Elkészült a Csepel–sziget teljes körül parlagfű-felmérése. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a civilek együttműködésének köszönhetően az elmúlt hetekben parcelláról-parcellára feltérképezték a szennyezett területeket, az eredményeket átadták a területileg illetékes Ráckevei Körzeti Földhivatalnak. A hatósági ellenőrzések előtt még mindig van idő a parlagfű elleni védekezésre. Az érintett ingatlantulajdonosok most még elvégezhetik területeiken a mentesítést annak érdekében, hogy elkerüljék a bírságolást. Közlemény.

Az elmúlt hetekben a Vidékfejlesztési Minisztérium és a civilek együttműködése keretében megtörtént a Csepel-sziget külterületeinek teljes körű, parcellaszintű felmérése. A munka célja, hogy kivétel nélkül, valamennyi parlagfüves területet felderítsenek, és a mentesítés mindenhol megtörténjen. A résztvevők több száz darab, összesen mintegy ezer hektárnyi- kiterjedésű parlagfű-foltot mértek be GPS-szel, a szennyezett területekről fotókat készítettek, valamint rögzítették az adatokat.

Elsősorban gabonatarlók, valamint a rosszul kezelt napraforgóföldek, útszélek és építkezések helyszínei voltak fertőzöttek. A közhiedelemmel ellentétben a régóta parlagon álló, cserjésedő területeken nem jellemző a parlagfű, így ezeken a területeken nem szabad bolygatni a talajt. Az 1-2 éves parlagok esetén a parlagfű virágzásának időszakában, legalább háromszor kell kaszálni. A felmérés adatai a Ráckevei Körzeti Földhivatalhoz kerültek, a szakemberek a helyrajzi számok beazonosítása után megkezdik a helyszínek utóellenőrzését.

Mivel elsősorban a megelőzés és nem a bírságolás a cél, az érintett ingatlantulajdonosok sürgősen, még a hatósági ellenőrzések előtt elvégezhetik a szükséges munkálatokat (tarlóhántást, kézi és gépi mechanikai vagy gyomirtó szeres védekezést). Ha a védekezés a következő néhány napon belül meginduló tömeges pollenszórás előtt megtörténik, akkor azzal megakadályozható, hogy magas parlagfű pollenkoncentráció alakuljon ki a levegőben.

A törvény értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, úgy belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen az illetékes földhivatal ellenőrzést végezhet az ingatlanán, amely alapján az illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság növényvédelmi bírsággal sújtja.

A földhivatalok mezőgazdászai jelenleg az ország többi részén is folyamatosan ellenőriznek, és az általuk felvett jegyzőkönyvek alapján, - amennyiben adott területen a parlagfű virágbimbós fenológiai állapotban van - a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságoknak mérlegelés nélkül bírságot kell kiszabniuk.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)