CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Három pofon csepeli tanulságokkal

2018. április 05. 13:18 - csú

pofonos-2.PNGEddig is az volt a véleményem, hogy a Csepeli Hírmondó nem a csepelieket, hanem a Fideszt, konkrétan, Németh Szilárdot szolgálva lett silány pártlap. Ezt a véleményemet csak megerősítette az Alkotmánybíróság

legutóbbi, az M1 televízió „Ma reggel” c. műsorával kapcsolatos alkotmányjogi panaszra adott válasza.

https://index.hu/kultur/media/2018/04/04/jogerosen_is_torvenyt_sertett_az_m1/

Mint ismeretes, korábban a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is elmarasztalta az M1 „Ma reggel” c. műsorát azért, mert nem biztosított megjelenési lehetőséget az ellenzék egyik pártjának. Az MTVA nem nyugodott bele a két pofonba, s alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz. A pofon azonban ismét elcsattant, nyomai viszont már nem törölhetők sem az M1, sem a kormány képéről. Az Alkotmánybíróság döntésének a lényege:

 „Szabad és demokratikus választások nem képzelhetők el anélkül, hogy a sajtó ne a megfelelő tájékoztatáshoz kapcsolódó alkotmányos felelőssége szerint járna el. Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza, hogy ez mindenekelőtt és leginkább a szerkesztés szabadságának elismerését, a tartalmi beavatkozás tilalmának tiszteletben tartását igényli az állam részéről.

Meghatározott körben azonban alkotmányosan indokolhatóvá és szükségessé válhat a tájékoztatást érintő egyes követelmények előírása. Minden jelöltnek alapvetően azonos lehetőségek kell, hogy a rendelkezésére álljanak a választási kampányban, vagyis a szavazatokért való verseny nyitott kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy az államnak elkötelezettnek kell lennie a törvények olyan alkalmazása iránt, amely a választási eljárás során biztosítja az egyenlő bánásmódot minden érintett vonatkozásában.” 

Az, amit a Csepeli Hírmondó az eltelt negyedévben – választási tájékoztatás címen –, művelt, az, egyszerűen fogalmazva, aljasság, a választási törvény alkotmánybírósági fenti értelmezését figyelembe véve, egyértelmű durva törvénysértés. A csepeliek.blog.hu-n megjelent korábbi írások ezt egyébként meg is fogalmazták: http://csepeliek.blog.hu/2018/03/26/mit_dugdosnak_a_csepeli_rezsiripacs_megcsonkitott_fozocskeje_es_migrancsozasa_mogott#more13777224

http://csepeliek.blog.hu/2018/04/02/csepeli_balvanyimadas_kocsonyaval_husvetkor_de_miert_kozpenzbol#more13796406

Most már jogilag is megtámasztottnak tekintem korábbi véleményem: a Csepeli Hírmondó az eddigi választási kampányban törvénysértően működött. A Kúria jogerős elmarasztalása után is. Borbély Lénárd még az április 5-i számban is gátlástalanul migránsozik, közpénzen, sorosozik a miniszterelnök, s hazugságokkal próbálják lejáratni az ellenzéket. A jogi felelősöket az önkormányzat fideszes vezetőiben, a kiadó vezetésében és a lap szerkesztőségében kell keresni. De nem mentesülhet a felelősség alól, a Fidesz által összeállított helyi választási bizottság sem, amely asszisztált a folyamatos törvénysértéshez. A Csepeli Hírmondó nem biztosította az egyenlő bánásmódot, s emiatt Csepelen nehezen nevezhető szabadnak és demokratikusnak az április 8-i választás eddigi menete. Megért volna ez is egy alkotmányügyi panaszt.

A kampány végén azonban Csepelen nincs más megoldás, nincs más választás: az ellenzéknek április 8-án  le lekell győzni Németh Szilárdot.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4313811852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása