CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen

2015. szeptember 29. 05:57 - csú

000-2_borbely-nemeth-1000-es.png„Ésszel, szívvel, tisztességgel Csepelért!” – mondják, hirdetik a fideszes fiúk Csepelen, lassan tíz éve. Mára – nem először –, kiderült, a király meztelen. A fiúknak, vélem, már se eszük, se szívük, talán nem is volt, a tisztességről meg ne is beszéljünk. Szerintem ezt eddig is tudta a csepeliek nagy része. Most, a szeptember 24-i képviselő-testületi ülésen azonban már a bili is kiborult. Annyira, hogy a nyilvános fórumon meg is kezdődött nem éppen illatos tartalmának szétkenése, a felelősségek áthárítása, a vétkesek mentegetése. A vitában elhangzott jogos kérdések, kritikus vélemények, a felelősségre vonást szorgalmazó javaslatok megválaszolása helyett pedig csak annyi hangzott el: „15 napon belül írásban válaszolunk!”. Majd leszavazva az ellenzéki javaslatokat, megszavazták: fizetnek a vesztes perért.

Mi történt?

A képviselők a testületi ülésen a Csepeli Városgazda Zrt., közkeletű nevén, a CSEVAK jogerősen  vesztes perének következményeiről tárgyaltak. A javaslatot készítő vezérigazgató, aki egyébként a 2010. novembere óta folyó vitának, a 2011-ben megindult pereskedésnek nem volt részese, hiszen csak idén nevezték ki a gazdasági társaság vezérigazgatójának, hogy mentse elődjét, Werner Péter korábbi vezérigazgatót és a döntésekért felelős önkormányzati vezetőket, javaslatában csak az ő, alperesi álláspontjukat ismétli, a felelősséget pedig az ügyet képviselő ügyvédre próbálja áthárítani. (Gondolom, nem véletlenül, mert ezt kapta feladatul.) Végül azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzat a pernyertes felpereseknek időközben kifizetett 9,7 milliónyi összeget utólag, az általános tartalékból fizessék ki a társaságnak.

Kérdezem, miért? Az önkormányzat eddig is hatalmas összegeket, idén is több száz millió forintot biztosított a gazdasági társaság működésére. A Városgazda Zrt. több jogászt foglalkoztat, szerződéses viszonyban van a kormányhoz közelálló Giró Szász és Társa Ügyvédi Irodával, a korábban még elérhető adatai szerint pedig magánügyvéddel, jogásszal. (A társaság honlapján, az „üvegzseb” törvény ellenére, már nem elérhetőek a szerződések.) Akkor most az önkormányzat fizesse Werner Péter és társai által okozott veszteséget is? Akkor, amikor a korábbi vezérigazgató és munkatársai felelőssége az ügyben szerintem egyértelmű?!

Mint ahogy az is, hogy az önkormányzat vezetőinek (Németh Szilárd korábbi és Borbély Lénárd jelenlegi polgármesternek) minderről tudnia kellett, meglátásom szerint tudtak is. Akkor miért hosszabbították meg Werner úr megbízatását 2014 szeptemberében, a választás előtt néhány nappal tartott képviselő-testületi ülésen, újabb öt évre? Esetleg Borbély úr ezért vonatta vissza pár hónappal később az ötéves megbízást? Ha igen, akkor miért nem tárta a testület elé a vezérigazgató felmentésének igazi okait, a társaságnál „elkövetett” szakmai hibáit? Miért nem tudhatjuk meg, mennyiben felelős a korábbi és a jelenlegi polgármester az ügyben?  Miért csak most került a testület elé a 2015. március 24-én kihirdetett ítélet? Miért nem lehetett a testületi ülésen, paritásos alapon létrehozni egy vizsgáló bizottságot a felvetődő kérdések, a ki nem mondott gyanú megválaszolása, eloszlatása érdekében? Miért nem tudja a Csepeli Városgazda saját bevételeiből kigazdálkodni a pervesztés költségeit? Talán akkor nem tudnak annyi prémiumot, jutalmat kifizetni a vezetőknek?

Kérdések, amelyekre a testületi ülésen nem születtek válaszok. Pedig nagyon készültek, még Werner urat is visszahívták, aki sikertelenül magyarázta bizonyítványát. Majd írásban, 15 napon belül megkapjuk a választ – mondták végül. No, nem mi, a közügyek iránt érdeklődő csepeliek, hanem a kérdéseket feltevő képviselők. Ezzel az ügy lezárva.

Lezárva?

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr207840112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása