CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

CSH: új év, új külső, régi tartalom, régi elhallgatások

2013. január 21. 07:48 - csú

Kidobol-2_5.jpgAmi a Csepeli Hírmondóból (CSH) kimaradt, mi közzé tesszük – 2013. 1. szám, január 17.:

már más nyomja a lapot, ígéretek csődje, tisztázatlan pénzügyek, kerülgetett hivatalvezető, helyreigazítás Ábel Attila alpolgármester lódítása

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, január 17-én megjelent 1. számából: 

A Csepeli Hírmondó idei első számát a következőkkel harangozta be a csepel.hu: „Megújult külsővel megjelent a Csepeli Hírmondó januári első száma”.  Kár, hogy a megújulás mindössze a lap fejlécének változtatására terjedt csak ki, a lap tartalmában, a valódi közéleti lap megvalósításának érdekében semmi sem történt. Arról nem is beszélve, hogy a „korszerűsítés” szerkesztőségi vagy szerkesztőségvezetői indoklása valamiért elmaradt. Talán nem akarták felhívni a figyelmet az impresszumban észrevehető lényegesebb változásra? Ugyanis, a lapot, januártól, már nem az óbudai Pharma  Press Nyomdaipari Kft. nyomtatja, hanem a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt álló gazdasági társaság. A társaság nyomdája a Budapesttől 68 kilométerre lévő Lajosmizsén működik. Lehet, hogy valamiért „kötelező” volt a nyomdaváltás?

1) A cikk címe: A cél a zavartalan közlekedés biztosítása

Az írás valószínűleg eleget tesz a laptulajdonosi elvárásnak, a szennyvízcsatornázás minden lapszámra kiterjedő „sulykolásának”. E kötelezettség azonban gondokkal is jár. Ha ugyanis nem történik semmi, akkor azt nehéz „eladni”. Ilyenkor jön az előző számokban már közöltek ismétlése, a magyarázkodás. A menet közben felmerült kérdéseinkre azonban most sem kaptunk választ. Ezért kénytelenek vagyunk mi is megismételni kérdéseinket. Németh Szilárd a 2012. június 21-ei lakossági fórumon bejelentette, hogy „év végéig be kell fejezni a munkát, mert az EU csak addig adja a pénzt…”. Mint kiderült a munkálatok nem fejeződtek be december 31-ig. Akkor most ki fizeti a révészt? A Királyerdőben hátralévő „mindössze 700 métert” valamint a december 20-i számban beígért, terven felüli, 200 családot érintő, „további 2,7 kilométernyi új szennyvízcsatorna” megépítését?

2) A lap három cikket közöl a január 10-i képviselő-testületi üléssel összefüggésben. Az elsőben röviden összegzi a megtárgyalt előterjesztések címeit, pozitív üzeneteit /Testületi ülés: miről döntöttek?/, a másodikban az uniós pénzből tervezett városközponti szociális rehabilitáció terveit mutatja be /1,3 milliárd Csepelnek/, míg a harmadikban az iskolák államosításával kapcsolatos testületi döntésről ad tájékoztatást /Csepelen is átvette az iskolákat az állam/. Ez utóbbiakban több mondat ismétli az első cikkben leírtakat. Tudjuk, szerkesztőségi feladat is az önkormányzat nagyszerű eredményeinek állandó sulykolása, mert „ezek a feledékeny csepeliek még megfeledkeznek róluk”.  Mi inkább az ellenzék által feltett, valamiért kimaradt, de a testületi ülés jegyzőkönyvéből megismert kérdésekre koncentrálunk. Íme néhány, a városközpont szociális rehabilitációjával foglalkozó lényeges kérdés:

> miért nem sikerült az 1,3 milliárdos pályázat esetében aláíratni minden vállalkozóval a szerződést?

> A vállalkozásokkal alá nem íratott szerződések összege 177,3 millió forint. Ez most csökkenti vagy sem, az 1,3 milliárdos főösszeget?

> A Budapest Esély Nonprofit Kft pályázatban jelölt részvételének egyes feladatai nincsenek a pályázatban anyagilag lefedve.  Ki fogja fizetni a cég ezen  költségeit?

> A pályázat 2. sz. mellékletében felsorolt pályázati feltételek mindegyikére a pályázat nem tér ki. Miért nem?

A kérdések mindegyikére, az előterjesztést készítő Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt, vezérigazgatója, nem tudott válaszolni, azt ígérte, majd írásban megteszi. A testület – a  megválaszolatlan kérdések ellenére –, felhatalmazta a polgármestert „a Támogatási Szerződés aláírására” .

3) A cikk címe: Járási hivatal a Szent Imre téren

Cs. A., a cikk szerzője, röviden bemutatja Dudás Zoltánt, Budapest Főváros Kormányhivatal XXI. Kerületi Hivatala vezetőjét, majd idézi néhány, egyértelműen pozitív hozzáállásról tanúskodó mondatát. Szerkesztőségünk azonban a fel nem tett kérdésekre kíváncsi. Vajon miért nem kérdezett rá az újságíró arra, hogy tárgyalt-e már a hivatalvezető úr a kerület polgármesterével, jegyzőjével? Ha igen, milyen kérdésekben, milyen együttműködési lehetőségeket lát a csepeli önkormányzat polgármestere, alpolgármesterei és jegyzője, illetve az „állam kinyújtott karja”, a Kerületi Hivatal között? Vagy például, miért nem érdeklődött Cs. A., a hivatal lakossági kapcsolatok fejlesztésére, illetve  csepeli médiával való kapcsolatára vonatkozó tervei, eléképzelései iránt?

4) A cikk címe: Emlékezés a Don-kanyar tragédiájára

A Don-kanyarban odaveszett „több tízezer katonára emlékezett Csepel január 14-én”. A cikk második mondatában a következőképpen fogalmaz cs. a., a rövid írás szerzője: „A Szent Imre téren koszorút helyezett el a hősök emlékhelyénél Hende Csaba honvédelmi miniszter,…”  Egy kis pontosítás: a II. világháborús emlékműről van szó, a talapzatán pedig a következők olvashatók: „Tiszteletadás az áldozatoknak a megbékélés jegyében”.

5) A cikk címe: Csepel, 2012, 1. rész

A lap 2012 első félévének legfontosabb eseményeit foglalta össze, képekben és szövegben. A szerkesztőség az általa fontosnak tartottakat emelte ki. Mi most kiegészítjük az összeállítást, néhány történéssel, eseménnyel.

Januárban ünnepelte fennállásának 100 évfordulóját a Csepel SC, a Csepeli Munkásotthonban. /A programot a szerkesztőség februárra „tette” – valószínűleg tévedésből./

Februárban

 >leváltották Csepel rendőrkapitányát, Nagy Andrást, az új kapitány Papp Péter lett;

 >elhunyt Feith Bence, Csepel volt alpolgármestere, a Nagy Imre Általános Művelődési Központ korábbi igazgatója.

Márciusban tüntetők fogadták a Csepelre látogatott Schmitt Pált, akkor még köztársasági elnököt.

Májusban

> nyílt levelet tett közzé az MSZP Csepeli Szervezete, válaszul az önkormányzat vezetése által kiadott Vörös Csepel c. kiadványra, Mitől vörös Csepel fideszes vezérkara? címmel;

> Kovács Sándort, Csepel Díszpolgárát, köszöntötték Csepelen, 85. születésnapja alkalmából. Az 1956-os forradalom és szabadságharcban résztvevő nyugállományú vezérőrnagyot Hende Csaba honvédelmi miniszter is köszöntötte.

Júniusban

> horogkeresztes palackot dobtak a csepeli baptista imaházra;

> baloldali tüntetés volt a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtt, az önkormányzat által az intézménybe szervezet Nyirő-est miatt.

6) Kimaradt témák, események:

December

> 18-án Rost Andrea, Csepel Díszpolgára, Kossuth-díjas operaénekes felfüggesztette levelező tagságát a Magyar Művészeti Akadémiában.

> 18-án a csepeli szocialisták 100 adag főtt ételt osztottak ki a rászorulóknak.

> 27-én a HÉV-vel karambolozott egy autós Csepelen

> 29-én jól sikerült évbúcsúztatót rendezett az önkormányzat a Sétáló utcában a NOX és az Irigy Hónaljmirigy együttesek részvételével.

Január

> 1-én, 90 éve született Tamási Lajos, Csepel posztumusz Díszpolgára, József Attila díjas költő, a Csepeli Munkásotthonban működő Olvasó Munkás Klub alapítója és első vezetője

> 2-án egy személyautó és egy kisbusz ütközött össze a Táncsics és a Széchenyi utca kereszteződésében.

>  3-án, csepeli bázison tartotta éves küldöttgyűlését az MMA Országos Szövetség /ketrec-

harcosokat tömörítő szervezet/.

6-án több tucat arany gyűrűt vittek el a tolvajok egy csepeli ékszerboltból.

> 7-én a csepeli temetőben emlékeztek a csepeliek a 4 éve brutális módon kivégzett Takács Józsefre és Papp Lászlóra. A résztvevők – a hozzátartozókkal együtt –, a megemlékezések után egy-egy szál virágot helyeztek el a két sírra.

>  8-án elhunyt Wilt Pál, a Csepel múltját, és jelenét feltáró filmrendező.

>  9-én , 68 éve szabadult fel Csepel.

>  9-én, mélyszegénységben élő nagycsaládoknak és a csepeli cigány óvodának adott át tartós élelmiszer-csomagokat a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.

> 9-én, helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Csepeli Hírmondót Ábel Attila alpolgármester HPV oltással kapcsolatos valótlan állítása miatt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr15029649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánzó és kamikáze 2013.01.21. 11:42:16

Szerintem a júniusi tüntetés Radnótiról, a magyar költőről szólt.
A jobb - bal itt méltatlan és igazságtalan is a költővel szemben.
süti beállítások módosítása