CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Metamorfózis a légbefúvásig

2012. december 03. 00:07 - csú

Úszás-221.gifPénteken már gyorshírben közöltük a Csepel újság értesülését, amely szerint Csepelen a Fidesz a csütörtöki képviselő-testületi ülésen bedobta a törülközőt, és a többször megismételt egyetlen konkrét választási ígérete ellenére nem épít fedett uszodát, de a Csepeli strand területén – ha minden jól megy, akkor – a jelenleg 49,7 méter hosszú nagy medencét légbefúvásos sátorral fedi be. A Fidesz egy újabb kudarctól tartva lefújta az uszoda ügyben  tervezett népszavazást (uszoda legyen vagy úttest?), helyette valamilyen közvélemény-kutatást akarnak szervezni ugyanerről…  Szombaton végre a hivatalos szócső, a csepel.hu is megszólalt, megerősítette értesülésünket. Azóta újabb és újabb információk kerültek napvilágra. VOX ezek alapján készítette el elemzését. Ezt írja:

A metamorfózis az idegen szavak szótára szerint „átalakulás egyik formából a másikba, átváltozás, alakváltoztatás”. Ilyen metamorfózison ment át a csepeli Fidesz választáskor megígért uszodája. Azaz a választási programban szereplő egyetlen komoly vállalásból, a  csepeliek által évtizedek óta várt uszodából mára „uszodának mondható”  beruházás lett, illetve lesz, ha ez a végső változat. Nézzük a tényeket! Íme:

      „Csepelen ismét lesz fedett uszoda”  /Csepel újság, 2010. szeptember 24., a Fidesz Csepeli Szervezetének választási programja./

      „Csepelen ismét lesz fedett uszoda, azt ígérte, hogy 2012-ben minden csepeli használhatja, ehhez az ígéretéhez tartani fogja magát, tűzön-vízen keresztül fogja vinni”. /Németh Szilárd beszéde 2010. október 12-én, a csepeli képviselő-testület Szent Imre téren tartott eskütételén./

      Azonban a 2010. október 12-2011. szeptember 15. közötti majd egy esztendőben semmit nem hallhattunk a tervekről. Egy-egy képviselői kérdésre a tisztségviselők lekezelő mosolya volt a válasz.

      Már-már úgy tűnt, nem lesz belőle semmi. Mármint az uszodából. A képviselő-testület 2011. szeptember 15-i ülésén azonban Borbély Lénárd alpolgármester – a választási ígérettől eltérő –, javaslatot tett „a Csepeli Strandfürdő tulajdonjogának vagy fenntartói/üzemeltetői jogának megszerzéséről” szóló tárgyalások elindítására. A Werner Péter, CSEVAK Zrt. vezérigazgatója által készített előterjesztésben továbbá:

> „…egy újépítésű, a XXI. századi igényeket is kiszolgálni képes fedett uszoda beruházására vonatkozó” létesítmény került felvázolásra, „a strandfürdő mellett, 3000 m2 területen”;

> egy „280 fő befogadóképességű, 8 pályás, nemzetközi versenyekre is alkalmas úszómedencével, tanmedencével, melegvizes ülőmedencével, 30 m2-es pezsgőmedencével, 25 m2-es pancsoló-medencével, finn szaunával, s a hozzá tartozó öltöző, illetve szociális részleggel”.

Az álomuszoda tervezett bekerülési költsége 880 mFt+ÁFA+közművesítés+strandfürdővel való összekötés+közlekedési kapcsolatok kiépítése+tereprendezés, parkosítás+stb. Azaz a beruházást nem úsztuk volna meg kb.1,2 milliárd forint alatt, míg az évi üzemeltetési költséget az előterjesztő 160 millióra becsülte. /2011. szeptember 15-i testületi ülés, 205. sz.  előterjesztés.

      Hosszabb szünet következett – talán elborzadtak saját nagyságuktól. A javaslatokat gyártók. Ezért nyolc hónap után újabb tervet alkottak. Teljes titokban, miközben egy még szigorúbban titkos közvélemény-kutatáson arról kérdezték meg a csepelieket, hol épüljön meg a fedett uszoda. Az eredményt nem hozták nyilvánosságra. Lehet, hogy ez indította el a tervezett uszoda metamorfózisát? Mindenesetre 2012. június 28-án, már más koncepció mellett bábáskodtak a csepeli vezetők. Javaslatot tettek – ismét Werner Péter előkészítésében –, az engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére. Vajon miért nem készült el az eltelt időszakban? Az előterjesztésből kiderült. Werner úr ugyanis júniusban már azt ajánlotta, hogy „az új uszoda a csepeli strand területén kerüljön megvalósításra”, s ha ezt támogatja testület, akkor az engedély december 31-ig elkészül, s „elérhető közelségbe kerül” az uszoda megvalósulása.

      Ez év szeptember 27-én viszont kiderült, az uszoda tortúrája még nem fejeződött be. Werner úr, ismét újabb ötletet húzott elő ötletekkel teli zsebéből. A testület elé került javaslatából olvashattuk, hogy már 2012. szeptember 24-én, a testület hozzájárulása nélkül, aláírt egy bérleti szerződést a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetőivel, amely szerint az önkormányzat készfizető kezességi jóváhagyását követően, egy évig béreljük a csepeli strandfürdőt, és a bérleti díjon túl viseljük ezen idő alatt a teljes rezsi költségeket. A 32. napirendként tárgyalt javaslat vitájáról készült jegyzőkönyvből megérthettük, hogy szegény Werner urat csak az vezérli, hogy nagyszabású kezdeményezése „mennyi endorfin hormont termel a választóknál”, s reméli, támogatják, hogy „még a tél beállta előtt befedjék az 50 méteres medencét”. Aztán majd egy év múlva minden kiderül – ígérte.

      Szerencsétlenségünkre vagy szerencsénkre, már november 29-én mindenre fény derült. Befejeződött(?) a metamorfózis. A saját ötleteitől is egyre terheltebb Werner úr újabb csontot dobott be a testületi porondra. Ezek szerint „a jelenlegi Csepeli Strandfürdő területét képező ingatlant” a Csepeli Városgazda Zrt. potom 135.847.800 forint+ÁFA+ügyleti kamat áron, 25 év alatt megvásárolja, s ha nagyon megkérik, épít rá a csepelieknek egy „sportrendezvények megtartására is alkalmas fedett uszodát”. A XXI. századi szintű uszoda mindössze 700 millió forintba kerülne. A javaslatról a szerző teljesen véletlenül(?) lefelejtette, a 27 %-os ÁFÁ-t és a beruházás során szükséges egyéb feladatok /parkolók megépítése, tereprendezés, parkosítás stb/ várható költségeit. Ezzel együtt végre elmondhatjuk, mi csepeliek, közösen: Heuréka! Lesz tehát Csepelen ismét uszoda! Ez az igazi katarzis, amelynek révén mindannyian kiemelkedhetünk a köznapok világából, egy megtisztult erkölcsi-lelki világba, ahol a polgármesterünk ígéretéhez híven minden csepeli használhatja” majd a csepeli uszodát. Igaz, nem 2012-ben. Nem érdekes. Sőt az ár sem számít. Az ilyen átalakulási folyamat végeredményeként termelődött „endorfin hormon” a lényeg, S most igazán tele lehetünk vele. No nem Werner úrral és a többiekkel. A fentiek hatására bennünk felhalmozódott endorfinnal.

      Vagy mégsem?  Lehet, hogy végül még 2014-ben sem lesz Csepelen fedett uszoda? Miért tolulhatnak fel bennem ezek a ronda, pesszimista kérdések? Mert történt még valami a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. A Fidesz frakció 11 tagja – Németh Szilárd polgármester háta mögött, kemény belső harc után –, egy 31 millióba(!) kerülő, népszavazási kezdeményezést terjesztett elő.  Eszerint a február 10-ére tervezett népszavazáson megkérdezték volna a zembereket, hogy most mi legyen: uszoda, vagy az egy milliárdot, amibe szerintük kerülne, az a kerületi úthálózat fejlesztésére fordítsák. Szerintem ők nem akartak uszodát. Pechűk volt. A testületi ülésen Németh Szilárd nyert. Nem lesz népszavazás. Helyette 5 millióért megkérdezik az embereket, mert már a polgármestert is megzavarta ez a sok ötletelés, és nem tudja, hogy mi legyen: a tűzön-vízen át megígért uszoda vagy néhány kilométernyi szilárd útburkolat Csepelen. Mégsem lesz uszodánk? Borbély Lénárdnak, a népszavazást kezdeményező, s ezzel a polgármestert hátba támadó alpolgármesternek lesz igaza: „uszodának mondható” valamiben úsznak majd egyszer a csepeliek. Ez a vég, kész a metamorfózis.

      Itt tartunk. Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek, s közben csakúgy röpdöstek az eltelt két évben a százmilliók. És a mi szavazatunkért folytatott fülkeforradalmi szabadságharcban, a fideszes vezetők, vagy a vezérigazgató, alias Werner Úr, Akinek Ezer Ötlete Van, szerint, semmi sem számít. A választási ígéret legkevésbé. Mi meg mindezt csak nézzük és csodálkozunk, miközben már lassan a szavazást, ezt a „a fegyvernek látszó tárgyat” is kiverik a kezünkből. Hagyjuk?

V O X 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr434944096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása