CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Népszava: Őrültség lenne megszüntetni a csepeli HÉV-et!

2016. február 06. 10:47 - csú

stop221_3.jpgMeglehetősen nagy indulatokat kavart, hogy a csepeli HÉV-et megszüntetnék, villamos közlekedne helyette. Mindez a 2024-s olimpia esetleges budapesti megrendezésének nyomán vetődött fel. Az ellenzék joggal bírálta ezt a tervezetet, és igaza van abban, ha netán Budapest nyerné is el az olimpia megrendezésének a jogát, azért a lakosság elemi érdekeit nem kellene a nagy sportesemény mögé helyezni.

Amikor az ötvenes évek elején átadták az utazóközönségnek, a pestiek egyszerűen csak csepeli gyorsvasútnak hívták, hiszen a Boráros-tér és Csepel városközpontja közti távolságot röpke tíz perc alatt tette meg. Azonkívül ma is a HÉV biztosítja egyedüli tömegközlekedési eszközként a 21. kerület gyors megközelítési lehetőségét a belvárosból. Mindenféleképpen gyorsabb a villamosnál és az autóbusznál, mivel nagyon kevés helyen áll meg, vasút lévén még több előnyt élvez a villamosnál is, hosszabb szerelvényei kétszer annyi embert tudnak elszállítani azonos időben, mint a másik két járműfajta.

Ezért a csepeli HÉV-et megszüntetni valóban őrültség lenne.

Nem kellene eleve elvetni a tervezett 7-s villamos ötletét sem, annak idején szárnyvonalként közlekedett HÉV a Gubacsi-hídon át összekötve a 20. kerületet a 21. kerülettel. Ezt a szárnyvonalat később megszüntették, de  különösebb akadálya nem lenne szerintem a 7-s villamosjárat beindításának. Meggondolandó, hogy az új viszonylat az Üllői úttól induljon Csepel városközpont felé, így lehetővé válna, hogy Csepel a pesti oldal külső területeitől is megközelíthetővé váljon. A pálya szinte mindenütt adott, építkezni alig kellene, tehát a projekt nem kerülne sokba az adófizetőknek.

Forrás: Szász Tibor (Népszava)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr468364516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mevera 2016.02.06. 15:41:58

A Csepeli HÉV több mint 100 éves ! De nem lehet annyira rossz állapotban hogy meg kellene szüntetni.
süti beállítások módosítása