CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli fiú nagy sikere a nemzetközi filmvilágban: Tiszta szívvel

2016. november 27. 05:59 - csú

tiszta_szivvel.PNGA Csepelen élő 24 éves Fenyvesi Zoltán két színésztársával együtt újabb nemzetközi díjat nyert a Tiszta szívvel című filmben nyújtott alakításáért a Szalonikiben megrendezett filmfesztiválon.

Az Amir Naderi iráni filmrendező által vezetett zsűri a legjobb férfi színész díját ítélte oda megosztva a három főhőst alakító színésznek: Fenyvesi Zoltánnak, Thuróczy Szabolcsnak és Fekete Ádámnak. A Tiszta szívvel című filmet Till Attila rendezte, a Magyar Filmalap pedig benevezte a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában az idei Oscar-díjra. A film és az alakítás különlegessége, hogy Fenyvesi Zoltán kerekes székes fiatalember, és a filmben is egy hasonló karaktert alakít.

A Tiszta szívvel című film sorra nyeri a nemzetközi filmfesztiválok díjait. Sikert ért el

Görögországban, Franciaországban, Németországban, legutóbb pedig az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját, az Arany Alexandert kapta meg. A cottbusi fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta (21.kerulet.ittlakunk.hu)

Az euronews..com így írt a csepeli fúról és magáról a filmről:

- Alapítványok munkáját segítve sokfajta élethelyzetben találkoztam kerekesszékes emberekkel. Ezek a személyes találkozások inspiráltak, hogy bemutassak egy olyan történetet, amelyben egyszerre van jelen egy kerekesszékes fiú saját identitásával és a környezetével való küzdelme, és a fantáziavilága, amiben extrém módon, de helyre rakja az élete kihívásait – meséli új filmjéről Till Attila rendező.

A Tiszta Szívvel drámaian vicces gengszterfilm, melynek főhőse egy mozgáskorlátozottá vált egykori tűzoltó, aki bérgyilkosnak szegődik. Barátságot köt két mozgássérült fiatallal. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Miközben egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük kerekesszékben töltött mindennapjaik tragikomikus pillanatait, és azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

- Külön izgatott, hogy készüljön végre egy olyan film a mozgássérültek világáról, ahol nem színészek játsszák el az ő életüket, hanem saját maguk kapnak lehetőséget a szereplésre. Saját életüket, testüket, mondanivalójukat mutatják be egy különleges történeten keresztül – mondta Till Attila. Hozzátette: sok lehetőséget adott a szereplőknek az improvizálásra, hogy igazi életteli karakterek szülessenek.

A filmet eredeti helyszíneken forgatták (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, Mexikói úti Mozgásjavító Iskola), és az ott élő embereket szereplőként vonták be, az egész közösség aktívan részt vett a munkában.

A forgatás kulisszatitkairól készült riportunkat itt láthatja:

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2011996910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.11.27. 22:54:42

Tiszta szívvel betörök, ha kell, embert is ölök. József Attila

Gratulálok a szereplőknek és a rendezőnek is!
süti beállítások módosítása