CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

„Aki ilyen kérdéseket tesz fel, azt egyáltalán nem érdekli a megkérdezettek véleménye”

2013. március 12. 04:04 - csú

Szolidaritas-logo.jpgNyílt levél Németh Szilárdnak, Csepel polgármesterének!

Dr. Szabó Szabolcs, a Magyar Szolidaritás Mozgalom csepeli koordinátora nyílt levelet írt Németh Szilárd XXI. kerületi polgármesternek. A levelet változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt polgármester úr!

            Az utóbbi napokban több csatornán keresztül is eljutott hozzám az Ön, illetve a Csepeli Önkormányzat által elindított „Csepeli konzultáció – Csepel új utakon” kampány keretében terjesztett kérdőív, melyben a Csepeli Strand területén található 50 méteres uszoda továbbfejlesztéséről kérdezik a csepelieket. Minden csepeli polgárral egyetemben olvashattam e kérdőívet a Csepeli Hírmondó c. önkormányzati újságban, megkaptam a postaládámba kézbesített levek között, valamint találkozhattam kérdezőbiztosaikkal a piac területén.

            Örömmel vettem tudomásul, hogy a Csepeli Önkormányzatot érdekli a helyi lakosok véleménye, hiszen a képviseleti demokráciákban is fontos folyamatosan figyelemmel kísérni a választópolgárok véleményét. Magunk is ezért vagyunk folyamatosan az utcán Csepelen az elmúlt bő fél évben. Azonban az Önök által megvalósított úgynevezett Konzultáció jelen formájában legfeljebb hangulatkeltő politikai akciónak, vagy kicsit őszintébben fogalmazva egyszerű pótcselekvésnek minősíthető.

            Mint társadalomkutatással foglalkozó kutató szeretném Önnek jelezni, hogy a kérdőív összeállítói sajnálatos módon félrevezették Önt és a Csepeli Önkormányzatot. A kérdőívben megfogalmazott kérdések, valamint a kérdésekhez fűzött megjegyzések a szakmában csak „irányított kérdésnek” nevezett hibás kérdésszerkesztés kirívó példái. Aki ilyen kérdéseket tesz fel, azt egyáltalán nem érdekli a megkérdezettek véleménye. Ha egy hallgatóm ilyen kérdőívet mutatna be nekem egy szakmai konzultáció során, akkor azonnal visszaadnám azt neki teljes átszerkesztésre. Mindezek következtében arra kérném Önt, hogy a kérdőív összeállításáért még véletlenül se fizessen ki se megbízási díjat, se jutalmat. Egyben jelzem, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint az Együtt2014 Választási Szövetség szakértői a jövőben szívesen tartanak szakmai továbbképzést a Csepeli Önkormányzat munkatársainak, ha szeretnének megismerkedni a kérdőívek összeállításának szabályaival.

            Persze a kérdőívet olvasó állampolgárban felmerül a gyanú, hogy a hibás szerkesztésű kérdőív összeállítása mégis valamilyen előzetesen átgondolt koncepció mentén történt. E mögött mindössze két célt feltételezhetünk:

1, egyszerűen aktualizálni szeretnék a csepeli polgárokról a FIDESZ-nél vezetett úgynevezett „Kubatov-listát”;

2, a Konzultáció során kapott – borítékolható módon szinte kizárólag pozitív – válaszokkal kívánják elfedni az elmúlt bő két év eredménytelenségét, a Csepeli Önkormányzatot igen hátrányosan érintő forráskivonást, a szociális háló drasztikus megnyirbálását, és így végső soron a csepeli polgárok életszínvonalának látványos csökkenését.

Azt gondolom, mindkét válaszlehetőség roppant kínosan érinti a Csepeli Önkormányzatot, valamint személy szerint Önt is.

            Szeretném javasolni Önnek azt is, hogy amennyiben érdemi Konzultációt kívánnak folytatni az uszoda fejlesztésével kapcsolatban, akkor inkább kérjenek szakvéleményt uszodák üzemeltetésben jártas szakemberektől, valamint készítsenek előzetes számításokat a várható költségekről és bevételekről. Városüzemeltetési ügyekben ugyanis érdemes szakmai anyagokra támaszkodva döntést hozni. Ha mindezt valamilyen okból a Csepeli Önkormányzat mégsem tudja megszervezni, akkor a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint az Együtt2014 Választási Szövetség ezen a téren is szívesen áll rendelkezésére. A lakosok véleményét pedig lehetőség szerint inkább olyan ügyekben kérjék ki, melyekkel kapcsolatban releváns véleményt tudnak megfogalmazni.

            Egyben szeretném megkérni Önt, hogy a Konzultációhoz hasonló nyilvánosság mellett legyen szíves beszámolni arról is, hogy mindez egészen pontosan mennyibe is került a csepeli adófizetőknek. Egyben a kérdőívükhöz hasonló stílusban megkérdezném a következőket is:

-         A kampány során elköltött több millió forintból hány hátrányos helyzetű csepeli állampolgárnak lehetett volna érdemi összegű szociális támogatást folyósítani?

-         A kampány során elköltött több millió forintból hány háziorvosi rendelőt lehetett volna felszerelni modern diagnosztikai eszközökkel?

-         A kampány során elköltött több millió forintból hány tantermet lehetett volna felszerelni digitális táblával?

-         Végül pedig csak a zavarkeltés kedvéért: a kampány során elköltött több millió forintból hány csepeli polgártársunkat taníttathattunk volna meg úszni vagy vízilabdázni?

Üdvözlettel:                                                                

Budapest, 2013. március 9.                                   dr. Szabó Szabolcs

                                                                   a Magyar Szolidaritás Mozgalom

                                                                               csepeli koordinátora

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr785128627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope2 2013.03.12. 19:35:18

Azok, akik valótlanságok sokaságát állítják naponta, csak ilyen módon képesek "konzultálni". A válaszokat persze nem fogjuk tudni megnézni, azt hazudnak, amit akarnak. És akarnak!
süti beállítások módosítása