CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Boszorkányüldözés közben harminc millióval szórakozik Borbély Lénárd?

2015. április 01. 05:59 - csú

Borbély-Németh duó_1.pngLassan öt éve tart a boszorkányüldözés Csepelen. A helyi hatalom célpontként a Csepeli Munkásotthon Alapítványt nevezte meg. Azt a hazai és nemzetközi hírű intézményt, amely március 14-én ünnepelte fennállásának 95. évfordulóját. Aki pedig, ha nem is  boszorkánynak, de „kommunista fészeknek”, vagy „offshore lovagok” tulajdonának nevezte az intézményt, s hatalomra kerülése óta leállított minden anyagi támogatást az intézménytől,  megtiltotta a kerület önkormányzati intézményeinek a vele való együttműködést és mindent megtett az alapítvány önkormányzati hatalom alá hajtsa érdekében,  az nem volt más mint

Németh Szilárd korábbi polgármester.  

Mivel kísérletei sikertelennek bizonyultak, 2013 végén 30 milliós támogatást ígért, 2014-re, a kultúrháznak. Könnyen tette, akkor már tudta, hogy nem ő lesz Csepel következő polgármestere. Az ígéret ígéret maradt. Kiszemelt polgármester-jelöltje, Borbély Lénárd, Németh Szilárd kipróbált, hű tanítványa sem fukarkodott az ígéretekkel. Választási programjában a „Csepeli Munkásotthon felvirágoztatására” tett ígéretet, majd megválasztása után, 2014 végén azt mondta: „2015 január végére át lesz utalva az összeg”. Nem lett átutalva, ugyanis Borbély úr, két nappal a határidő lejárta előtt beterjesztette a képviselő-testületnek a 30 millióról szóló javaslatát, amelyet indítványa szerint, csak akkor teljesíthessen, ha az Alapítvány kuratóriuma február 28-ig elfogadja az általa megszabott külön feltételeket, s aláírja a „megadási” nyilatkozatot, amit Ő nemes egyszerűséggel „közművelődési megállapodás”- nak nevezett. 

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriuma nyilvánvalóan nem írhatta, írta alá a diktátumot. (Lásd: A Csepeli Munkásotthon Alapítvány február 27-én kelt írásos válaszát, a csepel.hu-n.)  Innentől vett érdekes fordulatot az ügy. A képviselő-testület március 12-én elfogadott költségvetésébe nem került bele a 30 millió, nem is tárgyaltak az ügyről.  Elfelejtették azonban visszavonni a támogatásról szóló határozatokat. Sőt! Borbély Lénárd arról is elfelejtkezett, hogy a határozat visszavonása, a felszabaduló 30 millió más feladatra való átcsoportosítása nem az Ő, nem a tisztségviselői kar, hanem a képviselő-testület jogosítványa. A testületi döntést megelőzően nyilatkozott ugyanis a Csepeli Hírmondónak, amelyben, a kerület utcáinak felújításához szükséges költségek kapcsán kijelentette: „A Munkásotthonnak szánt pénz is belekerült ebbe a keretbe.” A március 26-i testületi ülésen, ahol végül, ha utólag is, de rendezni kellett a sajtóban bejelentett változást, az átcsoportosításról szóló „döntést”, már muszáj volt visszavonni a 30 millió forintos támogatási határozatokat is.

Csakhogy az ülésen a polgármester magyarázkodásra kényszerült. Tudniillik, az MSZP-frakció vezetője megkérdezte Borbély Lénárdot, döntöttek-e korábban, a testületi ülés előtt a 30 millió forint átcsoportosításáról. A polgármester nemleges válaszát követően, a frakcióvezető, a Csepeli Hírmondóban megjelent nyilatkozatra utalva megkérdezte: akkor, hogy kerülhetett a sajtónyilatkozatba, hogy a 30 millió „bekerült” az útfelújítási keretbe. Borbély Lénárd polgármester válasza: „Bekerült, múlt időben? Igen, ez pillanatokon belül meg fog történni. Bízom benne.” Egy kicsit tévedett Borbély. Mamelukjai ugyanis csak egy perc múlva – vita nélkül ‑ adták áldásukat a főnök mutatványára.

Mondhatnám, nem nagy ügy. Az évek óta tartó boszorkányüldözéshez, egy nagyhírű intézmény mindenáron való bekebelezésének próbálkozásaihoz, vezetőinek, munkatársainak sikertelen lejáratásához, megfélemlítéséhez, megzsarolásához képest smafu. Amiért mégis szóvá teszem, az az, hogy Borbély Lénárd Csepel Polgármestere. Aki, véleményem szerint, elfogadhatatlan, egészen flegma reagálásával nemcsak a kérdező képviselőt, az ellenzéket, az egész testületet becsülte le, tette semmissé eddig sem magasan repdeső tekintélyét, saját magát is lejáratta. Nem először.

Egyébként, ahogy mondják, a történelem ismétli önmagát. A Munkásotthon 1920-as felavatását követő években az akkori csepeli hatalom is meg akarta szerezni az intézményt. Éveken át próbálták ellehetetleníteni, tönkretenni. Nekik sem sikerült. 

V O X

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr387324934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása