CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja

2015. június 16. 05:59 - csú

nagy_imre_ujratemetes.PNGAz újratemetés 1989. június 16-án a rendszerváltoztatás jelképes eseménye lett, a demokratikus Magyarország létrejöttét szimbolizálta

Ma van Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja. 

Az 1956-os forradalom miniszterelnökét, Nagy Imrét és társait 1958. június 16-án végezték ki. A szabadságharc több áldozatával együtt évtizedekig jeltelen sírban voltak eltemetve, 1989. június 16-án százezrek méltó tiszteletadásával az újratemetés a rendszerváltoztatás jelképes eseménye lett, a demokratikus Magyarország létrejöttét szimbolizálta.

Részletek:

Nagy Imrét és társait 1956 novemberében fogták el. Az ellenük 1958 júniusában indított per 6 nap alatt lezajlott. Az újjászerveződő hatalom szerint a vádlottak előre megfontolt szándékkal akarták megdönteni a proletárdiktatúrát, 1955-től kezdve tudatosan készültek erre. A zárt tárgyalás után Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst halálra ítélték. Kopácsi Sándor életfogytiglani, Donáth Ferenc 12 év, Tildy Zoltán 6 év, Jánosi Ferenc 8 év, Vásárhelyi Miklós 5 év börtönbüntetést kapott. 

A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa 1989. július 6-án, a legfőbb ügyész törvényességi óvása nyomán Nagy Imre és társai ítéletét hatályon kívül helyezte, az elítélteket bűncselekmény hiányában felmentette.

Ma a budapesti Vértanúk terén található Nagy Imre-szobornál néma főhajtással, a néhai miniszterelnök és mártírtársai sírjánál koszorúzással emlékeznek meg az évfordulóról.

Friss hírek a  megemlékezésekről ITT OLVASHATÓK

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr517547096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása