CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tegnap tiltakoztak, ma tüntetnek

2015. szeptember 08. 04:47 - csú

corvinus_tuntetes.PNGTöbb százan tüntettek a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának elcsatolása ellen hétfőn délben. A tiltakozók a Villányi útról az intézmény évnyitójának helyszínére, a Budapesti Kongresszusi Központ elé vonultak.

Ma délután hat órától újabb demonstrációt rendeznek az egyetemisták a minisztérium előtt.

A menet végig skandál. Semmit rólunk, nélkülünk – kiáltják elöl, mire rögtön érkezik a válasz középről: Nem hagyjuk! Mire elhal az elején a szó, már jön a végéről az új rigmus: Csak a Corvinus! Autonómiát!

A fiatalok lelkesen fújolnak, kiáltoznak, dobognak, tapsolnak és kiabálnak. – Ha Gödöllőre akartam volna menni, akkor oda felvételizek, de én Corvinus-diplomát akartam szerezni! A Budapesti Kongresszusi Központig tartó úton szó esik még a menekültügy kezeléséről, a laborgyakorlatokról...

A Corvinus központi tanévnyitójának helyet adó kongresszusi központ előtt fegyelmezetten megáll a tömeg a Nem adjuk a Budai Campust! Feliratú molinó mögött. Először a kertészetis Norbert szól a diákok nevében. Érezhetően szokatlan még neki a tüntetés vezérszónoka szerep, de bátorságát értékeli a több száz fős hallgatóság. Szól a vizsgaidőszak közepére időzített intézményátadás lehetetlenségéről, az elvett diplomáról és jövőről, valamint a budai karok és a gödöllői egyetem nem működő házasságáról, amelyet kár lenne megismételni. A lélegzetvételek szüneteiben hálás refrénként hangzanak vissza a vonulás közben kipróbált jelszavak.

Fodor Marietta oktató írt beszéddel érkezett. Nem igazán értette, hogy a sok éve alulfinanszírozott agrárképzés gondjait miért oldaná meg a két oktatóhely összekapcsolása. Miért gondolja azt a Szent István Egyetem, hogy ez kedvező versenyhelyzetet teremt?

Talán a templom egere és a templom főegere címért futunk majd versenyt?

A tiltakozók úgy vélik, hogy az évek óta tartó pénzkivonás mellett a minisztérium az egész országban lábbal tiporja az egyetemi autonómiát. A forráskivonás és az átgondolatlan átalakítások gyengítik a felsőoktatást, ami miatt sok fiatal már az érettségi után kivándorol. Ez az egész ország jövőjét veszélyezteti. Helyzet van, tüntetnünk kell az egyetemeink jövőjéért – ezekkel a szavakkal hívta harcba az egyetemistákat Corvinus elcsatolni szándékozott Budai Campusa.

A tiltakozók szerint a felsőoktatási államtitkár figyelmen kívül hagyta a Corvinus szenátusának egyhangú döntését, amely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást. Palkovics László államtitkár az egyetemi autonómia megcsúfolásaként az érintett karok vezetői nélkül, az általuk készített szakmai anyagok semmibevételével hozta meg döntését. A budai karok azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan egyetembe integrálódjanak, amely sokkal hátrébb áll a felsőoktatási rangsorban. A tiltakozók nyilvános tárgyalásokat, döntéseket és hatástanulmányokat várnak. De szerintük ez nemcsak az ő ügyük, hiszen ami most velük történik, az később minden magyar egyetemistával megtörténhet. Éppen ezért tüntetni hívnak mindenkit kedden, amikor a Fővám térről az oktatási minisztérium elé vonulnak. (nol.hu és nepszava.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr477768226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása