CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csatornázás: a tények mást mondanak

2012. július 13. 00:05 - csú

Felkiáltójel-0.jpegMiért csúszott, majdnem másfél évet a csepeli csatornázás tervezett és szakmailag előkészített, engedélyezett beruházásának indítása?

A csepeli fülkeforradalmárok egyikétől – a csepeli Fidesz által fenntartott és működtetett hírblogon –, olvastam egy nagy dölyfösen odavetett mondatot. Nem szokásom ilyenekre reagálni, de most mégis megteszem, mert a nemrégiben elindult csepeli csatornázásról van szó, s mert egy részét mondandójának saját polgármesterétől idézte. Lássuk a szöveget:

„…a szocik nem indították el a csatornázást (nem végezték el a tervezést, az engedélyezési eljárásokat), mert így nem kellett biztosítani az önrészt. Az új önkormányzatnak rohamtempóban kellett a munkálatokat indítani, hogy ne vesszen el az EU támogatás. Ha nem teszik, Csepelen 2020-ig biztosan nem lenne teljes csatornázás. Ezt tette a 2/3.”

Szép, veretes, nagy, büszke mondatok. Egy baj van velük. Hazugságok. A tények ugyanis mást mondanak. A Fidesz által megszüntetett Csepel újság 2010. október elsejei számában jelent meg a Fővárosi Önkormányzat Közmű Ügyosztály vezetőjének – szeptember 16-ai keltezésű –, levele „Indulhat a csepeli csatornázás” címmel. Az ügyosztályvezető hosszabb leveléből csak a fontosabb megállapításokat idézem:

1) „A COL4 projekt (Csepel csatornahálózat fejlesztése) vízjogi engedélyes tervdokumentációja teljes egészében elkészült.”

2) „A KDV-KTVF a projektre vonatkozó négy vízjogi engedélyt (Csepel-Vas Gereben utcai átemelő és felvezetés, Csepel-északi terület és tehermentesítő, Csepel-Erdősor utcai átemelő vízgyűjtő területe, Csepel-Dél hárosi terület) kiadta.”

3) „A tervdokumentációt a FŐMTERV Zrt., az eljáró Enviroduna Kft. közreműködésével elkészítette.”

4) Az Európai Unió „illetékes bizottságától 2010. augusztus 22-én megkaptuk” a Kohéziós Alap határozat-módosítását, amely a „projektzárási határidőt 2012. december 31-re módosította.”

5) A kivitelezésre vonatkozó szerződést a pályázaton nyertes  „ajánlattevővel 2011. január 17-ig kell megkötni. Ennek azonban előfeltétele, hogy Budapest Főváros Önkormányzatának új közgyűlése jóváhagyja a támogatási szerződés és az engedélyokirat módosítását.”

6) „Sikeres szerződéskötés esetén a kivitelezés 2011. január végén-február közepén kezdődik és …legkésőbb 2012. július 31-én fejeződik be. .”Csatornázási cikk Csú-2010-10-01.PNG

A tények makacs dolgok. Nem szorulnak magyarázkodásra. Akit a vakhit vezet, azzal pedig nem is érdemes vitatkozni. Ezért csak annyit: néha kérdezni is lehet. Persze tudom, ez nehezebb, mint mindig kimondani a tutit. Én például, most a fentiek tükrében csak kérdezek: miért csúszott, majdnem másfél évet a csepeli csatornázás tervezett és szakmailag előkészített, engedélyezett beruházásának indítása?

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr44650941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása