már volt előzménye a programnak, hiszen az egyesület pályázati úton nyert támogatást a Roma Oktatás Alaptól (Roma Education Fund), 15.000 euró (mintegy 6 millió Ft) értékben.
Akkor egy tanévet csináltunk végig, 52 gyerekkel. Megjegyezem, hogy a programba olyan gyerekek is bevonásra kerültek, akik képességfejlesztésre szorultak, holott ez nem lett volna a feladatunk. Fontos különbség, hogy akkor nem
 
 
Mik voltak a tapasztalatok?
 
Sokszoros volt a túljelentkezés, de a keretek adottak voltak. Ekkor jött a felismerés, hogy állandósítani kellene a programot, és hogy sajnos a társadalmi munkának határai vannak. A biztonságosabb működtetéshez állandó alkalmazottakra (projektvezető és adminisztrátor) van szükség.
A program sikere és tapasztalatok alapján került összeállításra a Csepptanoda projekt terve. Ráadásul a cél az volt, hogy „bizonytalan” központi pályázati források helyett értelemszerűen a helyi önkormányzat felé pályázzunk, mivel csepeli gyerekekről van szó.
Első körben a csepeli Képviselő-testület által korábban megszavazott mintegy 30 millió forintos, roma programokra fordítandó kerethez pályáztunk, ahol 1 millió Ft-t nyertünk. Nyári korrepetálásra, pótvizsgára készítettünk fel roma és nem roma gyerekeket, akik 98%-os eredménnyel sikeresen teljesítették a pótvizsgát!
 
 
Mik voltak a Csepptanoda projekt főbb célkitűzései, mit vállaltak?
 
A projekt célkitűzése a normál általános közoktatási rendszerből kiesett, vagy kieséssel fenyegetett fiatalok újraintegrálása és szocializációja.
A klubfoglalkozások keretében ezért egyforma hangsúlyt helyezünk az általános műveltségre, a tanulási és munkavégzési készségek kialakítására, illetve a személyiségfejlesztésre.
Végül, de nem utolsósorban a klub egyik leghangsúlyosabb feladata a hátrányos helyzetű diákok támogatása a pályaválasztásban, érdeklődési körüknek és képességeiknek megfelelő tanulmányok kiválasztásában.
 
 
Hogyan indult a program?
 
Az előző testület pozitív döntése alapján, mellyel mintegy 9 millió Ft-t szavazott meg számunkra a teljes tanévre, idén szeptemberben kezdődött el a munka. Az első részletet, 3 millió Ft-t még átutalta a Polgármesteri hivatal, így minden feltétel adott volt a kezdéshez. Megint jelentős volt a túljelentkezés, mintegy 40 gyerekkel kezdtük meg a foglalkozást.
Derült égből villámcsapásként ért minket a hír: a még nekünk járó 6 millió Ft-t az új testület egy tollvonással elvonta.
 
 
Meg kell kérdeznem, hogy mik a döntés következményei?
 
November végén a gyerekeket haza kellett küldeni, részükre további képzéseket, foglalkoztatást nem tudunk biztosítani. A 2 főállású dolgozót el kellett bocsátanunk.
Ezek a családok, ahol eddig is nagy problémát jelentett e gyerekeknek a tanítása, illetve végzős diákok esetében a továbbtanulása, újra egyedül viselik ennek összes terhét. Igen nagy a veszélye, hogy ezek a gyerekek végzetesen elkallódnak, nem tudnak továbbtanulni. Talán esélyük sem lesz, hogy tisztes megélhetést biztosító munkát találjanak, illetve „normális” családot alapíthassanak.
 
 
Ön szerint játszott-e szerepet a döntésben, hogy az önkormányzati választáson az MSZP képviselőjelöltje volt?
 
Lelkészként hinni szeretném, hogy nem, de az októberi testületi ülésen elhangzott megjegyzések alapján nehéz szabadulni a gondolattól.
Mindenesetre a döntéshozók jó, ha tudják: a döntéssel nem nekem ártanak, hanem sok tucat hátrányos helyzetű családot és gyermekeiket hoznak még nehezebb helyzetbe.
 
 
Az önkormányzat vezetésével tudott egyeztetni a kérdésben?
 
A döntést követően találkozót kértem az önkormányzat vezetésétől, személy szerint Ábel Attila alpolgármester úr fogadott és gyors segítséget ígért. Azonban a november 24-i testületi ülésen semmilyen, erre vonatkozó előterjesztés nem szerepelt. Ebből arra következtetek, hogy lényegében lemondtak rólunk.
 
 
Belenyugszanak a döntésbe?
 
Felháborítónak tartjuk, hogy a döntés előtt senki az önkormányzat vezetése részéről bennünket meg nem kérdezett, a programról (és a döntés következményeiről) részletesen tájékozódni nem akart. Lényegében inkorrekt módon egyik napról a másikra történt az elvonás, még csak a tanév első félévét sem tudtuk végigvinni a programmal.
A jogászaink még tanulmányozzák a támogatási szerződésünket, illetve a testület támogatást megvonó döntését, és természetesen jogi lépéseket fontolgatunk.
-Trockij-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr502510773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása