CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen még utca őrzi emlékét

2013. március 24. 09:12 - csú

Kiss János altábornagy.PNGSzázhaminc évvel ezelőtt, 1883. március 24-én született Kiss János altábornagy. A nyilas hatalomátvételt követően Bajcsy-Zsilinszky személyes kérésére csatlakozott a magyar ellenállási mozgalomhoz és a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának akkor létesült Katonai Vezérkarának vezetője lett. A nyilasok Mikulich Tibor páncélos főhadnagy árulása révén a szervezkedést leleplezték, november 22-én a vezetőket elfogták, halálra ítélték, és a Margit körút katonai fegyházában kivégezték.

Csepelen, a városközpontban utca őrzi Kiss János altábornagy nevét és emlékét. Részletek:

Kiss János egyszerű székely szülõk gyermeke. 1883. március 24-én a marostordai Erdõszentgyörgyön született. A kassai katonai reáliskola után kiváló minõsítéssel végezte el a nagyszebeni hadapródiskolát.

1902-ben hadnagyként kezdte meg szolgálatát a Monarchia hadseregében. Mint hivatalos kaonatiszt az elsõ világháború elõtti években a császári és királyi 11. önálló vadászzászlóalj tisztje volt. Évekig Kõszegen állomásozott; az elsõ világháború végén súlyosan megsebesül, lábsebe élete végéig kínozta, és nagy önfegyelemre szoktatta. 1919-ben barátságot kötött Bajcsy-Zsilinszky Endrével. A két háború között a magyar királyi honvédség egyik legfényesebb elõmenetelű csapattisztje volt. Ezredesként a soproni gyalogezred parancsnoka lett. Tábornokká, altábornaggyá lépett elõ. Katonai karrierjének ez a csúcsát jelentette.

Alig fél évvel altábornagyi kinevezése után azonban a kormányzó és köre megvonta tõle a bizalmát. Kiss János ugyanis ellenezte a németbarát politikát.

Ezért 1939-ben nyugdíjazását kérte.

1944. novemberében Bajcsy-Zsilinszky Endre tanácsára elvállalta a magyar katonai ellenállás megszervezését, a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottsága irányítását, és gyakorlati tervet dolgozott ki a fõváros megmentése érdekében. A nyilas kormányzat azonban árulás folytán a szervezkedõk soraiba férkõzött. Kiss Jánost letartóztatták, a Margit körúti fegyházban több napig tartó kegyetlen vallatás után a nyilas rögtönítélõ bíróság kötél általi halálra ítélte; 1944. december 8-án kivégezték. Végakarata szerint a kõszegi temetõben nyugszik.

Kiss János meghúzódhatott volna kõszegi visszavonultságában mint nyugdíjas tiszt, aki nem értett egyet Horthy politikájával; õ azonban tudatosan kockáztatta és feláldozta életét hazájáért és hazája jövõjéért. A fegyveres antifasiszta harc vértanúja lett, az aradi mártírok katonautóda.

Forrás: Vikipédia és http://lippai.deja.hu/5b-archive/eletrajz.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr215165413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása