CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Még egyszer, utoljára: a legfontosabb tudnivalók a mai népszavazásról

2016. október 02. 03:21 - csú

valasztasokhoz-221_6.jpgTudjuk, hogy már mindenki nagyon unja, esetleg már alig várja a vasárnapi népszavazást (nem kívánt rész törlendő), de azért még egyszer összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat, nehogy valaki rossz döntést hozzon.

Miről lesz ez a népszavazás?
Ha emlékszik, a kormány kezdeményezte még februárban az úgynevezett kötelező betelepítés ellen, egy nappal az után, hogy a kopaszok hátráltatták a vasárnapi zárva tartásról szóló kérdés leadását.  

A menedékkérők elosztásáról szóló terveket ugyanis úgy értelmezik, hogy az EU muszlimok tömegeit akarja erővel Magyarországra költöztetni. A kérdés pontosan: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

És ez mit jelent pontosan?
Ebben nincs konszenzus. Hónapok óta folyik a vita, hogy van-e kvóta vagy nincs, betelepítés-e az áthelyezés vagy sem, de már bőven túl vagyunk a tényeken. (Ezeket itt összefoglaltuk). Lényegében az van, hogy aki tart a muszlim bevándorlók hordáitól, az támogatja a kormányt és nemmel szavaz, aki nem fél, vagy nem hiszi el, amit a kabinet állít, az ízlése szerint igennel vagy érvénytelenül szavaz, esetleg el se megy.

És akkor mi lesz ma?
Ez nagyon jó kérdés! Ez a népszavazási kérdés teljesen szokatlan módon nem ad közvetlen utasítást az Országgyűlésnek, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen. Áttételesen persze le lehet vezetni belőle valamilyen törvényt, de az ma még nem egyértelmű. A kormánypárti körökben az alaptörvény módosítását tartják a legvalószínűbbnek, csak ezt nem mondják ki, mert arról nem lehetne népszavazást tartani. Valószínű, hogy Orbán Viktor majd csak késő este, vagy hétfőn, a parlamentben fedi fel, hogy mi a következő lépése.

Mégis, mit remélnek?
Nyilván azt, hogy érvényes lesz a népszavazás, a nem szavazatok pedig elsöprő többségbe kerülnek. Ez legitimációt adna a kormány bevándorlásellenes, illetve az közös EU-s menekültügyi megoldást elutasító politikájának. Egyes nyilatkozatok alapján arra is számítanak, hogy máshol is hasonló referendumok lennek, vagy legalább felerősödnek az idegenellenes hangok. Siker esetén valószínűleg a belpolitikában is a migránskérdés marad a fő téma, és ez – remélik más mondanivaló híján a Fideszben – ki is tart majd a 2018-as választásokig.

Mikor lesz érvényes a népszavazás?
Az alaptörvény szerint a népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. Ez pénteki állás szerint – a határon túli szavazókat is beleszámolva – 4 136 440 főt jelent, ennyi embernek kellene érvényesen szavazni. Az eredményesség egyszerűbb, ahhoz az érvényesen szavazó polgárok több mint felének kell azonos választ adni a kérdésre, vagyis valamelyik opciónak győznie kell, ami nyilván menni fog.

Tehát ha elmegyek, az érvényességet támogatom?
Nem, a részvétel – feltételezve, hogy érvénytelen szavazatot ad le – önmagában még nem növeli az érvényességet. Sőt, napközben még akár félrevezető is lehet, ha sokan elmennek, de érvénytelenül szavaznak.

Belebukhat a kormány ebbe az egészbe?
Nem, ez kizárt, bár érvénytelenség esetén többen is ezt fogják követelni. Kósa Lajos ugyan pénteken azt mondta, a kabinet lemond, ha az igenek kerülnek többségbe, de ennek az esélye egyenlő a nullával. Orbán Viktor pedig már arra is felkészült, hogy érvénytelen lesz a népszavazás, a TV2-nek legalábbis azt mondta, neki elég, ha a nemek lesznek többségben. 

Mikor és hol lehet szavazni?
A szavazás vasárnap reggel 6-tól este 7-ig tart. Szavazni valószínűleg ott kell, ahol 2014-ben is, de persze ebben lehet változás. A szavazókör száma és címe benne van az értesítőben, amit mindenki megkapott, illetve sok helyen ki is plakátozták a lépcsőházakba. A szavazáshoz érvényes személyi igazolvány vagy útlevél és lakcímkártya szükséges, ezeket ne felejtse otthon, ha szavazni akar.

Mikor érvényes egy szavazat?
Ha rajta van a szavazólapon a pecsét, és két, egymást metsző vonal (X vagy +) van az egyik, de csak az egyik válasz felett a körben. Ezen kívül teljesen mindegy, hogy mit ír vagy rajzol rá valaki, ha van X, akkor érvényes a szavazat. Ha egy sincs, vagy mindkét körben van, akkor az érvénytelen.

Úgy hallottam, az érvénytelen szavazatot is nemnek fogják számolni. Igaz ez?
Nem teljesen. A híresztelés alapja egy, a szavazatszámlálóknak kiadott tájékoztató, amelyben példákkal illusztrálják, mi az érvényes és mi az érvénytelen szavazat. Ezek közt vannak olyanok, amelyeket józan paraszti ésszel nézve érvénytelennek szánhatott a leadójuk, de mégsem azok, mert van X az egyik körben. Ez amúgy eddig is így volt, de korábban soha nem volt valódi opció a tudatosan érvénytelen szavazat leadása, nem is boncolgatták ennyire részletesen a kérdést. (Forrás: Népszabadság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5011758631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása