CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Csepel, piaci élmény

2016. szeptember 10. 05:57 - csú

csepeli_piac_arucsarnok.jpgBő tere van a traccsolásnak! Itt aztán meg lehet hallani mindazt, amit Csepelről tudni érdemes

Péntek lévén már korán készülök, mert megyek a piacra!
Megkaptam a listámat és reggel hétkor már a piaci parkolóban poroszkálok.
Van veszélye ennek a korai piac-látogatásnak. Többek között az, hogy néhány kedvenc árusom még nincs az asztalánál. Most is Angéla a leánykájával tolja a kocsin a mindig szép áruját a teherautótól a csarnokig. Sanyi is egyedül áll a hentes pult mögött. Habár az ő magányának nem a korai időpont az oka, hanem az, hogy társa, Gyula éppen jól megérdemelt szabadságát tölti. Elérte a nyugdíj korhatárt, és legalább az illúziója legyen meg, mintha ezután más világ jönne! A Csirkés Ani lányai már korán szépek és kedvesek, és Karcsi széles jókedve korán mosolyt csal az arcokra. Jani a zöldséges ilyenkor már be is fejezte a reggeli eligazítást és régi énjét megtagadva,

csendesen elvonult derűs magányába.

Amennyi hátrány, legalább annyi előnye is van a korai piacozásnak. Legfőképpen az az előnye, hogy még nincsenek olyan sokan. A régi cimborák és árusok viszont már ott vannak a pultok, asztalok mindkét oldalán. Még nagy meleg, meg tömeg sincs, így van lehetőség velük beszélgetni. Az is nyomós ok, hogy a csepeli „Fittipaldik” pedig még otthon az igazak álmát alusszák, és nem szerencsétlenkednek kocsijaikkal a parkolóban. (Ha nem az én kocsim van veszélyben, „nagy élmény” végignézni, ahogy néhány polgártársam bénázik mire orral beáll a helyére! Háromszor, négyszer is tolatgat, mire szemből eltalálja a két kocsi között tutit! Na, ezek a nők és férfiak még hétkor otthonukban vannak!) A megpróbáltatás - amit a parkolás jelenteni fog nekik - még a ködös távolban lézeng.

Pedig nem kéne ilyen zsúfoltságnak lennie ezen a piacon. építése során kiszámították, hogy mennyi parkoló kell ahhoz, hogy a piac és az orvosi rendelő is üzemelni tudjon. Akkor azonban még nem csak beleszámított, hanem valóságban is a lakosság rendelkezésére állt a rendelő parkolója is. Mára bezárták és csak a bennfentesek belépője jogosít helyfoglalásra. (Van információ róla, hogy még a járóképtelen beteget sem engedték be a VIP parkolóba, és rokonai ölben vitték a rendelőbe.) 2008-ban épülhetett volna kétszintű parkoló Csepel belvárosában, hogy csökkentse a hiányt és növelje a P+R lehetőségek számát! Az akkori Fidesz ennek felépítését megfúrta, az ott lakókat fellázította, a projektet lehetetlenné tette. Borbély Lénárd vezetésével addig mesterkedett, míg az uniós pénz felhasználási ideje lejárt és a lehetőség kútba esett! Őket ugyan megválasztották, de felelőtlenségük következményét azóta is szívja egész Csepel! Most hiányzik a parkoló, meg számtalan más is Csepelen. Van helyette aréna nevezetű üresen tátongó ivoda, többször annyi játszótér, mint amennyire szükség lenne, virágágyás, disznótor, ingyen pia és minden, mit (főleg Fideszes) szem száj megkíván. De amire szükség lenne (belvárosi parkoló, nyilvános WC, őrzött kerékpár tároló stb.) nincs! Sőt, amíg a Fidesz van, nem is lesz! Nem vág a profiljukba!

El is szégyellem magam, mert bénázásnak mondom a lakótársaim gyakorlatlanságát.
Ők azok, akik hetente talán egyszer kocsiba ülnek, és kihozzák az asszonyt a piaci nagy bevásárlásra. Hét közben nem ülnek kocsiba, mert fogy a benzin, és nekik meg igen alacsony a nyugdíjuk. A csillogó, villogóra takarított (túlnyomó részt öregecske) autók görcsösen szorított kormányai mögül jórészt nyugdíjas sorstársaim ijedt tekintete kandikál ki. Csak látom, de nem hallom, ahogy az asszonynak magyarázzák, hogy milyen béna a „másik”, mert ő aztán profi! Az asszony meg belenyugvón hallgat, nehogy idegesítse az amúgy is feszült urát, mert abból csak nagyobb baj lehet. A hibás, meg csak ő lehet!

Ők is azért jönnek a piacra, mert friss árut vehetnek, és ha szerencséjük van, olcsóbban. Nem elhanyagolható persze az a speciális hangulat sem, ami a csepeli piacot jellemzi. Sokan a korábban elköltözöttek közül is visszajárnak! A Deák téri piac központi terét agoraként használják az emberek. Már csak sejtik, mint látnák a haza bölcse tiszteletére általam felavatott szobrot. Úgy látszik a fülkeforradalom Deákot is elsöpörte! (Bizonyára komcsinak tanították Nagyváradon az általános iskolában, talán ezért mellőzik a mostaniak ennyire.) De a padok és a kövek megvannak, le lehet ülni, és van bő tere a traccsolásnak! Itt aztán meg lehet hallani mindazt, amit Csepelről tudni érdemes. Legalább is addig, amíg meg nem tiltják! 

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4711684435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erős Gábor 2016.09.10. 11:54:42

Azt hittem valós "piaci élmény"-ről fogok olvasni, erre kaptam az arcomba egy erőlködve összerakott balos ömlengést, aminek az ég világon semmi köze a felvezetéshez. Értem én, hogy valahogy fel kell kelteni a jóhiszemű olvasó érdeklődését, de ez, ebben a formában szánalmas. Egyetlen hitelt érdemlő információ, hogy Gyuszi bácsi remek sofőr, ám ez az olvasók zömének nem releváns. "Öregbalos", vörös Csepel szócséplés, már-már kár a ráfordított időért mind az olvasó, mind az iró részéről. :D
süti beállítások módosítása