CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

P Ó R Á Z O N

2013. augusztus 06. 03:33 - csú

Kérdőjeles-2_8.jpgÖsszevesztek a kutyások az önkormányzattal a XIII. kerületben. Megszólalt sok okos ember, köztük volt legfelsőbb bírósági bíró, idéztek világhírű etológust, és a hivatal hangnemét sem lehet kifogásolni. Mégis két külön világ beszél.

A mérgesedő ügyre politikai árnyékként vetül, hogy a kutyások a „fehér holló” szocialista vezetésű testülettől mindent vártak volna, csak azt nem, hogy szolgaian követi a kormány jogi huncutságait. A kérdés: lehet-e közterületen póráz nélkül kutyát sétáltatni.

A tét: több mint tízezer kutyás közérzete, és a többieké. Előbbiek most öttől ötvenezer forintig terjedő, de akár 150 ezer forintra is megemelhető helyszíni bírságot fizetnek, ha a futtatón kívül nem tartják pórázon a kutyájukat.

Próbáljuk megérteni, mi folyik itt! A kerület kötelezővé tette a póráz használatát, ám közben az Alkotmánybíróság – a hajléktalanokat védve a megalázó önkormányzati rendeletektől – úgy döntött, hogy a helyi hivatalosságok nem mondhatják ki egy magatartásról, hogy az szabálysértés, ha nincs magasabb szintű jogszabály – kormányrendelet, törvény –, amelyre hivatkozhatnak, amely például felhatalmazná az önkormányzatot arra, hogy egy adott kérdést rendelettel szabályozzon. Tehát: a pórázt sem teheti kötelezővé, mert a szabálysértési törvény – mint magasabb szintű jogszabály – szerint nem büntethető, ha valaki ebet szabadon sétáltat, mindössze nem engedheti felügyelet nélkül szabadon kóborolni.

Friss Róbert

Forrás: Népszabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr755443658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása