CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Népszava: Csepelen 115 éves iskola szűnik meg

2011. április 13. 10:09 - Szerkesztő73

A Csepel újság korábban részletesen beszámolt arról, amiről mai cikkében a Népszava online ír: A XXI. kerületi önkormányzat nemrég döntött arról, hogy a közoktatási intézményhálózat racionalizálásának jelszavával megszűnteti a 115 évvel ezelőtt megnyílt II. Rákóczi Ferenc Iskolát. A csepeli köznyelvben csak "régi Rákóczinak" hívott intézmény valójában három éve a Karácsony Sándor Általános Iskola telephelyeként működött, de most áldozatul esett a megszorításoknak. Az erről döntő testületi ülésen jelen lévő, felháborodott szülőket

Németh Szilárd fideszes polgármester azzal igyekezett nyugtatni, hogy megérti őket, de "nem iskolát zárnak be, csak egy telephelyet." (Az épület megmarad a kerület tulajdonában - nem adható el - és csak közcélra lesz hasznosítható, bár egyes helyi vélekedések szerint a "közfunkció" valójában az lesz, hogy ott rendezik be a mind jobban terjeszkedő polgármesteri hivatal új szárnyát.) Az eddig a "régi Rákócziba" járó gyemekekeket - a hírek szerint egyik fideszes politikus gyermeke sem itt tanult - a Lajtha László iskolába "körzetesítik".

A kerületi oktatási rendszer másban is változott: egy másik intézményt, a Csete Balázs Gimnáziumot - melynek fenntartása nem tartozik az önkormányzat kötelezően ellátandó alapfeladatai közé - a tulajdonjoggal együtt a fővárosnak adják át. Más általános iskolák megússzák annyival, hogy "rákényszerítik az intézmény vezetését a takarékos gazdálkodásra".

Nem egyedi példákról van szó. Nemrég a fővárosi MSZP-frakció vezetője arról számolt be, hogy csak Zuglóban további két iskolát - hatszáz gyermekkel - fenyegethet a bezárás, fővárosi szinten pedig 12 oktatási intézmény szűnhet meg amiatt, hogy Budapest ezektől összesen 400 milliós támogatást vont meg. Horváth Csaba emlékeztetett: az iskolákat kerületeik eddig sem tudták fenntartani, ezért kaptak tavaly fővárosi támogatást, melyet a fideszes többségű közgyűlés április elején elvett. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr632822420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása