CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyar melósokon állnak bosszút a baltás gyilkosért

2012. szeptember 08. 00:02 - csú

Zászlótaposás.PNGSzinte tapintható a minket övező gyűlölet az örmény fővárosban. A Jerevánban élő magyarok egy része félve lép ki az utcára.

A Safarov-ügy következményei miatt – úgy fest – az Örményországban élő magyarok hátán csattan az ostor. A héten  már arra is volt példa, hogy valakit azért küldtek el a munkájából, mert magyar. A férfi évek óta dolgozott ugyanannál a cégnél, soha nem volt panasz rá. Kirúgását azzal magyarázták, hogy nem bocsáthatnak meg az országunknak azért, amit tett, és ezek után nem is segíthetik egyik magyar sorsát sem – adta hírül a Blikk.

„Kiszámíthatatlan, hogy az örmények haragja vajon elfajul-e a magyarok bántalmazásáig. Szavakkal talán le sem írható indulatokat szított ez a botrány. Aki magyarként nem érzi kicsit is fenyegetve magát itt, az nem komplett" – nyilatkozott a lapnak K. Tibor, aki egy ipari cégnél dolgozik az örmény fővárosban.

Csalódottság, tüntetések

Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Orbán: Ez nem a mi konfliktusunk

Orbán Viktor szerint Magyarország nemcsak jóhiszeműen, hanem az európai jogi hagyományt, előírásokat, civilizációs normákat betartva járt el az azeri baltás gyilkos kiadatása ügyében. Ez a történet nem Magyarországról szól, hanem két másik országról; "ez nem a mi konfliktusunk" - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött üzenetben – az Asbarez helyi örmény hírportál szerint – Krekorian úgy fogalmazott, hogy „elképesztette" a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, „megmagyarázhatatlan" döntése.

Krekorian, aki az első örmény származású választott tisztségviselő Los Angelesben, arra szólította fel Budapestet, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.

Csütörtökön egyébként csaknem félezren tüntettek a magyar főkonzulátus épülete előtt. A megmozdulást több örmény csoport szervezte. Ugyanilyen akció volt Magyarország bejrúti nagykövetsége előtt is. Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.

"Merjünk buták lenni"

A Magyar Külügyi Intézet azt javasolja Orbánéknak, hibáztassák önmagukat a Safarov-ügyben. A Népszabadság birtokába került összeállítás szerint akár az inkompetencia vádját is fel kell vállalni a külföld előtt a történtek kapcsán.

Az anyag úgy véli: nemcsak az örmények, hanem a Nyugat számos országa is meg van róla győződve, hogy Magyarország tudatosan eladta a nyilvánvalóan elmebeteg, élefogytig tartó szabadságvesztésre ítélt azeri katonát hazájának, 2-3 milliárd euróért.

A remélt azeri pénzügyi megállapodás miatt azonban Budapest nem mondhatja el azt, ami feltehetően valójában történt, vagyis azt, hogy az azeri elnök megtévesztette a magyar miniszterelnököt.

Háborús félelem

A Magyarország által átadott azeri baltás gyilkos kegyelemben részesítése és hőssé avatása hazájában elmérgesítette az Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi Karabah miatt feszülő régi viszályt. E fejlemény egyértelműen háborús félelmeket kelt - írta honlapján a CNN.

Az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó elemzők arra figyelmeztettek, hogy egy kiújuló örmény-azeri háborúskodás „beszippanthatja" a nagyhatalmakat is. Örményországnak Oroszország az egyik katonai szövetségese. Azerbajdzsánnak Törökországgal vannak szoros katonai kapcsolatai, és mindkét ország határosak Iránnal.

Emellett, mint mondta, az amerikai örmény közösség "verni fogja a dobot", az Egyesült Államok lépését szorgalmazva. Egy ilyen konfliktus súlyos zavart okozna a világ energiapiacain, mivel a Kaszpi-tengeri térség olaj- és gázkincsét szállító vezetékek a konfliktusövezet mellett haladnak el.

Eredetiben: Hír24

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr744761314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása