CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A botrányos csepeli ügyekről mélyen hallgat a csepeli lakájmédia

2015. június 08. 05:57 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kisbiro-kicsi_4.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó június 4-én megjelent 11. számából: 

1) A cikk címe: Üléseztek a képviselők 

- k. a. -, a csepeli képviselő-testület május 28-i rendes üléséről „tájékoztatja” az olvasókat. Az ülés 25 napirendi pontjából mindössze 9-et tartott arra alkalmasnak, hogy legalább egy mondatban informálja róluk a csepelieket. Nem tartotta fontosnak, hogy a csepeliek a lapból megtudják, hogy például a testület:

> zárt ülésen felmentette beosztásukból az óvodavezetőket és helyetteseiket. Teljesen érthetetlen, hogy miért kellett zárt ülés keretében dönteni az eddigiekben nagy botrányt, tiltakozást kiváltó kérdésről, miközben

megbízásuk nyilvános ülésen történt. Talán féltek a szülői munkaközösség, az érintett óvodák vezetői megjelenésétől és az esetleges újabb tiltakozásoktól?;

> négy, korábban meghozott rendeletét módosította. Így új körzethatárokat állapított meg a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, fogorvosi, gyermek-fogorvosi és védőnői ellátás vonatkozásában. Ismét módosította az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeit, a közterületek rendjéről és használatáról szóló sokat vitatott, és az Alapvető Jogok Biztosa által elutasított, valamint az önkormányzat jelképeiről előzőekben elfogadott rendeletét;

> javaslatot tárgyalt meg Csepel Településfejlesztési Koncepciójához kapcsolódó kérdésekről. 

A lapba, bizonyos szerkesztési szempontok alapján még belefért témákból, „teljesen véletlenül”, kimaradt néhány fontosabb tény:  

> „Borbély Lénárd 2014-ben polgármesterjelöltként, Balogh Ernő pedig képviselőjelöltként tett ígéretet arra, hogy az ott élők érdekében javítják a közbiztonságot a Vízmű lakótelepen.”

Borbély úr, polgármester-jelölti ígéreteit 35 pontban foglalta össze, s külön kampányanyagban tette közzé. A Vízmű lakótelep közbiztonságának javítása, a lakótelep bekerítése nem szerepelt a listában. Arról nem is beszélve, hogy a lap 5. oldalán tájékoztatás olvasható a kerület rendőrkapitányságán tartott közbiztonsági fórumról, „Fórum a javuló közbiztonságról” címmel, ami nem támasztja alá a Vízmű-lakótelep tízmilliós bekerítésének szükségességét. (Lásd továbbá, az előző, 10. számmal kapcsolatos, fenti témát is érintő cikkünket: „Bekerítik Csepelt a városvezetők, Borbély Németh előtt hajbókol, 2015. május 26.); 

> a csapadékvíz elvezetése koncepciójának kidolgozásával kapcsolatos gondunk: egyrészt, a számítások nem pontosak, másrészt, koncepcióval már bőven rendelkezünk, az esővíz pedig nincs tekintettel a koncepciókra, időnként elönti a kerület egyes területeit; 

> „Szintén a polgármester kezdeményezte, (a 25 előterjesztésből 21-et Borbély úr jegyzett, szerkesztői megj.) vizsgálják meg annak a lehetőségét, miként lehet modernizálni, szebbé tenni a Kossuth Lajos utcai üzletsort.” Sok olvasónk már a Kossuth Lajos utca felújítása helyett is fontosabbnak tartotta volna más utcák felújítását, a tervezett Kossuth Lajos utcai új „árkádsor” viszont jelentősebb ellenvéleményeket „szülhet”. Ami a kerület egyes területeinek (Szabó telep, Háros, II. Rákóczi F. u. és a volt CSM közötti terület, stb.) évtizedek óta megoldatlan elmaradottsága miatt teljesen érthető; 

> mi az oka egyes utcák szilárd útburkolati beruházásakor tervezett költségek során tapasztalt túltervezéseknek, annak, hogy, mint a javaslat írja, a beruházás 30 %-kal olcsóbban is megvalósítható? Ki és miért tervezte ennyivel drágábbra a beruházást?; 

> a testületi ülés 300 ezer forint támogatást hagyott jóvá a nem csepeli Katolikus Karitász – Caritas Hungarica szervezet báli költségeinek megrendezéséhez. Valószínűleg azért épp ennyit, mert ezzel az összeggel lehet a bál védnöke Borbély Lénárd polgármester.

2) A cikk címe: Június 4. 

Bár sokan vitatják a cikkben idézett mondat „magyar az, akinek fáj Trianon”, igazságtartalmát, a szerkesztőségi cikk egy kicsit zavaros, vulgarizált eszmefuttatását olvasva, két megjegyzésünk van:

> „Nem kell beszélni róla sohasem, / De mindig, mindig gondoljunk reá!” (Juhász Gyula: Trianon)

> a megemlékezéseken, a beszédekben, kevés szó esik a Trianonhoz vezető útról, annak az útnak a máíg ható tanulságairól. A szerkesztőségi cikk pedig nem is foglalkozik vele. Ezért idézzük Ungváry Krisztián történészt, aki szerint „Ennek a soknemzetiségű országnak a bukása…bizonyos szempontból történelmileg kódolva volt, mert nem tudta saját magát vonzóvá tenni nemzetiségei számára” (www.hirado.hu, 2015. június 4.)

3) A cikk címe: Hetvenmilliós megtakarítás: mire költi az önkormányzat? 

A csepel.hu-tól átvett írás a május 20-i rendkívüli képviselő-testületi ülés néhány témájáról tájékoztat. Úgy látszik, a blogunkban május 23-án megjelent „Két mondat a csepeliek átveréséről. Botrány után a botrányos híradásról” cikk felkeltette a szerkesztő figyelmét, mert átvették az önkormányzati honlap általunk is bírált cikkét. Arra azonban már nem volt felhatalmazásuk, hogy kiegészítsék a testületi ülésen történtekkel. Ezért egyetértve a lapunkban megjelent cikk szerzőjével, véleményünk szerint, a Csepeli Hírmondó szerkesztőségét sem érdekli a „a csepeliek tisztességes tájékoztatása. Azt gondolják, hogyha nem írják meg, hogy a május 20-i testületi ülésen milyen botrányos események zajlottak, akkor azok nem is történtek meg.” (Lásd még a csepeliek.blog.hu-n, május 22-én megjelent, „Rendkívüli botránysorozat volt Csepelen szerda reggel hét órától” címmel.)

4) A cikk címe: Lezárulhat az ötéves jogvita: részletek csak a per végén  

Egészen felháborító a cikk, mert: 

> a cikk alá a szerkesztőség azt írta, hogy „csepel.hu”. Ilyen című és témájú írás a csepel.hu-n nem jelent meg;

> a cikk témája a május 20-i rendkívüli képviselő-testületi ülés 5. napirendje:

Javaslat a HUNÉP Zrt. által a csepeli önkormányzat ellen vállalkozási díj megfizetése iránt indított per tárgyával összefüggésben ad-hoc vizsgálóbizottság felállítására
Előterjesztő: Szenteczky János képviselő

Az ellenzéki képviselő előterjesztését a fideszes többség nem vette napirendre, amit a Csepeli Hírmondó simán elhallgat. A testületi ülés után azonnal levették a csepel.hu-ról is az ellenzéki képviselő javaslatát, nehogy valaki el tudja olvasni. Most viszont, az így eltitkolt javaslatról a Csepeli Hírmondóban nyilatkozik Ábel Attila alpolgármester, s ráadásul egyoldalú, tények nélküli megállapításokat tesz az előző, „2010 októbere előtti, dilettáns döntések” – kel kapcsolatban. Az újság meg szemrebbenés nélkül közli. A szerkesztő azzal sem törődik, hogy az olvasók azt sem tudják, milyen perről van szó, azt meg pláne nem, hogy mi az előterjesztő véleménye Ábel úr megjegyzéseiről. Ügyes! Az alpolgármester azonban rá tesz még egy lapáttal: az ismeretlen riporter alákérdezésére válaszolva, az előterjesztett ellenzéki javaslat tárgyát nem képező más ügyet is elővesz. Talán csak azért, mert neki teljesen természetes, sőt kötelező az ellenzék inkorrekt kezelése? A Csepeli Hírmondó meg mindezt leközli! Mert neki nem az igazságot, hanem a hatalmon lévők véleményét kell megírni!? Nem tudjuk. De szerintünk mindez nem a mi szégyenünk.

Kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni. 

> Január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről azóta sem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek.

Május: 

  1. A csepeli temetőben vettek végső búcsút Ernszt Antaltól, Csepel közéletének és a Csepel Művek vezetésének meghatározó, kiemelkedő személyiségétől.
  2. Az egyetlen hajléktalan címmel, két felvonásos opera előadás volt a Csepeli Munkásotthonban.

          Ukrán képzőművészek képeiből nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában.

  1. A Hősök Napja alkalmából koszorúzás volt a kerületben.

Június:

  1. Állampolgársági eskütétel volt a Polgármesteri Hivatalban. Ketten kapták meg a magyar   állampolgárságot.
  2. A Királyerdei Művelődési Központban mutatkoztak be az Egyesített Csepeli Óvodák intézményvezetői beosztására jelentkezők.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr257523726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása