CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Csepeli Kórházról egy szót sem szól saját lapjában a polgármester

2013. május 13. 06:06 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzétesszük Kidobol-2_8.jpg

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, május 9-én megjelent 9. számából:

1) A cikk címe: Végéhez ért a szennyvízcsatornázás!

     „A beruházás eredménye nemcsak a korszerű szennyvízhálózat, az érintett útszakaszok is megújultak”.

Sajnos senki sem kérdezte meg azt a sok száz csepelit, akik a csatornázás befejezése óta panaszkodnak rendezetlen útviszonyokra, akik szerint esős időben változatlanul beragadnak a sárba, melegben pedig a por teszi szinte elviselhetetlenné az ott élő csepeliek mindennapjait.

     „Mindannyiunk örömére, mára elmondhatjuk, hogy a munkálatok határidőre befejeződtek…”

A polgármester állítása nem felel meg a valóságnak. Az eredeti szerződéses határidő 2012. december 31-én lejárt. Azt viszont sokadszorra sem kérdezik meg az újságírók, hogy miért csúszott a határidő.

     „A szennyvízcsatorna használatával közel 4000 család élhet végre komfortosabb körülmények között…”

A polgármester az idő múlásával egyre nagyobb számot jelent be. A 2012. június 21-én, a Királyerdei Művelődési Házban, Németh Szilárd polgármester még arról beszélt, hogy „A projekt keretében Királyerdő és Háros 3500 családját érintik a munkálatok.” A kettő között van némi különbség.

     „Az érintett utak új, teljes szélességű burkolatot kaptak,…a rendelkezésre álló egy milliárd forintból további útfelújításokat…” valósítanak meg.

A „teljes szélességű burkolat” nem szilárd útburkolatot jelent, a „teljes” szélesség nem igaz, s reményeink szerint ezek az utcák nem maradnak ki az egy milliárd forintért elvégzésre kerülő „további útfelújítások”-ból. Mert egyébként a szövegből ez is kiolvasható.

     A cikk mellett sötétebb háttérben megjelent az Önkormányzat lakosokhoz írt levele, amelyben a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt-hez benyújtott csatorna rákötési támogatásoknál árcsökkentésről tájékoztatják az érdekelteket.

Javasoljuk nyilvánosságra hozni, hogy az érintett 3500 ingatlantulajdonosból eddig hányan kérték fel a társaságot a rákötés megoldására.

2) A cikk címe: Megszavazták az útépítéseket

Az április 25-i képviselő-testületi ülésen 53 napirendet, többségét az utolsó pillanatban előterjesztve, tárgyaltak meg, az újságíró mindössze 11-ről ad rövid tájékoztatást. Kimaradt az írásból:

>  az elfogadott hat rendelettel kapcsolatos tájékoztatás, így többek között a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokkal összefüggő rendelet módosítása, amelynek során tovább bővítik a polgármester jogkörét, illetve a vagyongazdálkodási rendelet módosításáról szóló rendeletek ismertetése, amelyre a kormányhivatal törvényességi észrevételei miatt került sor. A rendeletekről szóló tájékoztatós kimaradása azért is érdekes, mert a testületi ülésen a szocialisták felvetették, hogy elfogadásuk  előtt nyilvánosságra kellett volna hozni a rendelettervezeteket;

>  a 2012. évi költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló;

>  a tavalyi pénzmaradvány felhasználására készült javaslat. A polgármester többek között arról is döntést kért a testülettől, hogy a jelenlegi pénzügyi fedezet nélküli kötelezettségek (1.449.767 eFt),  kezeléséhez az önkormányzat rövid lejáratú, folyószámla-hitelt vehessen igénybe. A Fideszes vezetés nem ismerte el a szocialisták állítását, amely szerint az önkormányzat 2010-ben megválasztott vezetése „két év alatt ötmilliárdos vagyonvesztést produkált”.

>  a határon túliak magyar állampolgárságának és egyéb ezzel összefüggő programoknak nyújtott 5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás jóváhagyása. Az előterjesztő azt javasolta, hogy a pénzzel való elszámolás határidejét, és az igazolásért felelős személyt a polgármester határozhassa meg;

>  Borbély Lénárd alpolgármester megtiltotta Sághy Jenőnek, a kerületi közterület-felügyelet, testületi ülésen kinevezett régi-új vezetőjének, hogy válaszoljon a szocialisták kérdésére: miért nem működik már egy éve a térfigyelő rendszer?;

>  a Hollandi út 8-10. sz. alatt létesítendő sportcsarnok terve;

a gyermekjóléti és  gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásának tapasztalatairól szóló beszámoló;

>  a szociális lakáspályázat kiírása;

>  a Csepeli Városkép Kft. 2012. évi beszámolója és idei üzleti terve  stb. stb.

3) A cikk címe: „Különleges emberek laknak itt”

A cikk Ilan Mor izraeli nagykövet csepeli látogatása kapcsán közli Németh Szilárd nyilatkozatát, aki méltatja a zsidó nagyiparos, Weiss Manfréd Csepel fejlődésében játszott szerepét. Az újságíró azonban valamiért elfelejtkezett rákérdezni arra, hogy férnek össze ezek a mondatok a polgármester úr korábbi, Wass Alberttel és Nyirő Józseffel kapcsolatos véleményeivel, illetve döntéseivel, antiszemita nézeteik elhallgatásával, továbbá  a szélsőséges jobboldali szervezeteknek nyújtott önkormányzati támogatásokkal.

4) Kimaradt témák, események: 

Április

23.  Csepelen is érezték a 4,9-es erősségű Heves megyei földrengést.

       Kigyulladt egy Volán autóbusz Csepel határában.

24.  A Csepeli Kórház ingatlanának felhasználásával, a kórház területén Idősek Szociális Otthona Intézményre vonatkozó, háromoldalú szándéknyilatkozat elfogadásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A döntést Németh Szilárd polgármester is megszavazta, aki azóta sem válaszolt a blogunkon megjelent, ezzel összefüggő írásokra.

25.  A csepelujsag.blog.hu közölte Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármester nyílt levelét, amelyben hazugsággal vádolta meg Németh Szilárd polgármestert, rezsi-kommandós parancsnokot.

27.  Az MSZP Csepeli Szervezete által szervezett aláírásgyűjtő akción részt vett Szanyi Tibor, a párt elnökségének tagja. A mandiner.hu; cink.hu; az alternativ.blog.hu tudósítása szerint a Csepeli Piacnál szervezett akción „Szanyi kapitány…tojással futamította meg a fideszeseket.”

       A Csepeli DAC 26 versenyzője vett részt az albertirsai nyílt atlétikai bajnokságon. A  fiatal csepeli versenyzők öt bajnoki címet szereztek.

28.  Szellem a spájzban címmel rendezett „kisértetkomédiát” a Turay Ida Színház a Csepeli Munkásotthonban.

       Ezüstérmet szerzett a ceglédi kötöttfogású országos bajnokságon a Csepeli ABI versenyzője, Fritsch Róbert.

Május

1.   A Csepeli Szabadkikötő Sport Egyesület nagyszabású majális rendezett sporttelepén. A 21keruleti-hirhatar.hu és a hirkomp.hu szerint a sporttelep már évek óta  nem látott ennyi sportmajális résztvevőt.

2.  Tűz volt a csepeli Papírgyárnál.

3.  Csepellel foglakozó írás jelent meg a Népszabadságban, Véreim, labancok! címmel, amelyben a szerző a 300. évfordulós ünnepség kapcsán mondja el véleményét.

6.  Szenteczky János, önkormányzati képviselő, az MSZP Csepeli Szervezetének elnöke, szenteczky.hu blogján, a következőkről tájékoztatta a csepelieket: 2013. április 2-án kelt határozatával a kerületi ügyészség – bűncselekmény hiányában –, megszüntette az ellene, a kerületi önkormányzat kezdeményezésére indult nyomozást.

A Csepeli Hírmondó az előző és a jelenlegi számában, egyetlen sort sem szánt az országra szóló  fideszes trafikmutyinak, pedig ismert a csepeli „nyertesek” névsora, s nem kérdezett rá a fideszes városvezetésre sem: Csepelen hogyan történt a pályázók „minősítése”? Ez nem közügy? 

Az ellenzék a fideszes szokásoknak megfelelően szóhoz sem juthat, Németh Szilárd rezsiügyi nyilatkozataiból viszont változatlanul jó a felhozatal a lapban. Ezzel szemben egyre nagyobb a hiány a csepeli önkormányzat hivatalos orgánumában a csepelieket érintő, az ügyeik intézését segítő, a közéleti informálódásukhoz szükséges hírekből, cikkekből....  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr745297374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása