CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit művelt Csepelen a fideszes városvezetés?

2017. május 04. 05:52 - csú

borbely-abel-morovik_2014-tol_2.PNGFélidejéhez ért Borbély Lénárd ötéves polgármesteri megbízatása, vagyis már 50%-os készültségben van a csepeli Fidesz 2014-ben írt ötéves terve. Vagy mégsem? - teszi fel a kérdést a 21ora.hu című weblap. A híroldal szerkesztői a csepeli önkormányzat ellenzéki tagjai közül a szocialista képviselőket kérdezték meg:

Mit művelt Csepelen a fideszes városvezetés? Mármint az utóbbi két és fél évben. A legnagyobb ellenzéki párt képviselői most megmondják a magukét.

Szenteczky János, frakcióvezető: Borbély Lénárd 35 pontos programjából gyakorlatilag semmi nem valósult meg. Az elmúlt két és fél évben semmilyen komolyabb fővárosi vagy uniós fejlesztés nem érkezett Csepelre. Sőt, 2014 előtt is csak olyan beruházások valósultak meg, amiket még a szocialista városvezetés alatt sikerült tető alá hozni. Egyedül a 2011-12-es Déli-projekt volt, amit teljes egészében a fideszes vezetés intézett. Ennek keretében meg 400 millió forint sikeresen rá lett költve a Szent Imre térre, ahelyett, hogy a pénzből ez összes csepeli panelház hőszigetelését megoldották volna.

Pedig Borbély Lénárd 2014 őszén éppen a

„Folytassuk közösen”-szlogennel kampányolt.

Takács Mónika, frakcióvezető-helyettes: Igen, csak ezt azzal a lendülettel jól el is felejtette, hogy belecsücsült a polgármesteri székbe. Most komolyan: én is, és a képviselőtársaim is visszatérően halljuk azt a lakossági panaszt, hogy a polgármester úr gyakorlatilag megközelíthetetlen, nem lehet hozzá bejutni, ha mégis, csak nyegleséggel és flegmasággal lehet találkozni.

Takács Krisztián, az MSZP-frakció tagja: De gondolom a következő kampányban majd megint előbújik Borbély úr, és egy hónapig mindenkivel megint nagyon kedves, segítőkész és együttműködő lesz… Kár, hogy így áll hozzá, mert alapvetően egy jó kiállású, fiatal srácról beszélünk, aki akár szimpatikus városvezető is lehetne.

Dobák István, az MSZP-frakció tagja: a csepeli polgárokkal való valódi konzultációról, személyes beszélgetésről a városvezetés részéről szó sem lehet! Az önkormányzati előterjesztések silány minőségben készülnek, az átlagember számára érthetetlenek, pedig ezeket az anyagokat nem maguknak, hanem a csepeli embereknek készítik, tehát a közérthetőség nagyon fontos lenne.

Történt egyáltalán váltás a Németh Szilárd-féle városvezetéshez képest? Gyakran hallani, hogy Borbély Lénárd a csepeli érdekek helyett a Fidesz-központ utasításait szem előtt tartva vezeti a kerületet.

Szenteczky János: Politikai értelemben sem változott semmi. Ugyanaz az elképzelés nélküliség jellemzi a vezetést, mint 2014 előtt. Az, hogy Borbély bent ül a fővárosi közgyűlésben is, egyáltalán nem érződik itt a kerületben.

Takács Mónika: Arról nem beszélve, hogy a politikai boszorkányüldözés, az ellenfelek mindenáron való lejáratása és semmibe vétele is ugyanúgy folyik, mint Németh Szilárd idején, legyen szó bármelyik ellenzéki képviselőről az MSZP-től a Jobbikon át az LMP-ig. Borbély Lénárdról a legtöbb, ami elmondható, hogy Németh Szilárddal ellentétben eddig legalább az utcaátnevezésektől megkímélte a kerületieket…

Dobák István: azért elképesztő a szociális kiadások folyamatos csökkentése. Az egészségügyi központunk forráskerete a 2010-es támogatási összegéhez képest csak ma már csak 68%-os, ami, ha figyelembe vesszük az inflációt, akkor brutális megszorítást jelent. Az orvos- és nővérhiányról bárki tapasztalatot szerezhet a csepeli szakorvosi rendelőben is.

A kultúra területén sem került sor kultúraváltásra, ha jól értjük. De javítsa ki a 21ora.hu-t Takács Mónika, aki bár MSZP-s támogatással nyerte meg a körzetét a 2014-es önkormányzati választáson, de függetlenként azóta is a Csepeli Munkásotthont igazgatja.

Takács Mónika: hadd kezdjem azzal, hogy amikor 2014 őszén az új, Borbély-vezette képviselőtestület megalakult, a polgármester ígéretet tett rá, hogy egy együttműködő rendszerben fogunk majd dolgozni. Na, ennek aztán semmi jelét nem láttuk az elmúlt esztendőkben. Nagyon hamar rá kellett jönnünk, hogy Borbély Lénárdnak a fideszes pártvezetés jóindulata jóval fontosabb, mint a csepelieké, ne adj’ Isten az ellenzéki képviselőkkel való együttműködés.

A kultúra területén pedig azt tudom mondani, hogy Csepel, sőt az ország legrégebbi és legnagyobb kulturális központja, a Munkásotthon továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, mert az önkormányzat semmiféle támogatásra nem hajlandó, sőt, az idejét és a csepeliek pénzét inkább az otthon ellehetetlenítésére fordítja. Ez önmagában is országos botrány. Ennek ellenére a Munkásotthon köszöni szépen él, ha nem is virul. A kihasználtságunk továbbra is kielégítő, annak ellenére, hogy a csepeli iskolák és óvodák láthatóan le vannak tiltva rólunk.

lehajtott_fejjel_nem_nagy_dicsoseg.PNGA Fidesz szerint a Munkásotthon menten összedől…

Takács Mónika: Ez nem igaz. Akkor tessék körülnézni néhány önkormányzati fenntartású intézmény mosdójában, vagy egyéb helyiségeiben, és utána tessék azt mondani, hogy a Munkásotthon ilyen vagy olyan állapotban van. Tény, hogy lehetne, sőt kellene is költeni rá. De mi akadályozza a városvezetést, hogy a csepeli kötődéssel még véletlenül sem rendelkező civil egyesületek helyett a csepeli kultúrházat támogassa?

Mi a helyzet a sportpályákkal?

Takács Krisztián: ami a sportot illeti, azt ki kell mondani, hogy míg ország legalább ezen a téren épül és szépül, itt Csepelen lassan hét éve leginkább csak leépülés van. Az utóbbi két és fél évben egyetlen tornatermet sem újítottak fel. Három műfüves pályát sikerült átadni, MLSZ-támogatással. Ezekről a pályákról azt lehet tudni, hogy körülbelül 35 millió forintba kerültek a magyar adófizetőknek, miközben ilyeneket nagyjából 10 millió forintból is meg lehet építeni. Ez minimum korrupciógyanús. Egyébként százmilliós nagyságrendű fejlesztési pénzt, úgynevezett TAO-támogatást tudnának lehívni a csepeli sportklubok is, ha az önkormányzat volna szíves végre feloldani a változtatási tilalmat a Csepel SC sporttelepén.

Igen ám, csakhogy a Fidesz erre azt mondja, semmi nem változhat, amíg a Csepel SC Alapítványon keresztül közvetve offshore-gyanús cégek kezelik a területet…

Takács Krisztián: Ha jól tudom, a polgármester 2014-ben megígérte, hogy az alapítvánnyal együttműködve rendezi a Csepel SC és az önkormányzat viszonyát. Én mindennap ott vagyok a sporttelepen, de nem látom, hogy Borbély úr bármit is rendezett volna. A változtatási tilalom visszavonása egyébként pusztán politikai döntés kérdése lenne. A fideszes többségű testület hozta meg, ugyanez a testület bármikor vissza is vonhatná ezt az eszement rendeletet.

Így persze mondhatják, hogy rohadó Csepel SC, és igazuk is van, tényleg rohad. Mert rohadttá teszik.

Az MSZP Csepelen 2010 ősze óta gyakorlatilag folyamatos fideszes össztűz alatt áll. Csak Szenteczky János ellen ötven büntetőügyet indítottak. Meddig állja még? Nem gondolja, hogy be kéne dobni a törölközőt?

Szenteczky János: Nem. Egyrészt azért, mert mindent megteszek azért, hogy a velem kapcsolatos vádak kizárólag engem érintsenek, a pártomat ne. Másrészt az ellenem hozott piszlicsáré ítéletek, a közel ötven elhalt ügy, azt gondolom, engem igazol. Biztos vagyok abban, hogy a csepeli fideszes városvezetés 2010 óta jóval több pénzt költött a csepeliek vagyonából az ellem irányuló politikai leszámolásra, mint amennyit pénzbüntetést esetleg kapok vagy kaptam. Ez egyébként feketén-fehéren ki fog derülni, ugyanis minden erre vonatkozó adatot kikértem az önkormányzattól. Ha közel hét év ennyit tudtak felmutatni ellenem, akkor azt gondolom, nem igazán van miről beszélni. Mindent el fogok követni, hogy a csepeli MSZP a felém irányuló támadásoktól mentesen állhasson a választók elé, és a teljesítményével újra elnyerje a csepeli emberek bizalmát.

Ugyanakkor Csepelen az ellenzék, beleértve az MSZP-t is, alig hallatta a hangját az utóbbi időben. Az átlag csepeli maximum egy-egy kitelepülésen, esetleg a Facebook-on futhatott bele önökbe. Mi ennek az oka? Terveznek változtatni ezen?

Takács Mónika: egyet minden csepelinek látnia kell: a Fidesz itt a teljes önkormányzati médiát az igája alá vonta az elmúlt években. Az önkormányzati újságot gyakorlatilag egy fideszes propagandalappá silányították, az önkormányzati honlappal együtt, a Csepp TV-t megszűntették, helyi közösségi rádió sem működik. Így azért nem egyszerű a kommunikáció, de azon vagyunk, hogy például a közösségi médiában aktívabban jelen legyünk a következő időszakban.

Szenteczky János: Az is fontos, hogy legyenek alternatív médiafelületek, mint a 21ora.hu, amely egyrészt naponta leleplezi a fideszes propagandagépezet által futószalagon gyártott  hazugságokat, másrészt megszólalási lehetőséget biztosít az ellenzéknek, mert Borbély Lénárddal és a fideszes mameluksereggel ellentétben nekünk van mondanivalónk Csepelről, a csepelieknek.

Azért rendszeresen is el kéne juttatniuk az üzeneteiket a választókhoz, nem?

Takács Mónika: Ebben a helyzetben a választókkal való személyes kapcsolattartásra, az eddiginél aktívabb utcai jelenlétre kell helyeznünk a hangsúlyt. Én egyet ígérhetek: a ciklus hátralevő részében rendszeresen találkozhatnak velünk a csepeliek a kerület különböző pontjain, ahol nem csak arra nyílik lehetőségük, hogy valaki végre meghallgassa őket is, hanem arra is, hogy mi elmondhassuk, hogyan képzeljük el például Csepelt 5-10-15 év múlva, és mit csinálnánk másképp a kerületben, illetve országosan, mint a mostani vezetés.

Szenteczky János: Ezen kívül a közelmúltban bevezettük a frakciónál, hogy minden képviselőtestületi ülést rögzítünk, és nyilvánossá is tesszük, hogy a csepeliek láthassák, hogyan, milyen stílusban vezeti Borbély Lénárd a kerületet, vagy éppen melyik haveri civil egyesület zsebét tömik ki egy kis közpénzzel. Gyakran egyébként olyanokét, akiknek semmi közük Csepelhez.

Ha már itt tartunk, Csepelen is zajlik az MSZP Botka László nevével hirdetett “Fizessenek a gazdagok!“-kampánya. Ha jól láttuk, ez utcai kitelepüléseket, szórólapozást és aláírásgyűjtést, vagyis a választókkal való napi szintű találkozást jelent. Mit üzennek ezzel a csepelieknek?

Szenteczky János: Azt gondoljuk, hogy Budapest egyik legszegényebb kerületében, a panelházak tövében igenis van annak üzenetértéke, hogy fizessenek a gazdagok. Ott, ahol emberek a nettó 80 ezer forintos fizetésükből meg a 40-50 ezer forintos nyugdíjukból élnek, van ennek üzenetértéke. Ezzel együtt sokszor ma már nem is téma, hanem kormány elleni tiltakozás vágya vonzza hozzánk az embereket.

Takács Mónika: A Fidesz egyébként ugyanazt csinálja Csepelen, amit Orbánék az országban: semmibe vesznek mindent és mindenkit, aki nem velük van, az nincs. Nem akarok tippeket adni, de kinézem belőlük, hogy akár a csepeli fogsorost is megpróbálják bezárni, csak mert a Soros neve benne van…

Forrás: 21ora.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6712476089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.05.04. 22:45:12

A Csepeliek.blog.hu-n megírtam, a Fidesz 2016-os építési törvénye mint szomszédnak, sok kárt okozott! A feleségem egy helyre hordta balettra az unokánkat Borbély Lénárd kislányával. Onnan ismerik egymást. Megkérte, nézne utána a nevezett építkezésnek, amit Borbély Lénárd meg is ígért. Azóta sem nyilatkozott, mint ahogy a megjelent nyílt levelünkre sem válaszolt! A csepeli Főépítész adott egy hivatalos választ, amire az adott törvény lehetőséget adott. A törvényt nem ő hozta, ellentétben Németh Szilárddal, aki igenis felelős az építési engedélyezés nélküli lakásépítkezésekért mint törvényhozó!

Szégyenletes amit Orbán és a Fidesz művel! Jogfosztás a javából hogy a szomszédokat nem értesítik az építkezésről, és beleszólási joguk sincs!

Ilyen szégyenteljes kiszolgáltatott állapot a Kádár-rendszerben sem volt! Igaz hogy szabadon nem lehetett bizonyos kérdésekben véleményt nyilvánítani, de a szomszéd építkezéséhez hozzájárulás kellett!

Kitörölhetem a hátsómat a jelenlegi véleménynyilvánítási szabadsággal, ha életbevágó ügyekbe, mint a szomszéd építkezése nem nyilváníthatunk véleményt! Persze Csepelen még ez sincs, ugye Ábel Attila alpolgármester Csepelinfójából a sajtószabadság dacára ki vagyok tiltva! Ábel úr meg köztudottan munkaidőben írogat, mint kommunikációért felelős alpolgármester! A mi adónkból!

Borbély polgármester úr meg ha úriember, akkor tartja az adott szavát! Egy, az ígérete szerint az építési ügyben való tájékoztatásról! Kettő, a választóknak tett ígérete szerint, hogy 5000 új csepeli munkahelyet teremt!

Hány munkahely létesült eddig a Borbély Lénárd által megígért 5000 csepeli új munkahelyből? 200 a Metransnál, amire még közmeghallgatást sem volt hajlandó kiírni a polgármester?

www.facebook.com/borbely.lenard.fidesz/posts/927926947220897
” FOLYTASSUK KÖZÖSEN – CSEPEL JÖVŐJE 35 PONTBAN – polgármesteri program
MUNKAHELYEKET TEREMTÜNK!
1.) A Kormánnyal együttműködve 5000 új munkahelyet hozunk Csepelre. Elindítottuk a Weiss Manfréd munkahelyteremtő programot. Tisztes munkát és megélhetést szeretnénk biztosítani a csepelieknek. “
süti beállítások módosítása