CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd hazugságait, a civilekkel szembeni cinizmusát leleplezték a tények

2014. október 03. 05:59 - csú

Borbély-L-EZ kell_1.PNGBorbély Lénárd kampánya, mint várható volt, a végére a civil szervezeteket is elérte. Szeptember 30-án ugyanis korszerű technikával, vetített képes előadással, kördiagramokkal fogadta a meghívott csepeli civil szervezeteket. Hogy közülük hány fogadta el a meghívást, az az október elsejei, csepel.hu-n megjelent tájékoztatásból nem derül ki. A nem kevés politikai felhangot kapott előadásából néhány témát emelek ki. Kezdjük a számokkal.

Borbély úr szerint az elmúlt négy évben „csaknem kétszáz civil szervezetnek több mint 150 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület”. Átnéztem az önkormányzat éves költségvetéseiről készített, testület által elfogadott beszámolókat. A számok magukért beszélnek:  

1) Ez a kultúra, sport, egészségügy, művészet és oktatás területén felhasznált 150 millió forint, bár kimondva talán soknak tűnik, a négy esztendő működési kiadásainak csak 0,32 százaléka. Az előző önkormányzati vezetés időszakában egyébként maga Németh Szilárd sporttanácsnok kezdeményezte, hogy az éves működési kiadások 1,0 százalékát kizárólag sporttámogatásokra fordítsa a testület.

2) Az összeg 45,2 %-a(!), több mint 68 millió forint, idén, a választások évében került jóváhagyásra, illetve kifizetésre.

3) A csepeli civil szervezetek csak az 74,1 %-át kapták meg az összegnek, a többi a nem csepeli, vagy a külföldi civil szervezetek támogatását szolgálta.

Szerepel közöttük a Szellemi Honvédelem Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, Mezőszentimre, Pácin egy-egy alapítványa, az ötödik kerületi Kisebbségekért Pro-Minoritate Alapítvány, erdélyi programokkal, az Aranycsapat Alapítvány, az Erdélyi Régió Egyesület, a Kárpátaljai Magyar Főiskolákért Alapítvány, illetve az Asociata FIDEM Egyesület, a kettős állampolgárság megszerzéséhez szükséges eljárás és egyéb kulturális programok vonatkozásában.

4) A csepeli civil szervezetek részére kiutalt, valamivel több, mint 111 millióból az Auth Henrik Fúvószenekar egymaga 27,2 milliós(!) támogatásban részesült, míg 17,8 millió a Csepel Kapuja városrehabilitációs program partner egyesületeinek került kifizetésre, a szerződésben rögzített önkormányzati feladatok átvállalása érdekében. Mindent összevetve, a többi kétszáznak alig hatvanhét millió maradt. Ez évente, igaz, egyenetlen elosztásban minimális anyagi támogatást jelentett azoknak a civil szervezeteknek, amelyek komoly anyagi gondokkal küszködnek, s egy-egy programjuk támogatásához kaptak csak önkormányzati támogatást.

5) A két legnagyobb hagyománnyal rendelkező csepeli alapítványnak, a Csepel SC Alapítványnak és a Csepeli Munkásotthon Alapítványnak egy fillér sem jutott, sőt 2010 végén, az előző önkormányzati vezetés által jóváhagyott, de még ki nem fizetett összegeket is visszavonták.

Ennek fényében rendkívül cinikus Borbély úr velük kapcsolatos megjegyzése. „Az önkormányzat olyan megállapodást akar kötni a Csepel SC-vel a közeli jövőben, amely az ’élni és élni hagyni’ jegyében egész Csepel sportérdekeit szolgálja”- mondja. Négy évig szitokszó volt a testületi üléseken a Csepel SC neve. Ha a szocialisták felvetették, akkor azonnal offshoroztak, táblákat mutogattak az összefonódásokról, ahelyett, hogy valóban a csepeli sportérdekeket keresték volna.

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány nevének felemlítésekor Német Szilárd csak kommunistázott, s a tavaly megígért 30 milliós támogatást sem fizette ki. Jelenleg is van önkormányzati képviselő az alapítvány kuratóriumában, aki részt vesz a kuratórium munkájában – tehát beleláthat az intézmény „működésébe”. Azok a mondatok, hogy „A Munkásotthon a csepelieké. Azt szeretnénk, ha csak a kultúrával foglalkozna.”, pedig azt mutatják, hogy Borbély úr sem ismeri a művelődési ház alapító okiratát, működését, tevékenységét. Ráadásul a „csak a kultúrával foglalkozna” mondatrész is értelmezhetetlen, szakmai, politikai értelemben egyaránt.

Végül néhány megjegyzés a Borbély úr által elmondottakhoz, illetve a leírtakhoz:

> ez politikai kampányrendezvény volt („a csepeli Fidesz-KDNP azon van”, „a csepeli civil szervezetek még több támogatásra számíthassanak a kormánytól és a reményeik szerint újraválasztott Tarlós István főpolgármestertől”). Ki a felelős azért, hogy a választási időszakban, a Fidesz-KDNP csepeli szervezetének polgármester-jelöltje a hivatalban tarthatta meg kampányrendezvényét?Miért nem a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Házban tartották meg a programot?;

> egy szó sincs a tájékoztatóban – a tájékoztató szerint –, a civil szervezetek és az önkormányzat kapcsolatáról, együttműködéséről, arról, hogy kikérik-e véleményűket az őket érintő kérdésekben vagy kerület fejlesztésével összefüggő előterjesztések előkészítése során. Arról sem beszélt a polgármester-jelölt, hogy a támogatás nagyon fontos, de legalább ugyanennyi jelentőséggel bír a civilek bevonása az önkormányzat feladataiba, egyes tennivalók közös megoldása, vagy egy-két feladat átadása a civil szervezeteknek;

> mi köze van a Szent Imre téri jégpályának, valamint a Csepeli Strand „uszodája” befedésének, az ingyenes úszásoktatásnak a civil szervezetek támogatásához?;

> a nem a témához kapcsolódó Jahn Ferenc Kórház 41 milliós támogatása, a Csepeli Mentőállomás 30 millióért vásárolt mentőautója jó hangzik, de felveti a kérdést, ezért kellett négy év alatt, majd 300 millióval csökkenteni a csepeli SZTK önkormányzati támogatását?

Összegezve: Borbély úr kipipálhatja a kampányfeladatot. Hogy milyen sikerrel, azt nem tudom. A leírtak alapján nem hiszem, hogy osztatlan sikert aratott.

V OX

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr246754521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása