CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki, miből és hogyan tudja kifizetni a 15 millió forintos tandíjat?

2014. december 22. 12:07 - csú

penzeso-nagy.PNGHargitai Miklós írása a Népszabadság mai számából:

Ritkán látható üzleti villámkarriert futott be az elmúlt években Tiborcz István, a kormányfő veje. A cégadatok szerint az üzlet 2010-ben indult be igazán a Simicska Lajos–Nyerges Zsolt páros segítségével. Így nem jelenthet súlyos terhet a családi kasszának Orbán Ráhel tandíja, amely a svájci elit magániskolában szemeszterenként 15 millió forintra rúg.

„Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük” – tette közzé a Facebookon nemrég Orbán Ráhel, a miniszterelnök elleni támadásnak minősítve azt a kérdést, hogy miből telik neki a szemeszterenként 15 milliós tandíjra a svájci magániskolában. A NOL olvasói egyébként 75 százalékos többséggel úgy szavaztak, hogy a kormányfő lányának tandíjfizetése közügynek számít. Részletek:

Bár az említett összeg nagyságrendileg megegyezik Orbán Viktor éves nettó jövedelmével, a miniszterelnök lánya valójában nem szorul rá az apanázsra (legalábbis a szó köznapi értelmében), mivel a férje, Tiborcz István milliárdos nagyvállalkozóvá vált a nemzeti együttműködés éveiben.

Aligha lehetett sejteni 2010 áprilisában, hogy a Tiborcz család vállalkozásai mivé növik ki magukat. A Fidesz győzelmét hozó választás idején aligha lehetett sejteni: a „zászlóshajó”, a temetkezéssel, mezőgazdasági és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó mikrovállalkozás, az ES Hungary Kft. (amelyet Tiborcz István az édesapjával és a testvéreivel közösen tulajdonolt) üzleti potenciálja akkoriban évi néhány milliós bevétel megszerzésére volt elegendő.

A sorsfordító időpontban azonban más is történt a kétharmad megszerzésén túl: Tiborcz a választási diadalt együtt ünnepelte Orbánékkal és a Fidesz vezérkarával – mondhatni akkor mutatták be őt az új gazdasági és politikai elitnek –, a Tiborcz  résztulajdonában álló másik ES-cégbe, a komolyabb referenciák és üzleti múlt nélküli ES Holdingba pedig hetekkel később bevásárolta magát a Simicska–Nyerges pároshoz, illetve a Közgéphez köthető E-OS. Az onnantól E-OS Innovatív Zrt. néven működő vállalat sikerrakétája megállíthatatlan emelkedésbe kezdett, egyáltalán nem függetlenül a Fidesz szintén szépen fénylő szerencsecsillagától.

Az E-OS Innovatív (illetve ma már Elios) Zrt. azóta szinte az összes jelentősebb uniós finanszírozású napelem-beruházást elnyerte az országban, sokszor vitatható körülmények között. A Pest megyei Újszilvás 430 millió forintos támogatással felépült naperőművének beruházási projektjét például úgy szerezték meg komoly fideszes lobbizás után, hogy még zajlott a Közbeszerzési Döntőbizottság vitarendezési eljárása, amikor már megkötötték velük a szerződést. Az E-OS-é lett a szegedi egyetem 620 milliós naperőmű-beruházása is: a cég ugyan csak az utolsó pillanatban jelentkezett a közbeszerzési pályázatra, ám jogi úton megtámadta az eredményt, és a Közbeszerzési Döntőbizottság végül mindenki mást kizárt, így a korábbi nyertesnél 50 millióval drágábban pályázó E-OS nyert.

A Tiborcz-cég az Átlátszó számításai szerint a 2009-es 8,4 millió után 2010-ben, a Közgép érkezése után már 686 milliós árbevételt produkált, 2011-ben pedig hárommilliárd fölött zárt (döntően uniós finanszírozású közbeszerzések révén) – ehhez hasonló gyorsasággal csak Mészáros Lőrinc vállalkozásai gyarapodtak abban az időszakban.

2013-ban, amikor a Közgép kiszállt az Eliosból, némileg visszaesett a tempó, idén viszont (miután Tiborcz 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt a cégben) újra megközelítette a hárommilliárdot az elnyert közbeszerzések értéke.

Közben a Tiborcz család más területeken is kihasználta a politikai hátszelet. István testvére, Tiborcz Péter a NAV informatikai főosztályának vezetője lett, a másik testvér, Tiborcz Eszter pedig Fejér megye egyik legnagyobb nyertese az állami földpályázatokon, méghozzá az „irányított földosztás” ismert módszerével, mindig a szubjektív elemekre, a gazdálkodási tervre kapott pluszpontokkal szorítva ki a térség régi gazdálkodóit – ez a bravúr rajta kívül szintén csak Mészáros Lőrinc cégének sikerült.

A fentiek alapján a Tiborcz–Orbán házaspár könnyedén megengedheti magának a svájci tandíjat. Ha azonban az összes olyan jövedelem kikerülne a családi kasszából, amelynek az útjára fideszes önkormányzatoknak vagy az uniós támogatásokat elosztó kormányszerveknek ráhatása volt, akkor ugyanezt nehéz lenne ilyen egyértelműen kijelenteni, a Facebookon emlegetett „saját láb” és saját erő ugyanis a pályázatokon elnyert közpénzmilliárdok nélkül meglehetősen ingatag lenne.

Per után feljelentés – fókuszban a sikersztori

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, az Elios Innovatív Zrt. (amelynek az események időpontjában Tiborcz volt az egyik igazgatója) ellen tavaly eljárás indult a Fővárosi Törvényszéken az Elios egyik alvállalkozója és szállítója, az Asianet Hungary Kft. kezdeményezésére az Elios nem fizetése miatt: egy uniós finanszírozású napelemes beruházásban az Elios felvette ugyan az uniós támogatást, de nem fizette ki belőle a munka nagy részét szerződésszerűen elvégző alvállalkozót, az Asianetet. Az ügyben a bíróság Tiborczot is beidézte. Az eset nyomán az Asianet csődveszélyes helyzetbe került, ráadásul az akkori hírek szerint a NAV is rendkívüli vizsgálatot kezdett nála egy olyan tárgykörben, amelyben nem sokkal korábban már vizsgálódott, és jogerősen mindent rendben talált.

Vasárnapi hír, hogy az LMP feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amelyeken a Tiborcz István tulajdonában álló cég nyert – jelentette be Schiffer András, a párt társelnöke. A DK az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul az ügyben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr37004007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása