CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy Tűzőrző a XX. századi Csepelről

2013. január 08. 05:05 - csú

Tamási Lajos_1.gifKilencven éve – 1923. január 1-én –, született Tamási Lajos költő-újságíró, a Csepeli Munkásotthonban működő Olvasó Munkás Klub alapítója. A József Attila díjas költő halálának 20. évfordulóját, a klub fennállásának 50. esztendejét, a Tűzőrzők című kötettel köszöntötte tavaly novemberben, az országos ismertséggel bíró klub, rövidített nevén, az OMK. A klub – amelyet a költő halála, 1992 óta Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubnak neveznek –, jelenlegi vezetőjével, Lengyel Gézával az élen, méltó módon emlékezett a költőre, az évfordulókra.

A költőről, a rendezvényről, az új kötetről, a csepelujsag.blog.hu és más csepeli, illetve országos blogtárs is megemlékezett. Most, néhány nappal a költő 90. születésnapja után, egyik versrészletével emlékezünk a posztumusz Csepel Díszpolgára címmel kitüntetett Tamási Lajosra, a költőre, az emberre, aki életének egy jelentős szakaszában a volt Csepel Művekben, majd a Csepel újság szerkesztőségében is dolgozott:

SZÜLETÉSNAPOMRA

„Fiatal árnyékodban már csak hulló

fehér hajammal állok

s fényes

sugaraidban megfürösztöm

arcom s nehéz szomorúságom

szobrod előtt

a zuhogó esőben.

A te híres

szép napodon születtem én is,

s száz év után: ezerkilencszáz

huszonhárom január elsején.

Külvárosok füstjében éltem némán

s fegyvergyári próbalövések

jóslásainak ütemére készült

ratatata

bennem a magyar vers.”

Szólj hozzá!
Címkék: Tamási Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr785004234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása