CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kozmann György: Őrizzük Koló emlékét, ma fáklyás evezés Csepelen

2012. július 15. 11:31 - csú

Kolonics György-kisebb.jpgA napra pontosan négy éve elhunyt Kolonics György (+40) emléke nem halványul az idő múlásával sem. Tisztelői, barátai létrehozták a kétszeres olimpiai bajnok kenus nevét viselő alapítványt, iskolát, futamot, díjat, érdemérmet neveztek el róla,  emlékkiállítással járják az országot. A hagyományos fáklyás emlékevezést - mint ma is -  mindig halála napjára, július 15-re időzítik.

„Idén visszatérünk Csepelre, ott emlékezünk. Tavaly éppen erre a napra esett a világbajnoki válogató, ezért a verseny színhelyén, Szolnokon tartottuk az evezést” – említette a pekingi olimpiai felkészülés hajrájában edzésen életét vesztő Kolonics párosbeli világbajnok társa, Kozmann György (34), aki a tragédiát követően könyvet is írt barátjáról.

Az ötkarikás játékok kétszeres bronzérmese azzal is tisztelegni kívánt Koló emléke előtt, hogy hosszabb kihagyás után visszatért a társak közé, s megcélozta a londoni olimpiai szereplést. Nem járt sikerrel.
„Sajnálom, hogy nem sikerült kiharcolnom a csapattagságot. De ennél sokkal jobban bánt, hogy az olimpiai eskütételnél a nagy bajnokok bemutatásánál Koló kimaradt a sorból. Ez nem volt szép a szervezők részéről – jegyezte meg keserűen Kozmann, aki már a végleges búcsúra készül, leteszi a kenulapátot. – Még szerencse, hogy sokan mások megőrizték az emlékét.”

Az alapítvány által szervezett emlékkiállítás valóban sokat segít, hiszen a nyitva tartás egy hónapja alatt mintegy tízezren látogatják meg. A tárlat legközelebb Szentendrén lesz látható. Hiába a nagy érdeklődés, Angyal Zoltánnak (59), a kuratórium elnökének akad hiányérzete.

„Az alapítvány által kitűzött célokat döntő többségben megvalósítottuk. Viszont szerettünk volna egy szobrot is állítani Koló tiszteletére, de ez még nem jött össze, pedig a tavalyi szegedi világbajnokság vagy az idei londoni olimpia is aktualitást adott volna – mondta Angyal Zoltán, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya. – A tervek már elkészültek, de a kivitelezéshez szükséges 5-6 millió forintot még nem tudtuk előteremteni. Most azt tervezzük, hogy jövőre gyűjtést rendezünk, s halálának ötödik évfordulóján leleplezzük az alkotást.”

M. I.

Eredetiben: BLIKK    

Kolonics-emlék-2012.PNG                        

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr64657577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása