CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli történelemhamisítók újabb dobása a Szent Imre téren

2016. november 11. 05:59 - csú

Horváth Gyula: Pesti srác Csepelen című publicisztikáját olvasóink figyelmébe ajánljuk.

pesti_srac_nemeth_szilarddal.jpgNyakas mese, lekopaszított valóság. A Pesti Srác és Németh Szilárd találkozása a csepel.hu képén

 A csepeli történelemátírás újabb állomásához érkeztünk. Az évtizedes fáitól megfosztott, Disneylanddé degradált Szent Imre téri eklektikába újabb, - a kerületben 56-ban nem létező - de a mostani vezetők agyszüleményét tükröző „csodabogár” került. A templom melletti játszótérrel átellenben, odaállították a pesti srác szobrát. Az ötvenhat, 60. évfordulójának botránysorozatába kitűnően illeszkedő alkotás méltán tükrözi az itteni fideszes vezetők történelmi ismerethiányát, szűklátókörűségét, és megfelelési kényszerét! Nem akartak lemaradni, az országos botrányok hazugságáradatáról és megteremtették maguknak „a sose volt csepeli, pesti srácot”!

Nem tudni róla, hogy Csepelen ötvenhatban voltak olyan 12-14 éves gyerekek, akik fegyverrel a kézben vettek volna részt az eseményekben. Csepelen a forradalom alatt

erős harcok voltak. A különböző elgondolással bíró emberek kevés dologban értettek egyet. Abban azonban mindenképpen, hogy a 12-14 éves srácoknak, nem a harcokban, hanem az anyjuk mellett, a pincékben van a helyük. Ezért, ha volt is olyan kalandvágyó tinédzser, aki be akart volna állni a fegyveres harcba, azt hazazavarták idősebb társaik.
Ez volt a forradalomban bevett felelős magatartás!

Egy a tízes évei első felében élő kissrác honnan tudhatta volna, hogy miért is tört ki a felkelés? Milyen céljai és kockázatai vannak? Életkori sajátosságából következően nem lehetett tapasztalata, és tudása ahhoz, hogy felmérje, hogy cselekedetének milyen következményei lehetnek magára, és embertársaira vonatkoztatva. A pesti srácok éppen azért, mert közülük sokan ifjúi vérüket áldozták mások eszméiért olyan áldozatai a nemzetnek, akik népünk lelkiismeretét azóta sem hagyja nyugodni. Mert ők nem hősei, ők áldozatai voltak egy befuccsolt rendszernek és egy elhibázott, a nép által felvállalni nem tudó politikának, egyesek felelőtlen magatartásának!
Azt a folyamatot tehát, ahol az ártatlan ifjú áldozatokat tudatos hősnek, és követendő példának állítják be, sokkal több, mint hiba! Akkor meg különösen felelőtlen és gonosz ez a gondolat, ha velük az igazi, a forradalom eszméit és gyakorlatát kidolgozó és végigvivő, a halál mártíromságát is bátran vállaló egyéniségek kiiktatását, negligálását szolgálja.

Nagyon, nagyon felelőtlen magatartás, ha hatvan évvel az események után egy párt ideológiai, valamint hamis emlékezetpolitikai szempontjai miatt, a történelmi hűséget lesöpörve olyan eseményeket, cselekedeteket és embertípusokat próbálnak kitalálni, akik valójában azon a településen nem is voltak. Csepelen a legtöbben a harcokban, és a forradalmi folyamatokban résztvevők közül munkásemberek, vagy a gyárakhoz kapcsolódó értelmiségiek, és hazaszökött katonák voltak.

Természetesen, mint minden forradalomban, - az ötvenhatosban is - elsősorban a fiatal nemzedék volt a lázadás frontvonalában. A tizennyolcadik életéve feletti ifjúság sok résztvevőt adott. Felelősségük tudatában maguk vállalták a harcot, maguk döntöttek saját sorsuk és a harcokban való részvételük mellett. Ők forradalmárok voltak és nem a pesti srácok! Ők kezelték a légvédelmi ágyúkat, és ők szervezték az ellenállást addig, míg a túlerő ennek minden esélyét lehetetlenné nem tette.

Ez a korosztály volt az is, aki a harcok befejezése után is (fegyvertelenül) sokáig küzdött a társadalom, Csepel demokratikussá tételéért. Ők voltak a Munkástanácsokban, és más demokratikus szervezetekben felelősséget vállaló embereink, akik hosszú börtönéveket voltak kénytelenek eltölteni tetteik miatt. A 2015-ben elhunyt Bácsi Józsefre,(képen látható) vagy az idén eltávozott Kovács Sándorra és a többi csepeli hősre emlékezzünk!
Igen, ők tudatos hősök voltak!

De róluk egyetlen szó, egyetlen óriásplakát, vagy szobor nem szól, mert nem férnek bele a Habony-Németh Szilárd féle emlékezetpolitikába!

HORVÁTH GYULA

Forrás: A szerző Facebook oldala

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4111944227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.11.11. 23:06:39

Így van! Emlékezni kell Nagy Elekre, Bácsi Józsefre, Bali Vendelre, Major Ernőre, Buri Istvánra, Kőrösi Sándorra, Andi Józsefre, Somogyi Tiborra, Kovács Sándorra és a többi csepeli 56-osra!

csepel.info/?p=6978#comment-34530
“Jöttek a szovjet tankok, és leverték a forradalmat”
Vátesz szerint:
2009. november 04., szerda - 15:02
November 10-én éjjel háromkor támadtak az oroszok, azaz november 11-én! Ezzel az utolsó ellenállási góc is elesett Budapesten. Miután én is tagja voltam az 56-os csepeli emlékbizottságnak, szükségesnek tartottam a csepeli harcok végének a pontosítását. A felsorolt négy katona, akit 56-os áldozatvállalásuk miatt kivégeztek, 2006. október 23-án, a forradalom és szabadságharc 50-dik évfordulóján, posztumusz Csepel Díszpolgára címet kapott. Ők megérdemelték. Tisztelet és hála nekik és a többi csepeli 56-os áldozatnak valamint mindenkinek az országban, akik halálukkal, sokéves börtön elviselésével tisztára mosták a magyar nemzet becsületét és hírnevét! Kovács Sándor katonatiszt és Bácsi József, a Csepel Művek munkástanácsának helyettes elnöke, élőként, a forradalom 49-dik évfordulóján Csepel Díszpolgára címet kapott. Nekik megbecsülést és jó egészséget kívánok.

mno.hu/migr_1834/csepel_arnyai-283592
Halálra ítélt csepeli szabadságharcosok

Andi József főhadnagy
Szervezkedés vádjával halálra ítélték. Az ítéletet 1958. március 6-án hajtották végre. 33 éves volt. Négy gyermeket hagyott hátra.
Bárány János
Szervezkedés vádjával halálra ítélték, 1959. február 18-án végezték ki. Élt 29 évet.
Bódi József
A vád szerint lelőtte Csepel bujkáló tanácselnökét, aki előző nap agyonlőtt egy tüntetőt. Szervezkedésben való részvétel és gyilkosság vádjával halálra ítélték. 1958. december 23-án végezték ki. Élt 20 évet.
Buri István
A csepeli fegyveres felkelők parancsnoka 1956. november 4. után. A szabadságharc nyilvánvaló elbukása láttán elhagyta az országot. Távollétében ítélték halálra 1958. december 20-án.
Farkas Imre
Gyorsított eljárásban halálra ítélték szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával. 1958. február 28-án kivégezték. Élt 29 évet.
Horváth István
Statáriális eljárásban fegyver- és lőszerrejtegetés vádjával halára ítélték. Az ítéletet 1957. január 26-án végrehajtották. Élt 20 évet.
Kőrösi Sándor főhadnagy
Szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélték. 1958. március 6-án kivégezték. Élt 25 évet.
Major Ernő
1957. december 14-én 12 év börtönre ítélték szervezkedés vezetésének vádjával. 1958. március 4-én az ítéletet halálbüntetésre változtatták. 1958. március 6-án kivégezték. Élt 43 évet.
Nagy József
Szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélték, büntetését később 20 év börtönre mérsékelték. Törvényességi óvást követően helyreállították az elsőfokú ítéletet. 1958. február 28-án kivégezték. Élt 28 évet.
Preszmayer Ágoston
Szervezkedés kezdeményezésének vádjával halálra ítélték. 1957. november 7-én kivégezték. Élt 23 évet.
Schiff János
1957. április 9-én fegyver- és lőszerrejtegetés vádjával halára ítélték. Az ítéletet a kegyelmi kérvény elutasítását követően végrehajtották. Élt 26 évet.
Somogyi Tibor tizedes
Szervezkedésben való részvétel és gyilkosság vádjával 1957. december 14-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1958. március 4-én az ítéletet halálbüntetésre súlyosbították. 1958. március 6-án, 23. születésnapján végezték ki.
Sorn Károly
A szabadságharc bukása láttán elhagyta az országot. Távollétében ítélték halálra 1958. december 20-án.
Szente István
Mozgalom kezdeményezése és vezetése, valamint gyilkosság vádjával ítélték halálra édesapjával együtt. 1958. december 23-án kivégezték. Élt 21 évet.
Szente Károly
Szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélték István fiával együtt. Csakúgy, mint fiát, őt is 1958. december 23-án végezték ki. Élt 52 évet.
Zsendovics László
Szervezkedésben való részvétel, valamint gyilkosság és rablás vádjával halálra ítélték. December 23-án kivégezték. Élt 27 évet.

epa.oszk.hu/02000/02066/00047/pdf/EPA02066_FS_2013_05_018-026.pdf
Knézy Judit, Egy ismeretlen tüzér 1956 őszén Csepelen
Knézy Tamás élete és 1956-ban bekövetkezett tragikus halála

http://vs.hu/magazin/osszes/sztalin-fejet-meg-szetzuztak-aztan-csepel-is-feladta-1104#!s4
süti beállítások módosítása