CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy csepeli baloldali véleménye az ellenzéki együttműködésről

2013. július 23. 04:24 - csú

Horváth Gyuszi-5-156_2.pngHorváth Gyula újabb blogbejegyzését, amelyet „Önherélten" címmel publikált saját blogján, most is változtatás nélkül közöljük:

Kedden megszületett az egyesek által úgy várt megállapodás. A szocialisták és az "Együtt 2014" aláírt egy dokumentumot, amelyik arról szól, hogy a közelgő parlamenti választások előtt együttműködnek és közösen munkálkodnak.
Nehéz szülés volt!
Minden baloldali és demokratikus erő abban reménykedett, hogy összefogva, erős alternatívát lehet alkotni a mai magyarországi kormányzó erők leváltására.
Vajúdtak a hegyek és egeret szültek!

Azért, mert ennek az alternatívának a megvalósulása szállt a semmibe azzal, hogy az időhúzás és a kicsinyes egyezkedés útvesztőiben elvesztek az értékek, elgyengültek az érvek és megkoptak a személyek. Az érzékelhető, hogy a hazai balliberális értelmiség egyik oldalának véleményformálói inkább a reményeiket, mintsem az erényeiket vették számba akkor, amikor a valóságosnál nagyobb hírverést csaptak egy olyan pótcselekvésnek, ami az igazi igények helyett egy kiválasztott elit megegyezésére szűkítette a baloldali összefogás szükségességét.
Konrád György hiába "kente fel" az összefogás miniszterelnök jelöltjét, ha nem a konkrét elhatározás ténye, csak a másik oldal legitimitásának megrendítése, és tevékenységének kritizálása áll csupán mögötte. Azzal ugyanis nem lehet sehol a világon választást nyerni, ha az oppozíció, a tagadás az egyetlen fegyver!

A most szövetségre lépett társaságnak viszont nincs más a kezében!

A hosszú egyezkedés, intrika, és tárgyalás alatt kiverték egymás kezéből azokat a kezdetben még meglévő eszközöket, elverték (kiszorították) maguktól azokat a szervezeteket, amelyekkel hitelesen képviselhették volna a választók többségét.
Így, a nemrég megalkotott összefogás gyenge és eszköztelen a centralizált Fidesz agresszív, és offenzív törekvéseivel szemben. Ketten, számszakilag valóban sokan vannak! A politika és a matematika azonban két külön tudomány. Mindegyiket a maga helyén kell alkalmazni!
Az események azt mutatják, hogy a felfokozott érdeklődést, a baloldali várakozást félreértették, és a maguk eredményességének fényét látták benne. Elvesztették a realitásérzéküket!
Maguk alkotta látszatvilágot alkottak és sütkéreznek a mesterséges szolárlámpák fényében, abban a téveszmében, hogy a nap sugarai nyaldossák testüket.
Ezzel az összefogással nem, hogy erősebb, sokkal inkább gyengébb lett a váltásra összeállt kettős! Nem veszik észre, hogy az így mozgósítható erő kevés.
Így nem lesznek képesek arra sem, hogy lépést tartsanak versenytársuk tempójával, nem hogy megelőzzék azt. Fogalmuk sincs arról, hogyan szálljanak szembe az országot megrontó szellemi kártevéssel, a magyarságot mételyező, a történelem kudarcaiból építkező dacos sérelmi mentalitással, a felújuló rasszizmussal, antiszemitizmussal és - mára már kormányzati szintű- Európa ellenességgel. Amíg ugyanis a bűnökkel, mítoszokkal és a téveszmékkel nem számolnak le, nem néznek vele farkasszemet, nincs esély a győzelemre!

Ehhez azonban ketten nagyon kevesek!
Most csak egy számtani turmix létezik, ami a megalkuvásokból és az ellenféltől elcsent kommunikációs gyúelegyből összeállított zavaros elképzeléshalmazt tartalmaz. Kettőjüknek nincs valós, hiteles, a nép által támogatott, válaszuk, elképzelésük, programjuk és elég emberük, ennek a gigászi feladatnak az ellátására. Tevékenységüket szinte kizárólag a Fidesz által diktált és tematizált dolgok követésére és opponálására alapozzák.
Ez viszont édes kevés ahhoz, hogy győzzenek. A most kimunkált együttműködés szemfényvesztés!

Már a neve is becsapós.
Az együttműködés fogalma mögött egy kizárásra, elkülönülésre és kirekesztésre alapuló szervezet található. Az igazság elferdítésére, a valóság "átkeresztelésére" nagyon érzékeny hazai demokratikus közvélemény erősen gyanakszik ennek a formációnak a hitelességét vizsgálva. A hitelét vesztett sokaság pedig akció képtelen! Azt feltételezi ugyanis, hogy a kölcsönös engedmények után, - az alternatívának jelentkező szövetség - valójában nem más, mint a hatalom eszközeinek birtoklására, és nem a nehézségek megoldására jelentkező csoportosulás.
Ezért aztán hülye aki kardot ránt!

Megvilágítatlan a tartalmi különbség, homályos a modern, az egész társadalom átalakítására alkalmas elképzelés és láthatatlan a markáns arcél. Ezért aztán nincs ma Magyarországon leváltó hangulat.
Azt a népi igényt, hogy a balliberális oldal teljes egységét lefedő koncentrált erőt képviseljenek, úgy látszik végleg elvetették a minap szövetségre lépők. Az ambíciójuk érthető, de elfogadhatatlan!
Azért, mert édes kevés ahhoz, hogy olyan mennyiségű támogatót teremtsen, ami törvényszerűen minőségi átcsapást okozna az elkövetkező választáson. Nem az számít ugyanis, hogy mennyi, hanem az hogy hiányzik-e valamennyi a többséghez?!
Ilyen előzmények után Orbán Viktor nyugodtan hátradőlhet!
Az elképzelések szerinti ütőképes és hangzatos ellenzéki erő megosztotta, kiherélte saját magát!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr335417812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stüncike 2013.07.28. 13:16:24

Siralmas s...nyalás Orbánéknak. Milyen érdekes a cikk írója, "nyugodt lehet Orbán" vajon ezt ő is tudja?
Ilyen zagyvaságot ritkán lehet olvasni, a baj csak az, hogy ilyen cikk írásáért még fizetnek is.
süti beállítások módosítása