CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyar bankkártyákról Chicagóban emeltek le pénzt

2012. április 09. 08:57 - csú

Több tízezer – volt olyan ügyfél, akinek esetében több százezer – forint tűnt el bankszámlákról szombat reggelre az Erste és a Citibanknál. A pénzt csalók emelték le állítólag Chicagóban. A pénzintézetek a keddi nyitásig nem nyilatkoznak, sőt információt sem tudnak adni az érintetteknek a történtekről. Így egyelőre pontosan azt sem tudni, hogy jutottak a kártyák adataihoz. Jakab Péter, bankbiztonsági szakértő szerint jól bejáratott csalásról van szó.  

Csalók már a mágneskártya adatait is meg tudják szerezni egy lehúzásból. Valószínűleg valahogy így jutottak az Erste és a Citibank magyar ügyfeleinek adataihoz is.

Több ügyfél szombat reggelre szembesült vele, hogy eltűnt a pénz a számlájáról, annak ellenére, hogy a kártyája nála van. Eddig négyen tettek feljelentést, az esetekben az a közös, hogy a pénzt Chicagóban emelték le a számlákról. Az egyik citibankos ügyfél úgy tudta meg mi történt, hogy hajnali háromkor felhívták a bankból és megkérdezték, külföldön van-e, a rendszerük ugyanis chicagói tranzakciót jelez annak ellenére, hogy pár órája Budapesten használták ugyanazt a kártyát. Az ügyfélnek kétszázezer forintja bánta, a többiektől is körülbelül ekkora összeg hiányzott, a pénzt több részletben emelték le. A kártyákat időközben letiltotta a bank, de az ügyekkel a következő nyitásig – mint közölték – nem tudnak foglalkozni. Ráadásul a kártyákon maradó összeghez sem férnek hozzá a tulajdonosok. Az ügyben a rendőrség is tehetetlen, a bankok ugyanis keddig nekik sem szolgáltatnak adatot, így nincs milyen nyomon elindulni.

Az ATV által megkérdezett bankbiztonsági szakértő szerint egyébként nem ez az első ilyen eset: jól bejáratott csalásról van szó. „A mágnescsíkban preparátum van, a kódot kamerával leolvassák, készítenek egy klónkártyát, e-mailben továbbítják és már le is emelték a pénzt” – mondta telefonon az ATV-nek Jakab Péter, az MKB bankbiztonsági szakértője. Szerinte nehéz kivédeni az ilyen eseteket, a pénzintézeteknél ugyanis nem minden automatára figyel kamera, az ügyfelek pedig nehezen veszik észre a beépített eszközöket. Hogy pontosan hány károsult lehet, egyelőre nem tudni. A két érintett bank még csak a honlapján sem tájékoztat a történtekről. Ha bebizonyosodik, hogy csalás történt, a pénzintézetek jóváírják a hiányzó összeget.

atv.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr964372860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása