CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mikor lesz jogerős bírósági ítélet a csepeli kettős gyilkosság ügyében?

2013. április 17. 11:36 - csú

2-Vádlottak padján.jpgTöbb mint négy év és négy hónap telt el a 2009. január 7-i csepeli kettős gyilkosság óta. Pontosan még most sem tudható, hogy mikorra várható jogerős bírósági ítélet. Az önkormányzat hírportálján, a csepel.hu - n Csarnai Attila  közli, hogy a Fővárosi Törvényszéken holnap, vagyis csütörtökön, április 18-án kezdődik a másodfokú tárgyalás. Miként beszámoltunk róla,  első fokon Kun Tamást és Deme Gábort életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. A bűncselekmény a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt: az első fokú ítélet szerint Kun és Deme előre kitervelten, aljas indokból megölte Takács Józsefet, az intézmény vezetőjét és Papp Lászlót, az iskola egyik tanárát. Az  ügyész az eső fokon kiszabott büntetések súlyosbításért, az ügyvédek a két elítélt felmentéséért fellebbeztek.

A csepel.hu úgy értesült, hogy  a másodfokú per bírói tanácsának elnöke Czine Ágnes, aki a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője. Csarnai Attila Információink szerint Czine Ágnes maga szorgalmazta, hogy a csepeli kettős gyilkosság ügyét tanácselnökként tárgyalhassa. A bírónőt tapasztalt, jó szakembernek és szigorú ítésznek tartják. Az utóbbi években másodfokú perekben hozott ítéleteket, amelyek nemritkán súlyosabbak voltak, mint az első fokon eljáró bíróságok határozatai.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblának küldött átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket ugyanakkor alaptalannak tartotta. Kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság igen széleskörű bizonyítási eljárás lefolytatását követően okszerűen, az ésszerűség és a logika követelményeinek szem előtt tartásával, egyenként és összességükben értékelte a bizonyítékokat, az általa megállapított tényállás tehát megalapozott. Az ügyészi álláspont szerint azonban az elsőfokú bíróság által a vádlottak tekintetében alkalmazott joghátrány törvénysértően enyhe, ezért azok súlyosítására tett indítványt. Ez azt jelenti, hogy K. Tamást tényleges fegyházbüntetésre ítéljék, Deme Gábor esetében pedig a feltételes szabadlábra helyezés idejéül szabott 32 évet növeljék meg még néhány esztendővel.

A vádlottakat új ügyvédek védik a másodfokú perben. Stiller Magdolna, K. Tamás ügyvédje betegségére hivatkozva mondta le védence jogi képviseletét. K. Tamás továbbra is kitart amellett, hogy a gyilkosságokat „egy csuklyás ismeretlen” követte el. Noha a bizonyítékok ellene szólnak, érdemi vallomást nem tett. Ha részletes beismerő vallomással állna elő, jelentős mértékben csökkenthető lenne a büntetése. Ebben az esetben akár fordulhatna is a kocka, s – feltéve, hogy Deme bűnsegédi szerepét felbujtóként értékelik -- Deme Gábor büntetési tétele jócskán megugorhat.

Ruttner György helyett ezúttal Galló István látja el Deme Gábor védelmét. Galló István érdeklődésünkre nem kívánt nyilatkozni, de tudomásunk szerint a korábbiakhoz képest új összefüggésben akarja bemutatni Deme szerepét a kettős gyilkosságban. Ruttner György azt hozta fel védence mellett, hogy „rosszkor volt rossz helyen”, ezt azonban a bíróság nem fogadta el. Deme esetében is előfordulhat, hogy új vallomást tesz, de az eddigi bizonyítékok alapján az csak K. Tamásra lenne terhelő. Ha így történne, talán K. Tamás is bővebben kifejtené a gyilkosságok valódi okait. Noha komoly fordulatra jelen pillanatban senki nem számít, történhetnek meglepetések.

Forrás: Csarnai Attila csepel.hu

   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr985231048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása