CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szemfényvesztés vagy titkos színjáték lesz kedden a csepeli óvodaegyesítési ügyben?

2015. június 01. 05:55 - csú

ovodakert_tuntettek-2014-05-14_1.PNGSzemben a polgármesteri hivatallal tüntetés a csepeli óvodák egyesítése ellen 

„Ki lesz Csepelen az egyesített óvodák vezetője?” – teszi fel a szerkesztő a kérdést a csepeliek.blog május 31-i írásában. A cikk második mondatában pedig az olvasható, hogy „ma még nem tudható, ki lesz az egyesített szervezet vezetője, de kedden este talán valamivel többet ismerhetnek meg … az érdeklődők”, a Királyerdei Művelődési Házban (KMH) fél hétkor kezdődő bemutatkozáson.

A leírtakat olvasva néhány gondolatot kívánok csak megosztani az „érdeklődők” – kel. Mindenek előtt a kérdéseimet:

1)  Mi az oka, hogy a sokak érdeklődésére számot tartó rendezvény teljesen titokban kerül megrendezésre, még az önkormányzat honlapján sincs beharangozva? Az elsősorban érintett, május 28-án már felmentett óvodavezetők és helyetteseik, az óvodapedagógusok, az érdekvédelmi szervezetek, a szülők, vagy a képviselő-testület tagjai kaptak-e meghívót az eseményre?

2)  A rendezvénynek csak egy célja lehet: a képviselő-testület figyelembe veszi a bemutatkozáson elhangzottakat a döntés kialakításakor. Ha nem, akkor mi a valódi célja a bemutatkozásnak?

3)  Biztosított-e valamennyi, a pályázókkal is egyeztetett feltétel, a pályázók mindegyikének ugyanazon körülményeket garantáló, korrekt, tisztességes, nyilvános megmérettetéshez?

Fenti kérdéseim egyébként a „meghallgatással”, az ügy egészével kapcsolatos kétségeimet, ellenvéleményemet is kifejezik. Nem elsősorban arra gondolok, hogy szakmailag teljesen elfuserált gondolatnak tartom a csepeli óvodák központosítást, hogy számomra, mint kívülálló számára az egész procedúra szakmai, vezetői és politikai előkészítésének folyamata elfogadhatatlan. Már régen túl vagyok ugyanis azon, hogy az önkormányzat vezetése egy általa megrendelt szakmai vizsgálatra hivatkozva kezdeményezi az óvodák összevonását. Mindig is össze akarták vonni az óvodákat! A Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta tett valamennyi központi és helyi intézkedéséből (iskolák államosítása, a Csepeli Művelődési Központ, a Csepel Galéria önállóságának megszüntetése, a Csepeli Városkép Kft-be való integrálása, intézmények igazgatóságok alá rendelése stb) ez is kiolvasható volt. Már az sem érdekes, hogy mindezt, vezetői, politikai szempontból nézve, véleményem szerint Csepelen is dilettáns módon készítették elő, ami hozzájárult népszerűségük csökkenéséhez és komoly károkat okoz majd számukra a következő választásokon is…

Nálam leginkább az önkormányzat vezetésének az óvodák hosszú ideje tervezett centralizálásának emberi megközelítése verte és veri ki a biztosítékot. Az, hogy, szerintem, mindvégig hülyének néztek, lekezeltek mindenkit: az érintetteket, a képviselő-testület ellenzéki tagjait, a szülőket, az óvodák összevonása ellen szervezett tüntetéseken részt vevőket és megnyilvánuló személyiségeket. Az elmúlt időszakban a csepeliek.blog.hu több írása is alátámasztotta fenti véleményemet, ezért most csupán négy tényre hivatkozom:

1)  Hazudtak, amikor a szakmai átvilágításra hivatkoztak. A szakmai javaslat nem ajánlotta az óvodák összevonását, talán ezért sem hozták soha nyilvánosságra.

2)  Az ellenzéki véleményeket, az óvodavezetők többségének az összevonást ellenző véleményét, a szülői tiltakozások lényegét az önkormányzati tulajdonú, közpénzből fenntartott média (csepel.hu, Csepeli Hírmondó) lényegében mindvégig elhallgatta, vagy lerövidítve, szűkszavúan közölte. 

3) A testületi üléseken tett ígéreteiket, az érintettekkel, a szülők képviselőivel kapcsolatosan felvállalt folyamatos egyeztetéseket, együttműködést, nem tartották be, ráadásul egyes fórumaikon emberileg kritikán aluli támadásokat indítottak a szülők véleményét nyíltan felvállalók ellen.

4)  A legutóbbi, május 28-i képviselő-testületi ülésen a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen vonták vissza a magasabb vezetők (óvodavezetők és helyetteseik) kinevezését. Állítólag azért, mert „az egyik óvodavezető nem értett egyet a nyilvános üléssel”. (sic) Azonban a 23 vezető és helyetteseik felmentését a május 28-i, „Önkormányzati mentőöv a roma óvodának” címmel megjelent, a testületi ülésről szóló tájékoztatóban is elhallgatták.

Mindezek alapján jogosnak tűnik a kétkedés a keddre, június 2-ára meghirdetett pályázói bemutatkozás valódi céljait és várható lebonyolítását illetően. Szerintem nem szeretnék, ha olyanok is részt vennének, netán meg is szólalnának, akik ellenzik az óvodák összevonását. Mellesleg nekem egyértelmű: a csepeli fideszesek már eldöntötték a nyertes személyét. A hozzájuk közelálló lesz a Csepeli Egyesített Óvodák vezetője. A rendezvény csak bokréta lesz azon a bizonyos kalapon.

Végül. Természetesen elolvastam a három pályázatot.  A három pályázóból csak egy vállalta terveinek a képviselő-testületi ülés nyilvános keretei közötti tárgyalását. A csepeli óvodavezető.

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr67507814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása