CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Feith Bence népművelő, a csepeli ÁMK első igazgatója, Csepel egykori alpolgármestere

2012. február 20. 13:02 - csú

A Csepel újság fájdalommal tudatja, hogy február 18-án, pénteken életének 65. évében elhunyt Feith Bence,  tanár, politikus, népművelő, fafaragó népművész. Temetéséről később intézkednek.

Feith Bence sok évtizedes munkássága alatt volt általános iskolai tanár, a csepeli Általános Művelődési Központ első igazgatója, 1997-1998 között Csepel alpolgármestere, majd ismét az ÁMK vezetője, az újbudai Bocskai István Általános Iskola igazgatója. Egyik alapítója és társelnöke volt a baloldali szellemiségű Csepeli Polgári Körnek, amely elősegítette a művészek, valamint a bal- és jobboldali politikusok csepeli bemutatkozását. Elnöke volt az Általános Művelődési Központok Egyesületének, kuratóriumi tagja a Budapesti Közoktatás-fejlesztési Alapítványnak. Nyugdíjas éveiben is aktívan részt vett a közéletben mint a Nagy Imre Emlékház igazgatója, és sok csepeli rendezvényen, kiállításon is megjelent.

Feith Bence halálával nagy veszteség érte a magyar szellemi életet, az oktatás, a közösségteremtés és a  népművelés ügyét. Feith Bence élete ezer szállal kötődött Csepelhez. A Csepeli Általános Művelődési Központ első igazgatója volt évtizedeken át és állandó részt vevője Csepel kulturális életének. A 90-es években  ő szervezete meg és működtette sok éven át a baloldali szellemiségű Csepeli Polgári Kört, ahol – párthovatartozástól függetlenül - meghívására megfordult a magyar szellemi élet színe-java. Az 1997. és 1998. közötti időszakban Csepel szocialista alpolgármesterévé választották, s így ő koordinálta a kerület oktatási, művelődési intézményeinek munkáját. Ezt követően visszatért az ÁMK élére, ahol az ő kezdeményezésére vette fel az intézmény Nagy Imre mártír miniszterelnök nevét. Csepeli munkáját a XI. kerületben, Újbudán, az oktatás területén folytatta. Tagja, majd az egyik vezetője lett a Nagy Imre Társaságnak, rendszeres előadója az Emlékház rendezvényeinek. Szakértelmét a fővárosban és azon kívül is felhasználták az ÁMK-k létrehozásához, munkájuk fejlesztéséhez, különféle pályázatok elbírálásához. Feith Bence mind végig népművelő, közösségteremtő személyiség maradt.

Csepel oktatási és művelődési intézményeinek homlokára, a polgármesteri hivatalra és az ÁMK-ra méltán tűzik ki a gyászlobogót. Sokoldalú, kiváló politikustól, népművelőtől, az EMBERTŐL, Feith Bencétől búcsúzunk.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1004145626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Énisvoltam 2012.02.20. 17:55:24

Nyugodj békében! Jó ember ,jó barát voltál!!!

mesztic 2012.02.20. 22:31:47

Aki az ÁMK-ba a megy, hajtson fejet Feith Bence emléke előtt. Rengegen sokat köszönhetnek, köszönhetünk neki. Feith Bence távozásával szegényebbek lettünk. Hiányozni fog. Nyugodjon békében!

Nisa 2012.02.20. 22:34:02

Nagyszerű ember volt, sokat tett az gyerekekért, az emberekért, Csepelért. Legyen könnyű neki a föld!

Imádkozó sáska 2012.02.23. 14:08:18

Nyugodjon békében! Nagyszerű ember, remek pedagógus volt!

csaba péter 2012.03.18. 23:57:22

Nyugodj békében Bence . Igaz barát voltál , sosem tagadtad meg magad .
Azt azért drága elvtársaimtól az úrban minimum elvárnám , hogy legalább itt a saját nevükön emlékezzenek meg róla.Esetleg akár egy kommentben !
Tett értetek annyit , hogy talán ez kijárna neki .
süti beállítások módosítása