CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyetemi lista-botrányok

2013. február 21. 03:33 - csú

Diploma-221.pngÓriási felháborodást váltott ki az, hogy az ATV birtokában lévő dokumentumok szerint éveken át listázta a diákokat az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának (hök) „Jobbik-közeli" vezetése. Számon tartották például, ki zsidó, s kinek milyen pártszimpátiája van.

Az ATV birtokába került adatbázisban világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján is szerepeltek a diákok, ráadásul a lista összeállítói, alighanem az érintettek Facebook- és Iwiw-profiljai alapján, rövid jellemzést is írtak a hallgatókról – sokszor egészen gyomorforgató fordulatokkal élve. Volt, akikről azt írták: „A puszta léte terheli az OEP-et”, „Elempés libernyák”, „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”, „Szerintem cigó”, „Biztos, hogy ratyi”, „Csúnya zsidó feje van”.

A táblázatban azt is feltüntették, hogy a diákok közül ki zsidó, s mi a pártszimpátiájuk. Az Atv.hu – amely megszerezte egy 2009-es, 600 elsőéves hallgató adatait tartalmazó listát – azt írta, hogy 2007-ben és 2008-ban is készült ilyen adatbázis, és azóta is minden évben összeállítanak egy ilyen listát. A portál arról is írt, hogy 2005 óta a BTK hök-elnökei mind Jobbiktagok voltak, a jelenlegi vezető, Garbai Ádám pedig „próbaidős” a szélsőséges pártnál. (bővebben ITT)

Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatának, a HÖK működését az egyetem rektora. A botrányos listák ügyében ugyanis annyi már most megállapítható, hogy olyan súlyos adatvédelmi problémák történtek, amik nem tűrhetők el az ELTE-n – mondta lapunknak Fábri György, az ELTE kommunikációs ügyekért felelős rektorhelyettese, s kérdésünkre hozzátette: ilyen intézkedésre a 25 éve létrehozott hallgatói önkormányzatok történetében egyetlen alkalommal sem volt példa az ELTE-n. (Részletek ITT

Vizsgálják a SOTE HÖK-listáit is

A Semmelweis Egyetemen vizsgálatot indítottak amiatt, hogy az interneten megjelent hírek szerint intézményük egy csoportja obszcén jelzőkkel listázta a hallgatókat. A csoport elnöke hamisítványnak nevezte a listát.

Az egyetem szerdán azt írta: a Semmelweis Egyetem vezetésének nincs tudomása arról, hogy az intézményben működő Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) obszcén jelzőkkel ellátott listát készített volna. (Részletek ITT)

Források: ATV.HU, Népszabadság, INDEX

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr505095137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása