CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrányos hallgatás botrányokról, kiáltó csepeli kérdések, süket fülek

2014. augusztus 18. 05:57 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT,  AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

Kidobol-2_15.jpgCsepelen az önkormányzati választási kampány időszakában sem lesz tisztességes tájékoztatás közpénzből a fideszes városvezetés szócsövében, a Csepeli Hírmondóban – Négy éve, a szocialistáknál 2010. szeptember 3. és október 1. között, a Csepel újság öt lapszámában, összesen 35 oldalon kapott helyet valamennyi jelölt, szervezet, amit természetesen a Fidesz is kihasznált. A lap folyamatosan, ingyen adott hírt, a pártok kampányrendezvényeiről, sajtótájékoztatóiról is. – Borbély Lénárd fideszes alpolgármester időelőtti kampánylevele miatt zavaros címerhasználati szabályozás jelent meg – Favágók a Szent Imre téren – Kérdeztünk a szócső helyett lakáspályázat ügyben is, de Ábel Attila alpolgármester másról beszél – Útszéli Lapszél: Gyurcsányozás érvek hiányában – Cigányozás alantas, hátsó szándékkal – Sikerpropaganda Borbély Lénárd felolvasó programjaival – Mi köze van Csepelhez a megszólaltatott díszpolgárnak? – Kiss Tamásról miért nincs fotó?- Valaki hiányzik az impresszumból – Világos kérdések, süket fülek

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó augusztus 15-én megjelent 16. számából: 

1) A cikk címe: Önkormányzati választás 2014

A piros-fehér-zöld keretben elhelyezett rövid felhívás az őszi önkormányzati választásokon induló képviselő-jelöltek és jelölő szervezetek figyelmét hívja fel, hogy a Csepeli Hírmondó „a választási kampányban négy alkalommal biztosít fizetett politikai hirdetési lehetőséget”.

Mi még emlékszünk, hogy a 2010. október 15-ével megszüntetett, hetente megjelenő kerületi közéleti lap, a Csepel újság, a Fidesz hatalomra kerülése előtt minden pártnak, a választásokon induló szervezeteknek, független képviselő-jelölteknek, így a Fidesznek is egyenlő esélyként, ingyenes megjelenést biztosított a választási kampányokban. Lásd például a 2010. szeptember 3-án, az önkormányzati választások előtt egy hónappal megjelent Csepel újság 29. számának 7. oldalát, amelyben előre közölték ezt a jelöltekkel, jelölteket állító szervezetekkel, akiknek természetesen ezen felül is volt lehetőségük fizetett politikai hirdetéseket is megjelentetni a lapban. Akkor a választási kampányban, szeptember 3. és október 1. között, öt lapszámban, összesen 35 oldalon kapott helyet valamennyi jelölt, szervezet, amit természetesen a Fidesz is kihasznált. Ezen kívül a lap folyamatosan tudósított, ingyen, a pártok kampányrendezvényeiről, sajtótájékoztatóiról is.

Tette ezt az akkori szerkesztőség, valószínűleg azért, mert közéleti lapként, felelős szerkesztőségként kötelességének érezte, hogy a kerület lakosságát tisztességesen, korrektül tájékoztassa a választásról, a jelöltekről a jelölő szervezetekről, programjaikról, hogy valóban választhassanak: kikre akarják bízni a 80 ezres kerület vezetését. 

A Csepeli Hírmondó, a kerületi önkormányzat lapja, e felhívással koronázta meg eddigi lakájmédia szerepét, bizonyította, hogy nem kívánja tisztességes tájékoztatással szolgálni az önkormányzati választásokon sem a csepelieket. A felelősség az övék, illetve azoké, akik ezt a választást Csepelen sem akarják a demokrácia szabályai szerint lebonyolítani.  

2) A cikk címe: Címer-használat

Rövid tájékoztató az önkormányzati választáson jelöltet állító csepeli szervezetek részére. A tájékoztatással kapcsolatosan figyelmükbe ajánljuk a csepeliek.blog.hu-n augusztus 2-án megjelent „Vaj van a fejükön? Csepel fideszes vezetőinek gyanús a bujkálása, feltűnő a hallgatása” c. írást, amely ugyan Borbély úr kampánylevele kapcsán született, de kitér az ezzel kapcsolatos „címer-használat” –i problémára is. Az akkor megfogalmazott, ide vonatkozó kérdésekre azóta sem válaszolt senki, ezért rövidítve ugyan, de megismételjük:

> az ilyen közlemények kiadása a jegyző, aki egyben a helyi választási bizottság elnöke is, hatáskörébe tartozik. Miért nem írta alá a jegyző úr a felhívást?

> Miből fizette Borbély úr politikai hirdetését?

> Nem diszkriminatív ez az ismeretlen szerző által kiadott tájékoztató?

3) A cikk címe: Elkezdődött a főtér felújítása

A Szent Imre téri felújítással, ennek kapcsán a fák esztelen kivágásával, a meglévő szökőkút mellé új szökőkút építésével, az EU-s szabványoknak megfelelő játszótér felesleges elbontásával, a tér zöldfelületének csökkentésével, a pavilonépítéssel, ami most valamiért kimaradt az írásból, korábban több írásunk is foglalkozott:

> Horváth Gyula: Mentsük meg! Esztelen pusztítás a Szent Imre téren. (csepeliek.blog.hu, 2014.08.05.)

> Rácsok mögött a csepeli fideszes városvezetés. (csepeliek.blog.hu, 2014.08.10.)

> Horváth Gyula: Ne vágj ki minden fát! Szent Imre téri gondolatok. (csepeliek.blog.hu, 2014. 08.15.)

4) A cikk címe: Sokkal többen juthatnak szociális bérlakáshoz

A képviselő-testület 2014.06.26-án döntött a pályázat kiírásáról, azzal, hogy augusztus elsején jelenjen meg. A pályázatot felvezető politikai mondandó és a pályázati felhívás szövege a csepel.hu-n olvasható volt is, ismeretlen szerzőtől. Most Cs.A.  tollából olvashatjuk ugyanazt, egy kicsit szerkesztett formában. Kérdéseink, amelyeket Cs. A. helyett teszünk fel:

> az előző, augusztus 4-i számban miért nem jelenhetett meg a pályázati felhívás?;

> az a rászorult, aki csak a Csepeli Hírmondóból értesül a pályázatról, az lemaradhatott a lakások megtekintéséről, vagy kevesebb ideje lesz a helyreállítási összeg előteremtéséhez, illetve a pályázat határidőre, szeptember 5-re való benyújtásához. Miért kellett  várni a megjelentetéssel?;

> a pályázóknak rendelkezni kell a helyreállítási költséggel, határidőre helyre kell állítania a lakást és csak azután köt vele a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. öt évre szóló lakásbérleti szerződést. A helyreállítási anyagköltségek(!) nagysága, tehát a munkadíjak és az ÁFA díjak nélküli összege 530.000 – 1.250.000 forint között lett meghatározva. Tehát a lakások átlagos helyreállítási költsége valójában legalább 1.000.000 – 2.300.000 forint között várható. A részvételi feltételek között szerepel, hogy a pályázó és vele költöző hozzátartozók fejenként maximum 71.250 Ft havi nettó jövedelemmel rendelkezhetnek. Hány nehéz helyzetben lévő, szociális bérlakásra szoruló csepeli tudja ezeket az anyagi feltételeket megfizetni, miközben fizetnie kell a lakbért és a rezsiköltségeket, illetve valamiből meg is kell élnie?

Mindehhez már félve tesszük hozzá, hogy a „riportalany”, Ábel Attila alpolgármester, ezen fontos kérdések megválaszolása helyett, lakásmutyizik, visszafelé mutogat, vádaskodik, azaz politizál. Tudjuk, jönnek az önkormányzati választások. Az ilyen és ehhez hasonló írások miatt a Fidesznek nem lesz szüksége a Csepeli Hírmondóban politikai hirdetések feladására. Megoldja közpénzből az egész választási kampányt?!

5) A cikk címe: Lapszél – Gyurcsány a kapuk előtt

Már meg sem rezdül a tekintetünk (korponai), majd (korponai péter), az impresszumból még mindig kimaradó, a csepeli baloldal lejáratásával, hazugságok terjesztésével megbízott, a választói figyelemelterelésért felelős ideológus újabb írását olvasva. Nem tud újat mondani. Valószínűleg ezért foglalkoztatják, lehet, hogy valakinek a helyén, ezért fizetik. „…mindössze az a baj” vele, hogy a fülkeforradalom gyermekeként, szerintünk csak gyűlöletkampányra képezték ki. Írásai erre próbálják felkészíteni a csepelieket. Mi azonban „pontosan tudjuk, hogy mi jár az ő nyomában, ha valahova beteszi a lábát.” Bukás. Az Ő, az újság és a laptulajdonosok bukása. Az április 6-i országgyűlési választásokon, Csepelen már megbuktak.

6) A cikk címe: Cigányok százait költöztették Csepelre

A csepel.hu – tól átvett cikket blogunk két írása is elemezte már, ezért csak ezekre hívjuk fel olvasóink figyelmét:

> „A politikai érdek mindent felülír?” (2014.08.13.)

> „Nagyon félnek a Fidesz vezetői” (2014.08.14.)

Az utóbbi írás két kérdését azonban itt is feltesszük, hátha így választ kapunk az olvasóinkat is érdeklő dilemmára:

> Mikor követik meg a cikkben, a visszahívást kezdeményező levélben leírt hazugságok miatt az önkormányzat volt vezetőit, Horváth Gyulát?

> Felszólították már miskolci párttársaikat, a város fideszes polgármesterét és az ottani frakciójukat, hogy azonnal fejezzék be a diósgyőri városrészben lakó romák erőszakos kitelepítését?

Az ügyben azonban szívesen adnánk helyt az „átköltöztetettek” véleményének is.

7) A cikk címe: Felújítják a játszótereket, folytatják az útépítéseket

A Csepeli Hírmondó ezen írásánál jutottunk arra az álláspontra, hogy jelezzük: igen, talán érteni véljük a lap, a tulajdonosok közpénzből finanszírozott kampánystratégiájának lényegét: Ábel Attila és lakájmédiája végzi a piszkos munkát, míg Borbély Lénárd alpolgármester, polgármesterjelölt meg gyerekekkel fényképezteti magát, avat, beszédeket olvas, és a fejlesztéseket felolvasó, ígérgető, a csodás jövőt felvázoló, hozzáértő szakember pózában tetszeleg. Nekünk csak annyi megjegyzésünk van e már egyszer megbukott koncepcióhoz, hogy szerintünk a csepeliek az előző négy évben csak a következőket nem kapták meg Németh Szilárdtól, Borbély Lénárdtól és a többiektől: tisztességes munkát, lét-és közbiztonságot, nyílt, őszinte, félelem nélküli közéletet, emberi viszonyokat, együttműködést velük, képviselőikkel, mindenkivel, aki tenni akart értük. Amit viszont kaptak (majd egyszer mi is felsoroljuk), abból nem kérnek többet. Ezért pedig, szerintünk, Borbély Lénárd is tett valamit, nem is keveset.

8) A cikk címe: „Mindannyian tartozunk valahová”

a.m Csepel új Díszpolgárával, Schmittné Makray Katalinnal készített riportot. Minden tiszteletünk  mellett változatlanul nem kaptunk választ a csepelieket érdeklő kérdésre: mi az ami Csepelhez kötötte, köti a kitüntetettet  , ami „…közvetlenül vagy közvetve” hozzájárult „a kerület tekintélyének, jó hírének növeléséhez”, amit Csepel Díszpolgára címmel kellett elismerni?

9) A cikk címe: Két csepeli érem a világbajnokságon

A moszkvai kajak-kenu világbajnokságon két csepeli sportoló is érmet szerzett: Kiss Tamás és Korisánszky Dávid. Gratulálunk mindkét versenyzőnek. A lap szerkesztőjétől meg azt kérdezzük: az írás mellé miért nem olyan fotót helyeztek el, ahol Kiss Tamás is látható?

10) A lap impresszumában a 13. számtól változás következett be. A munkatársak száma eggyel csökkent: jelenleg 12-en dolgoznak valamilyen szerződéses viszonyban a Csepeli Hírmondónál. Közben hetekkel ezelőtt a cikkírók között (korponai), majd (korponai péter) aláírással egy új újságíró neve bukkant fel, aki változatlanul nem szerepel az impresszumban. Vajon miért nem, s mi volt az oka a létszámcsökkenésnek?

Kimaradt témák, események:

> A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs tavalyi, június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság idei, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> Múlt év július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 18-án blogunkon kérdést tettünk fel: „Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?”címmel. A kérdésre, azóta sem érkezett válasz.

Augusztus:

5.      A baracsi (templomosi)temetőben kisérték utolsó útjára Kisari Tamást, Csepel közéletének korábbi aktív résztvevőjét, a Csepeli Önkormányzat Képviselő-testületének volt tagját, környezetvédelmi tanácsnokát.

6.      Csepelre is lecsapott a vihar, óriási mennyiségű eső zúdult le a kerület utcáira, házaira. Sok családi házhoz kellett kihívni a kerületi tűzoltókat.

7.      Közleményt adott ki az Alpiq Holding, Svájc piacvezető energetikai vállalata. A vállalat hatékonyságjavító fejlesztéseket hajtott végre csepeli gázerőművénél.

8.      ifj. Kvasznay Péter fotókiállítása nyílt meg az Erdei Éva Galériában.

         A hősi halált halt és szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltókra emlékeztek a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt.

9.      Tűz volt Csepelen, a Tejút utcai idősek otthonában. A tűzoltók néhány perc alatt eloltották a tűzet, senki sem sérült meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr276610725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása