CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

MSZP-kongresszus: új köztársaságot, új politikát, új szereplőkkel

2011. november 12. 20:26 - Szerkesztő73

Ellenszavazat nélkül, hat tartózkodással fogadták el a szocialista küldöttek az új, számos ponton módosított pártalapszabályt – ezt Mesterházy Attila pártelnök jelentette be szombaton a Magyar Szocialista Párt kongresszusán. A Syma-csarnok színpadán egyetlen mondat, az MSZP politikai kiáltványának címe szerepelt:

Összefogás az új köztársaságért!

A kongresszuson a pártelnök beszédét azzal kezdte, hogy új korszakot nyitott az MSZP, mert

akik „nem tudták a többségi álláspontot képviselni, kiléptek a pártból, és újat alapítottak”. Mesterházy szerint a kilépők sokat köszönhetnek a pártnak, és a párt is sokat köszönhet nekik. Gyurcsány Ferenc és támogatói eddigi munkáját – bár a volt kormányfő nevét a pártelnök nem mondta ki – egy rövid tapssal köszönték meg, majd Mesterházy közölte: ezzel le is zárták az ügyet.

A politikus ezt követően arról beszélt, hogy a társadalom elfordult a politikától, mert vagy hazugsággal, vagy program nélkül szerezte meg a hatalmat. Mesterházy szerint a bizalmat közösen lehet megteremteni, ezért azokhoz fordulnak, akiknek „nem tetszik a rendszer”. A pártelnök szerint ebben szövetségeseik a Szolidaritás, a Milla vagy épp a 4K! támogatói is. Mesterházy új összefogásra, együttműködésre hívott bal- és jobboldaliakat egyaránt, felsorolva szinte minden társadalmi csoportot. A politikus szerint a Fidesz lelepleződött, az emberek csalódtak bennük, hiába hívják nemzetmentésnek a megszorítást. „Mára kiderült, a Király meztelen!” – tette hozzá Mesterházy, ez utóbbi mondata tapsot is kapott.

Az MSZP elnöke szerint ma tényleg rosszabb élni, mint négy éve. „Hogyan lesz itt jólét és gyarapodás, amikor drágultak az élelmiszerek és a gyógyszerek, négyszáz forint felett van egy liter benzin, háromszáz forint felett az euró (…) Hogyan lehet a XXI. században, hogy gyermekek éheznek az iskolákban, miközben milliárdokat költenek stadionokra, milliókat zongorára és idióta festményekre?” – tette fel a kérdést Mesterházy.

Az MSZP elnöke szerint, ha a kormány folytatja a „dilettáns gazdaságpolitikáját”, akkor az ország menthetetlenül a görög útra fog lépni. Mesterházy úgy látja: a matolcsyzmus mellé érkezett közszolgálat helyett pártszolgálat, parlamenti diktatúra és érdekegyeztetés helyett diktátumok. A pártelnök szerint ezzel együtt nem szabad visszatérni az orbáni világ előtti időszakhoz. „A két évtized óta tartó politikai hidegháború és megosztottság miatt nem tudtunk megállapodni arról: milyen Magyarországot szeretnénk (…) Az emberek azt tapasztalják, hogy az állam nem jól szolgálja állampolgárait, és nem képes megfékezni a rasszista indulatokat sem. De nem elég felismerni az elmúlt húsz év hibás döntéseit, meg is kell haladnunk azokat. Ezért új gazdasági, politikai, társadalmi kiegyezésre van szükség!” – hangsúlyozta Mesterházy, utalva az elfogadásra ajánlott kiáltványra. Az MSZP első embere szerint társadalmi békére és nyugalomra van szükség, de az állampolgároknak is felelősséget kell vállalni. „Hiszünk a jogok és kötelezettségek egyensúlyában!” – tette hozzá.

Mesterházy szerint új megegyezésre van szükség a gazdaságban is, ahol a középpontban a valódi munkahelyteremtésnek és a felelős költségvetési politikának kell lennie, de szorgalmazta egy új, szociális szövetkezeti politika kialakítását is. A politikai kiegyezésről szólva új politikai kultúra megteremtését ajánlotta, ahol az ellenfelek nem legyőzendő ellenségként tekintenek egymásra. Egyúttal az önszerveződő civil mozgalmak támogatására szólított fel, és hangsúlyozta: meg kell egyezni abban is, hogy a jogi normák megsérthetetlenek. „Mondjuk ki, hogy a magyar kulturális nemzet részének tekintjük a határon túli magyarokat!” – tette hozzá, újabb tapsot kiérdemelve. „Legyen ez a baloldal ajánlata Magyarországnak!” – fogalmazott Mesterházy.

A pártelnök szerint az új kezdethez, a változtatáshoz „nekünk is” változtatni kell. Hozzátette, hogy az MSZP büszkén vállalja múltját, mert rendszerváltó pártként többek között hazánk európai integrációjában is kiemelkedő szerepet játszott. Mesterházy szerint sokan és sokat tettek azért, hogy az MSZP az elmúlt húsz év meghatározó politikai szereplője legyen, ezért szerinte köszönet illeti mindazokat, akik az első vonalban tették a dolgukat. A politikus hozzátette: mindenkire számítunk, de nem mindenkire ott, ahol eddig. „Új szereposztás kell. Arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítették a szocialista pártot, hogy lépjetek egy kicsit hátrébb, és a háttérből segítsétek a közösséget. Tapasztalatokra, tudásotokra szükség van, kérlek, támogassátok az új szereplőket!” – fogalmazott, hosszas tapsot kiváltva a küldöttekből.

„Új úton indulunk el, kezünkben a lehetőség, de vállunkon a felelősség is” – folytatta Mesterházy, egyúttal elfogadásra ajánlva a már említett kiáltványt. Társadalmi vitára bocsátotta a József Attila Alapítvány szakértői által készített szakmapolitikai programot – amelyből választási programot jövő május elsején mutatnak be -, és „szembesítő kampányt” kezdeményezett az Orbán-kormány átveréseiről. Mesterházy megismételte, hogy a szekértábor-politikának is véget kell vetni.

Forrás: Népszabadság, Népszava

További információk: MSZP.HU

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr873373325

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyula Vs. Attila 2011.11.14. 14:51:04

  Gyula 1823. március 3-án született Oláhpatakon. Attila 1905. április 11-én született Budapesten. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása