CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért és kinek hazudik Csepel polgármestere az évértékelőjében?

2015. október 19. 05:59 - csú

Borbély Lénárd már nem bízik saját papagájkommandójában?

kidobol-2_1.jpgAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük!

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó október 16-án megjelent 20. számából:

Most már második alkalommal fordul elő, hogy Borbély Lénárd polgármester fontos témákban a Csepeli Hírmondóban, a Magyar Demokrata hetilap újságíróinak nyilatkozik. Mintha nem bízna a Csepeli Hírmondó szerkesztőségében, munkatársaiban.  Bár lehet, hogy csak arról van szó, hogy így segítik a szélsőségektől sem mentes lapot, illetve munkatársait? Melyik az igaz?

A lap, az egy évvel ezelőtti önkormányzati választás évfordulóján, a polgármesterrel készült évértékelőn túl, nyolc oldalas MELLÉKLET – ben összegzi az új vezetés „sikereit”. A benne foglaltakkal a közeljövőben részletesebben foglalkozunk.

1) A cikk címe: Sikeres volt az első évünk

A cikkel ismét lehetőséget kapott külsősként, Takó Szabolcs, aki Borbély Lénárddal az interjút készítette. Igen, az a Takó úr, aki a Magyar Demokratába, a jobboldal szélsőséges véleményeit megjelenítő hetilapba is írogat, legutóbb éppen Borbély úrral készített oda riportot, illetve a Csepeli Hírmondóban is megjelent korábban egy írása. (Leépítés helyett továbbfejlesztés, 2014. április 23.) A feladatot most is megoldotta: interjújában tökéletesen, szervilis módon alákérdez, még véletlenül sem tesz fel kényes kérdéseket. Partnere, megrendelőként fel is mondja a leckét, a begyakorolt, több helyen elismételt szöveget. Mi az, ami kimaradt a kétoldalas „számtalan jó dolog…” – ból? Például:

  1. a) A polgármester nem tartotta fontosnak, hogy évértékelőjében a kerület legmagasabb irányító fórumáról, az önkormányzat képviselő-testületéről, annak munkájáról szóljon. Ebből látszik, hogy mi a véleménye a testületről, a közösen hozott döntésekről. Szerintünk szükséges rossznak tekinti a testületet, azt hiszi, csak arra van, hogy megszavazza az ő terveit, elképzeléseit. Sajnos a testületi ülések tapasztalatai alátámasztják véleményünket.
  2. b) Borbély Lénárd évértékelőjében egy szót sem szólt arról, hogy polgármesterként milyen az együttműködést alakított ki a kerület civil szervezeteivel, a kerület gazdasági, vállalkozói, kereskedelmi szervezeteinek vezetőivel, az érdekvédelmi szervek, szervezetek képviselőivel, a kerületi állami, kormányzati szervekkel, a munkáját közvetlenül segítő önkormányzati, intézményi, gazdasági társaságokkal, a Polgármesteri Hivatal vezetőivel, illetve a köztisztviselőkkel, saját munkatársaival. Talán nem fogta fel, hogy az általa felsorolt „eredmények” mögött nemcsak az ő, hanem sokan, nagyon sokan állnak, akikről ilyen alkalmakkor illik néhány szót mondani? Pedig választási kampányanyagában azt kérte, hogy „Folytassuk közösen!”
  3. c) A polgármester egy éve nem hajlandó nyilvánosságra hozni, a 2014-es polgármester váltás átadás-átvételi dokumentumait.
  4. d) Borbély úr most sem árulja el, hogy lezárult-e már, s milyen ítélettel, a január 25-i ittas vezetésének ügye.

Blogunk az eltelt egy évben többször bírálta polgármester úr tevékenységét, munkáját, azokban az ügyekben is, amelyekről most pozitívan beszél, amelyeket eredményesnek tart. (Lásd például a legutóbbi, október 16-i, „35 ígérete volt: Borbély polgármester kínos ügyeiről hallgatni kell?” írást.) Ezért a továbbiakban nyilatkozatának néhány állításával vitatkozunk csak, valamint tudatosnak tűnő „tévedéseire” hívjuk fel az olvasók figyelmét.

Borbély úr kiválónak tartja közmunkaprogramjukat, majd kijelenti, hogy „31 százalékuk vissza is tudott térni a munkaerő piacra.” Hatvankilenc százalékuk meg továbbra is munkanélküli marad! Nagy sikernek tartja logisztikai cég megtelepedési szándékát, mi meg nem először hívjuk fel figyelmét, hogy a kerület gazdasági erejének logisztikai vállalatok útján való fejlesztése komoly infrastrukturális fejlesztést is igényel, aminek semmi jele, s ha elmarad, akkor közlekedési feszültségekkel, környezetvédelmi következményekkel kell számolni.

A kerület polgármestere szerint „2200 munkát keresőt tartanak nyilván, de valós számukat 5000 főre becsüljük.” Tessék már számolni, a valós szám alapján. Az ötezer fő döntő többsége családban él. Hány családot jelent ez, hány családban van egy, vagy esetenként két munkanélküli? Hány csepeli találkozik így, közvetlenül a munkanélküliséggel? Hány csepeli fiatal nő fel úgy, hogy szüleit nem látja nap, mint nap munkába menni? Lehet, hogy mintegy húszezren tengődnek egyik napról a másikra? Ez a csepeliek több mint 26 %-a, s akkor még ne is beszéljünk a közel  15.000 nyugdíjasról, akik közül sokan a minimálbér alatti nyugdíjból élnek. Borbély úr! Ezek a siker jelei?

 „A szocialisták annak idején be akarták építeni a partot…” – hazudja Borbély, a Kis-Duna part kapcsán. A sokat vitatott fejlesztés, amelyet a magán tulajdonban lévő cég akart beépíteni, s amelyhez a szocialista vezetés nem járult hozzá, a csepeli partszakasz kb. 2 %-ának beépítését jelentette volna. A jelenlegi önkormányzati vezetés ugyanakkor hozzájárult, hogy Németh Szilárd kezdeményezésére az Ifjúsági Tábor területén 1000 fős birkózócsarnok, étterem épüljön, sőt 100 millió forinttal támogatja a terület fejlesztését. A fejlesztés megkezdődött, többek között komfortos szálláshelyeket alakítanak ki, amely teljessé teszi a birkózócsarnok komfortfokozatát is. Tessék mondani, ez nem veszélyezteti az ott élők nyugalmát? Nem növeli a Hollandi út leterheltségét? Hol van most a korábban a szocialisták ellen tüntető ottani civil szervezet? Igaz, a 2010-es választások megnyerése után vezetőjük önkormányzati vezetői posztot kapott.

A polgármester szerint a Csepeli Munkásotthon „kuratóriumi elnöke, a kurátorok, a felügyelő bizottsági tagok – talán egy kivételtől eltekintve – volt és jelenlegi MSZP-s képviselőből, MSZP tagokból, DK-sokból állnak.” Hazugság! Az alapítvány honlapján elérhető a kuratóriumi tagok és a felügyelőbizottsági tagok névsora. Ismereteink szerint a kuratóriumi elnök pártonkívüliként volt két cikluson át a Csepeli MSZP frakciójának tagja, 2006 óta semmilyen formában nem kapcsolódik egyik párthoz sem, a szakma egyik legismertebb képviselője. A 4 fős kuratóriumi tagság között 2 fő egyik pártnak sem tagja, 1 fő a DK tag, 1 fő pedig az önkormányzat által lett delegálva, az MDF tagjaként.

A kuratórium felügyelő bizottságának három tagja közül kettő egyik pártnak sem tagja, egy pedig, egy cikluson keresztül volt pártonkívüli elismert szakemberként tagja az MSZP csepeli frakciójának. Egyébként megjegyezzük, hogy Németh Szilárd, a nemrég kinevezett egyszemélyi kurátor, a Fidesz országgyűlési képviselője, lehet, hogy a párt alelnöke is lesz novemberben. Kérdezzük: tényleg Ő a garancia „hogy a Munkásotthon végre igazi kulturális fellegvára legyen Csepelnek.”?

Összegezve az interjúval kapcsolatos véleményünket: szerintünk a hatalomhoz, illetve megtartásához többek között politikai érzékre, együttműködésre a vezetettekkel való azonosulásra és a munkatársak megbecsülésére is szükség van. A cikket olvasva, úgy véljük: Borbély úrnál ezek közül sok hiányzik.

3) A cikk címe: Fordul a kocka

Immár negyedik alkalommal kap helyet a Csepeli Hírmondóban, a migránshelyzet „legnagyobb hazai szakértője”, Németh Szilárd. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint „a kvótarendszert Magyarország kezdettől fogva elutasította…”. Az Eurobarométer legutóbbi felmérése (Menekültkvóták: az EU mellett állunk a kormány helyett, index.hu, 2015. október 16.) szerint „a magyarok nagyjából kétharmada több területen látna szívesen uniós megállapodást…és csaknem kétharmados támogatást (64 százalékot) kapna a magyaroktól az is, hogy jobban osszák el a tagállamok között a menedékkérőket.” Miről beszél akkor Németh Szilárd? Hol él egyáltalán? Ekkora médiabirodalommal a háta mögött a Fidesz nem tud egy valós közvélemény-kutatást végezni? Vagy nem is akart és akar? Azt gondolják, az emberek úgyis elhiszik, amit mondanak? Tényleg mindent elhiszünk?  

Még egy megjegyzés. A fenti cikk mellett, ugyanazon az oldalon közölt keretes cikk egyik mondata szerint „Az elmúlt egy hónapban 120-130 ezer illegális bevándorló lépte át határainkat.” Talán mindannyiunk számára fontos lett volna azt is közölni, hogy közülük mennyien maradtak itt, hányan akarnak Magyarországon letelepedni? Vagy ezek az adatok nem ránk tartoznak? Esetleg azért nem közlik ezeket a számokat, mert akkor másképp látnánk a problémát?

***

HOL VAN A MEGÍGÉRT VÁLASZ?

A lap 16. száma 3. oldalának alján a szerkesztőség a következőket közölte:

„Lapzártánk után érkezett a hír, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, kerületünk volt polgármesterét és családját, ugyanezen a portálon, ugyanilyen hazug és gátlástalan módon érte politikai támadás. A képviselő a következő lapszámban fog válaszolni.”

Mivel Németh Szilárd országgyűlési képviselő nyolcadik hete nem tartja be ígéretét és nem válaszol a Csepeli Hírmondóban az őt ért „hazug és gátlástalan …politikai támadás” – ra, úgy vesszük, hogy a nyugatifeny.hu- megjelent cikk igazat állított, s Németh Szilárd valóban „kisgyerekek osztálykirándulását tette pokollá”. (nyugatifenyblog.hu, augusztus 13.) Ismételt kérdésünk: legalább bocsánatot kért már a kisgyerekektől, illetve szüleiktől?

További kimaradt témák:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> Tavaly november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Idén, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 266 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

Kimaradt események 

Október:

  1. Több sérülés történt a csepeli buszbalesetben: a II. Rákóczi Ferenc út és az Erdősor u. kereszteződésében összeütközött egy személyautó és egy autóbusz. A balesetnek hat, könnyebben sérültje volt.
  2. A Szent Imre téri Kisboldogasszony templomban, családja, barátai és tisztelői búcsúztatták el, az augusztus 28-án elhunyt Dékány Ágostont, Csepel Díszpolgárát.

A Csepeli Futó, Szabadidő és Életmód Egyesület családi sportnapot szervezett a Hollandi úton.

  1. Ősbemutató volt a Csepeli Munkásotthon színháztermében. A Szörényi-Bródy szerzőpáros legendás rockoperájának folytatását, a Vazul vére történelmi rockoperát láthatta a nagyszámú közönség.
  2. Az Aradi vértanúk napja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott az önkormányzat az Aradi vértanúk útja és a Szentmiklósi út kereszteződésénél lévő emléktáblánál.

Meghalt, életének 94. évében, Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság első államfője, József Attila díjas író, műfordító, aki hosszú ideig az ország legnépszerűbb embere volt.

  1. Radics Bélára emlékeztek a Radnóti Miklós Művelődési Házban, ahol az RB Emlékzenekar, a Rockblock, valamint a TűzkerékxT a korszak dalaival emlékezett az énekesre.
  2. Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője, pert nyert a hírhamisító állami televízió működtetői ellen.
  3. Borbély Lénárd polgármester az ECHO TV Napi aktuális című műsorában nyilatkozott a kerület fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről.

Sorompókkal lezárták az RSD (Ráckevei-Soroksári Duna-ág) csepeli partszakaszát, a csepeli horgászó helyet így már csak gyalog vagy kerékpárral lehet megközelíteni.

  1. Családja, munkatársai, barátai és ismerősei búcsúztatták az óbudai temetőben, az életének 73. évében elhunyt Deák Balázst, a Csepeli Diák Atlétikai Club edzőjét, testnevelő tanárt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr517986191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása